Supravegherea audio-video in scoli: Parintii primesc acces DOAR pentru vizualizarea inregistrarilor, in maximum 2 zile de la aprobarea cererii

De Portal Invatamant
la 26 Mar. 2024
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Supravegherea audio-video in scoli: Parintii primesc acces DOAR pentru vizualizarea inregistrarilor, in maximum 2 zile de la aprobarea cererii26Mar.2024

Elevii vor putea fi supravegheati audio-video in clase, pe holurile scolii si in alte spatii ale unitatii de invatamant fara acordul parintilor sau al cadrelor didactice. Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si a Legii invatamantului superior nr. 199/2023 prevede modificari importante in acest sens.

Potrivit documentului prezentat de Ligia Deca si pus in consultare publica de Ministerul Educatiei, scolile pot decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei si protectiei persoanelor si a bunurilor, precum si ca masura de preventie a actelor de violenta ce pot aparea in spatiul scolar, fara consultarea cadrelor didactice si a parintilor. 

Noile reglementari permit parintilor sa solicite acces la vizualizarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere in baza unei cereri scrise si motivate, ce va fi adresata directorului unitatii de invatamant. In situatia aprobarii cererii, scolile au 2 zile la dispozitie sa arate parintilor imaginile. Atentie, accesul consta DOAR in vizualizarea imaginilor.
 
"Am incredere ca atat profesorii cat si parintii elevilor vor intelege necesitatea acestei masuri. Aceste inregistrari audio-video vor putea fi folosite numai in scopul investigarii cazurilor de violenta. Scolile NU le vor putea folosi pentru evaluarea cadrelor didactice", a explicat Ligia Deca, la prezentarea noii OUG.
 
"Avand in vedere faptul ca in foarte multe situatii interventia autoritatilor se realizeaza dupa consumarea faptelor de violenta verbala, fizica, psihologica – bullying, multe dintre acestea nefiind sesizate de persoanele vatamate si au un impact negativ asupra dezvoltarii armonioase a beneficiarului direct, este necesar sa se intareasca masurile de preventie a acestora, pentru asigurarea mediului educational sigur si sanatos, punand interesul superior al elevilor inaintea altor considerente", arata Ministerul Educatiei, in expunerea de motive.
 

Supraveghere audio-video in scoli, fara consultarea parintilor sau a profesorilor

 

Extras din Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si a Legii invatamantului superior nr. 199/2023

 
"ART. I
Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/20243, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(..)

Art. 66
 (1) Unitatea de invatamant preuniversitar, raportat la nevoile educationale, socioemotionale, de sanatate fizica si mintala ale beneficiarilor primari, poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video in vederea asigurarii pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, precum si in scopul prevenirii actelor de violenta fizica si/sau psihica care pot aparea in spatiul scolar.
 
(2) Pentru atingerea scopului prevazut la alin. (1), unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video, monitorizeaza audio-video procesul educational derulat in sala de clasa si  isi asuma raspunderea cu privire la respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), precum si ale Legii nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in eea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare, in special in ceea ce priveste modul de stocare, prelucrare a datelor cu caracter personal obtinute din inregistrarile camerelor de supraveghere audio-video, de garantare a securitatii si integritatii inregistrarilor audio-video instalate in incinta unitatilor de invatamant.
 
(3) Camerele audio-video pot fi instalate si in exteriorul cladirilor, pe holuri, in salile de mese, sali de sport si sali de festivitati, camine internate, biblioteci scolare sau centre de documentare si informare.
 
(4) Unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video:
 a) folosesc inregistrarile audio -video numai in scopul investigarii cazurilor de violenta, fizica sau psihica, respectiv a cazurilor ce vizeaza protectia bunurilor si valorilor, care se produc in spatiul scolar;
 b) desemneaza o persoana/persoane cu atributii de monitorizare a functionarii sistemului de supraveghere audio -video;
 c) asigura stocarea si pastrarea, in conditii de siguranta si confidentialitate, a inregistrarilor audiovideo pentru o perioada de 90 de zile, cu exceptia cazurilor temeinic justificate cand aceasta perioada se prelungeste, pana la finalizarea cercetarilor privind sesizarile formulate, dupa care aceste informatii se sterg;
 d) nu pot folosi inregistrarile audio-video in vederea evaluarii profesionale a cadrelor didactice;
 e) asigura functionarea corespunzatoare a sistemelor de supraveghere audio video.
 
