Reprezentantii profesorilor se opun camerelor video in salile de clasa. Cer psihologi, paznici si sanctiuni mai aspre

De Portal Invatamant
la 02 Apr. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reprezentantii profesorilor se opun camerelor video in salile de clasa. Cer psihologi, paznici si sanctiuni mai aspre02Apr.2024

Reprezentantii profesorilor declara ca nu sunt de acord cu decizia Ministerului Educatiei de a permite instalarea camerelor de supraveghere audio-video in salile de clasa fara consimtamantul parintilor si al cadrelor didactice. Intr-un comunicat semnat de FSLI si FSE "Spiru Haret", liderii de sindicat cer cresterea numarului de psihologi scolari, de paznici si un regulament mai strict in ceea ce priveste sanctionarea celor care gresesc.

Comunicatul comun FSLI si FSE „SPIRU HARET”
 
Camerele de supraveghere nu rezolva problema violentei in spatiul scolar. 
 
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” nu sustin initiativa Ministerului Educatiei privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video in salile de clasa fara acordul cadrelor didactice si al parintilor. 
 
Consideram ca aplicarea unei astfel de masuri, fara consimtamantul persoanelor supravegheate, reprezinta un atac la drepturile fundamentale ale cetatenilor romani. In acest sens s-au pronuntat si reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. 
 
FSLI si FSE „Spiru Haret” considera ca o astfel de masura poate fi aplicata acolo unde exista un istoric al cazurilor de violenta, doar dupa ce atat personalul angajat in unitatea de invatamant respectiva, cat si parintii si-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere.
 
Cand vorbim despre supraveghere audio-video, fara acordul celor inregistrati, nu facem decat sa aruncam spre toti acuzatia ca sunt factori perturbatori si, daca nu sunt acum, cu siguranta vor deveni, ceea ce este complet fals.
 
Din pacate, numarul cazurilor de violenta de orice tip din scoli este in crestere, dar nu putem spune ca toti angajatii din educatie si toti elevii reprezinta un risc!
 
Lupta cu actele de violenta trebuie dusa mai departe, dar prin reformarea completa a invatamantului pe aceasta tema. Cel mai important pas ar fi cel prin care relatia parinte-profesor-elev va fi una reala, deschisa, la curent cu tot ceea ce se intampla in viata copilului. Cresterea numarului de psihologi scolari, care sa depisteze la timp comportamente problematice in randul cadrelor didactice si al elevilor, este absolut obligatorie! Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care sa fie puse in aplicare, nu bifate la orele de dirigentie, ar ajuta in aceasta lupta. Reabilitarea copiilor care au astfel de derapaje nu are loc pentru ca institutiile statului fie nu se implica, fie nu au resurse suficiente pentru a veni in sprijin. Nu exista o continuitate a masurilor prin care victimele sa primeasca suportul de care au nevoie, iar agresorii sa inteleaga consecintele faptelor lor si mai apoi sa fie „reabilitati“. 
 
Cresterea numarului de paznici scolari cu siguranta va descuraja astfel de fapte, iar un regulament mult mai strict privind sanctionarea celor care gresesc ar avea mult mai mult impact asupra agresorilor. In niciun caz scoala nu trebuie sa ascunda astfel de situatii, ci, din contra, sa ceara interventia institutiilor abilitate cu aplicarea masurilor legale. 
 
Scoala trebuie sa ramana un spatiu al educatiei, dar nu prin forta, violenta, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. Scoala trebuie sa fie spatiul dezvoltarii intelectuale si emotionale, al creativitatii si al cultivarii relatiilor sanatoase interpersonale, precum si al respectului reciproc. Din pacate, primul care a disparut este tocmai respectul la adresa cadrului didactic, intelegand prin aceasta  adevaratul sau statut si rolul sau in ceea ce inseamna educarea unui copil.               
 

Supraveghere video-audio in salile de clasa, fara acordul parintilor si cadrelor didactice


Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat, saptamana trecuta, ca s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel incat scolile sa poata instala sisteme de supraveghere audio-video in salile de clasa, in cantine si in biblioteci, fara acordul parintilor sau al cadrelor didactice. Inregistrarile vor putea fi, insa, folosite doar pentru cercetarea eventualelor cazuri de violenta, pentru aflarea adevarului.

"Am incredere ca atat profesorii cat si parintii elevilor vor intelege necesitatea acestei masuri. Aceste inregistrari audio-video vor putea fi folosite numai in scopul investigarii cazurilor de violenta. Scolile NU le vor putea folosi pentru evaluarea cadrelor didactice", a mai explicat Ligia Deca.

Astfel, noua reglementare va permite parintilor sa solicite acces la vizualizarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere in baza unei cereri scrise si motivate, ce va fi adresata directorului unitatii de invatamant. In situatia aprobarii cererii, scolile au 2 zile la dispozitie sa arate parintilor imaginile. Atentie, accesul consta DOAR in vizualizarea imaginilor.
 
Extras din Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si a Legii invatamantului superior nr. 199/2023
 
"ART. I
Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/20243, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(..)
 