(5) In scopul realizarii activitatilor de prevenire, descoperire, cercetare, urmarire penala si combatere a infractiunilor, de executare a masurilor educative si de siguranta unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video au obligatia de a pune la dispozitia organelor de control si organelor de cercetare penala inregistrarile audio -video.
 
(6) Pentru a preintampina comercializarea sau diseminarea in spatiul public a inregistrarilor efectuate si ca masura de protectie a datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate, accesul la inregistrari se asigura numai prin vizualizarea inregistrarilorAccesul se face in baza unei cereri scrise, motivate, adresata directorului unitatii de invatamant de catre urmatoarele categorii de persoane:
 a) parintele, tutorele legal sau elevul major, personalul unitatii de invatamant;
 b) reprezentatii DJIP/DMBIP, reprezentantii Ministerului Educatiei si reprezentantii DGASPC;
 c) psihologul/consilierul scolar din unitatea de invatamant, cu acordul parintelui, al tutorelui legal sau al elevului major.
 
(7) Cererea prevazuta la alin. (6) trebuie sa contina, pe langa motivare, si perioada de timp corespunzatoare inregistrarilor care se solicita. In cazul aprobarii cererii, accesul persoanelor enumerate la alin. (6) lit. a) si lit. c) se realizeaza in maximum 2 zile de la momentul aprobarii de catre directorul unitatii de invatamant. 
 
In situatia in care solicitarea este formulata de catre persoanele mentionate la alin (6) lit. b), directorul unitatii de invatamant are obligatia punerii la dispozitie a inregistrarilor imediat.
 
(8) Unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video garanteaza caracterul confidential al inregistrarilor audio-video si iau masuri tehnice si organizatorice adecvate pentru asigurarea securitatii prelucrarii acestora.
 
(9) Incalcarea dreptului la protectia datelor cu caracter personal se sanctioneaza conform legii.
 
(10) In invatamantul preuniversitar, sustinerea evaluarii nationale/ a admiterii la liceu, a examenelor nationale de catre elevi, respectiv a concursurilor/examenelor sustinute de catre cadrele didactice presupune:
 
a) supravegherea audio-video a probelor si a activitatilor specifice din cadrul evaluarii/examenelor nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a/ a XIII-a;
b) supravegherea audio-video a probelor si a activitatilor specifice din cadrul examenului national de definitivare in invatamant/licentiere, respectiv a probelor si a activitatilor specifice concursului national de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, precum si ale concursului pentru ocuparea functiilor de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar.
 
(11) Unitatile administrativ teritoriale sau Ministerul Educatiei pot asigura fonduri pentru achizitionarea de sisteme de supraveghere audio-video de unitatile de invatamant preuniversitar." 
 
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

camere de supraveghere in scoliministerul educatieisupraveghere audio-video in clase


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

27Mar.2024

Adrian 27 Mar. 2024 20:33:43

Ministrul educatiei, NU cunoaste dispozitiile Legii nr. 8/1996, daca am retinut corect, legea dreptului de autor, în care sunt prevazute norme în acest sens, iar daca profesorii se vor informa asupra acestui aspect ar putea sa ceara drepturi de autor sau sa interzica elevilor sa-si ia notite a ceea ce predau.
În leega nr. 1/2011, art. 272 era explicit în acest sens, iar ministrul Andronescu a justificat norme tocmai prin dispozitiile aceti legi de autor.
Deci, camerele de supravechere audio-video în salile de clasa sau în salile de sport vor avea aceasta soarta.
Camerele de supraveghere audio-video se pot monta pe perimetrul unitatii de învatamânt pentru protejarea patrimoniului.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//