Art. 66
 (1) Unitatea de invatamant preuniversitar, raportat la nevoile educationale, socioemotionale, de sanatate fizica si mintala ale beneficiarilor primari, poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video in vederea asigurarii pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, precum si in scopul prevenirii actelor de violenta fizica si/sau psihica care pot aparea in spatiul scolar.
 
(2) Pentru atingerea scopului prevazut la alin. (1), unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video, monitorizeaza audio-video procesul educational derulat in sala de clasa si  isi asuma raspunderea cu privire la respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), precum si ale Legii nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in eea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare, in special in ceea ce priveste modul de stocare, prelucrare a datelor cu caracter personal obtinute din inregistrarile camerelor de supraveghere audio-video, de garantare a securitatii si integritatii inregistrarilor audio-video instalate in incinta unitatilor de invatamant.
 
(3) Camerele audio-video pot fi instalate si in exteriorul cladirilor, pe holuri, in salile de mese, sali de sport si sali de festivitati, camine internate, biblioteci scolare sau centre de documentare si informare.
 
(4) Unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video:
 a) folosesc inregistrarile audio -video numai in scopul investigarii cazurilor de violenta, fizica sau psihica, respectiv a cazurilor ce vizeaza protectia bunurilor si valorilor, care se produc in spatiul scolar;
 b) desemneaza o persoana/persoane cu atributii de monitorizare a functionarii sistemului de supraveghere audio -video;
 c) asigura stocarea si pastrarea, in conditii de siguranta si confidentialitate, a inregistrarilor audiovideo pentru o perioada de 90 de zile, cu exceptia cazurilor temeinic justificate cand aceasta perioada se prelungeste, pana la finalizarea cercetarilor privind sesizarile formulate, dupa care aceste informatii se sterg;
 d) nu pot folosi inregistrarile audio-video in vederea evaluarii profesionale a cadrelor didactice;
 e) asigura functionarea corespunzatoare a sistemelor de supraveghere audio video.
 
(5) In scopul realizarii activitatilor de prevenire, descoperire, cercetare, urmarire penala si combatere a infractiunilor, de executare a masurilor educative si de siguranta unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video au obligatia de a pune la dispozitia organelor de control si organelor de cercetare penala inregistrarile audio -video.
 
(6) Pentru a preintampina comercializarea sau diseminarea in spatiul public a inregistrarilor efectuate si ca masura de protectie a datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate, accesul la inregistrari se asigura numai prin vizualizarea inregistrarilor. Accesul se face in baza unei cereri scrise, motivate, adresata directorului unitatii de invatamant de catre urmatoarele categorii de persoane:
 a) parintele, tutorele legal sau elevul major, personalul unitatii de invatamant;
 b) reprezentatii DJIP/DMBIP, reprezentantii Ministerului Educatiei si reprezentantii DGASPC;
 c) psihologul/consilierul scolar din unitatea de invatamant, cu acordul parintelui, al tutorelui legal sau al elevului major.
 
(7) Cererea prevazuta la alin. (6) trebuie sa contina, pe langa motivare, si perioada de timp corespunzatoare inregistrarilor care se solicita. In cazul aprobarii cererii, accesul persoanelor enumerate la alin. (6) lit. a) si lit. c) se realizeaza in maximum 2 zile de la momentul aprobarii de catre directorul unitatii de invatamant. 
 
In situatia in care solicitarea este formulata de catre persoanele mentionate la alin (6) lit. b), directorul unitatii de invatamant are obligatia punerii la dispozitie a inregistrarilor imediat.
 
(8) Unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video garanteaza caracterul confidential al inregistrarilor audio-video si iau masuri tehnice si organizatorice adecvate pentru asigurarea securitatii prelucrarii acestora.
 
(9) Incalcarea dreptului la protectia datelor cu caracter personal se sanctioneaza conform legii.
 
(10) In invatamantul preuniversitar, sustinerea evaluarii nationale/ a admiterii la liceu, a examenelor nationale de catre elevi, respectiv a concursurilor/examenelor sustinute de catre cadrele didactice presupune:
 
a) supravegherea audio-video a probelor si a activitatilor specifice din cadrul evaluarii/examenelor nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a/ a XIII-a;
b) supravegherea audio-video a probelor si a activitatilor specifice din cadrul examenului national de definitivare in invatamant/licentiere, respectiv a probelor si a activitatilor specifice concursului national de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, precum si ale concursului pentru ocuparea functiilor de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar.
 
(11) Unitatile administrativ teritoriale sau Ministerul Educatiei pot asigura fonduri pentru achizitionarea de sisteme de supraveghere audio-video de unitatile de invatamant preuniversitar." 
 
In forma actuala a legii, daca parintii nu sunt de acord, in salile de clasa NU pot fi instalate camere de supraveghere audio-video, potrivit articolului 66, alin (4) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023. Acolo unde ele exista, scolile isi asuma raspunderea publica cu privire la respectarea si punerea in aplicare a prevederilor GDPR.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

camere de supraveghere in scolisindicate educatieministerul educatieiviolenta scolara


x

Lasa un raspuns




Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//