Caracterizarea personajului dintr-un text la prima vedere: MODELE si EXPLICATII pentru elevi

De Portal Invatamant
la 04 Sep. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caracterizarea personajului dintr-un text la prima vedere: MODELE si EXPLICATII pentru elevi04Sep.2023

Caracterizarea personajului dintr-un text la prima vedere da batai de cap unora dintre elevii de gimnaziu, cu atat mai mult cu cat un astfel de subiect se poate regasi pe foaia de examen la Evaluarea Nationala. Nu lasa pe ultima suta de metri pregatirea pentru proba la Limba romana de la Evaluarea Nationala.

Lucrarea ”Evaluare Nationala clasa a VIII-a (Modele de texte pentru nota 10)” pune la dispozitia elevilor tot bagajul de cunostinte necesar pentru nota 10 la examenul de Evaluare.
 

Aici va gasi modele de texte elaborate conform programei scolare in vigoare, care vizeaza redactarea eficienta de:
 
* texte narative pe diverse teme/continuarea unui text dat/dezvoltarea unui text cu incheiere precizata/povestirea unei experiente traite/relatarea unei intamplari la care a fost martor;
 
* texte descriptive - descrierea unui personaj din perspective diferite (subiectiv/obietiv), descrierea (stiintifica/literara) a unui peisaj;
 
* texte argumentative logic si coerent in diverse situatii date - despre o afirmatie, despre comportamentul unui personaj, despre o intamplare;
 
* texte reflexive - deprinderea capacitatii de exprimare a unei trairi/stari emotional/sentiment;
 
* texte functionale - scrisoarea, e-mailul.
 
Prin parcurgerea textelor din lucrare, copilul va fi in stare sa raspunda integral si corect cerintelor, sa emita idei personale, argumentate, sa incadreze corect textele la prima vedere si, poate cel mai important, sa se exprime corect literar. Pe scurt ..am putea spune ca este exact ceea ce iti doresti si tu pentru copilul tau, corect?




Modelul de text si rezolvarea sunt extrase din MODELE DE TEXTE PENTRU NOTA 10 LA EVALUAREA NATIONALA CLASA A VIII-a, aparuta la editura Rentrop & Straton ...click AICI pentru detalii si comenzi >>


 

Model de text si rezolvarea propusa din lucrarea ”Evaluare Nationala clasa a VIII-a (Modele de texte pentru nota 10)”


Caracterizari de personaj dintr-un text la prima vedere

 
Model nr. 1
 
N-am putea spune insa adevarul intreg daca n-am destainui, de la bun inceput, ca elevul pe care mos Timofte il iubea cel mai mult, primul dintre favoritii lui, era un prichindel dintr-a cincea, un smecher fara seaman in toata scoala, poate chiar in istoria scolii, dar caruia batranul nu-i aratase niciodata pe fata dragostea. Mai degraba il mustruluia pentru nazbatiile si sotiile sale; niciodata nu-l alintase, nici macar in gluma, cum facea cu ceilalti elevi la care tinea. Daca in cei cincizeci de ani de slujba mos Timofte n-ar mai fi intalnit un caz asemanator, daca nu i s-ar mai fi intamplat, cu vreo treizeci si cinci de ani in urma, sa-i ticaie inima pentru un pusti nebunatic, care la fiecare pas facea o nazdravanie, care in fiecare fraza rostita strecura un ghimpe si care acum era unul dintre oamenii de mare faima ai tarii, e mai mult ca sigur ca prichindelul cel smecher, blond si ciufulit, ar fi intrat in gloata nesuferitilor.
 
Dar cum mosneagul avea o memorie precisa a cazurilor si un simt al comparatiei si previziunii care nu dadea gres, s-a lasat cu buna stiinta subjugat de aparitia vesela si cuceritoare a lui Tic, trecandu-l in randul favoritilor. Adica i-a acordat in sinea lui un mare viitor. Tic n-avea insa de unde sa stie aceasta si de cate ori trecea pe langa mos Timofte, daca nu-si ducea mana la nas pentru a flutura din degete, atunci tragea dupa sine un dulau imaginar, prins de un lant gros, pe care-l intreba chiar in clipa cand trecea prin fata gheretei batranului paznic: – Cutu, cutu, Tingulica, ia spune-mi din coada cat e ceasul?!... Elevii cei mici radeau de se prapadeau, mos Timofte se incrunta si ameninta teribil cu degetul, dar Tic, nedumerit, facea sfortari cumplite (hm!) pentru a afla cauza veseliei din jur. Intr-atata se obisnuise Tic cu aceasta sotie nevinovata, incat inscenase o a doua ceremonie de botez, adaugand numele de Tingulica lui Tombi, catelul lui credincios pe care voia sa-l faca celebru. Se chinuia ca un drac sa-l invete diviziunea timpului si citirea orelor dupa mersul soarelui. Dar pentru ca noul nume sa nu ramana o simpla adaugire, sortita unei uitari timpurii, si pentru ca se credea persecutat de mos Timofte, prichindelul a hotarat sa foloseasca numele de Tingulica atunci cand catelul trebuia certat, adica atunci cand il descoperea in roluri negative, si numele de Tombi cand catelul trebuia alintat sau cand merita sa fie incurajat, adica atunci cand inter- preta roluri pozitive. A facut Tic multe repetitii pana sa ajunga sa spuna automat fraze de genul acesta:
 
– Jigodie scarboasa, mizerabile, Tingulica afurisit, unde mi-ai ascuns gheata? Mars in cusca, Tingulica! Mars! Bravo, Tombi! Bravo! A doua oara sa-i jupoi toata blana, numai coada sa i-o lasi, ca sa am de ce sa-l trag... In ciuda acestor aparente, Tic tinea la mos Timofte, ba in adancul sufletului il iubea chiar foarte mult. Il stramba el, ii imita vocea si stranutul, ii flutura mereu din degete, dar cine altul ii strecura in ghereta, pe neobservate, intr-o anumita zi a saptamanii, o portocala invelita frumos in hartie rosie, matasoasa? Printr-o intamplare foarte norocoasa, aflase pustiul ca nimic nu-i place mai mult batranului paznic decat portocalele si se facea luntre si punte pentru a avea intotdeauna un fruct portocaliu gata de sacrificiu. Dupa cum se vede, nici batranul, nici pustiul nu aveau curajul sa-si dea pe fata dragostea pe care in adancul sufletului si-o purtau. Ceea ce li se intampla amandurora cam pentru prima data in viata.”
(„Ciresarii”, de Constantin Chirita)
 
Redacteaza un text de minimum 150 de cuvinte in care sa caracterizezi personajul principal din fragmentul citat.
 
In compunerea ta vei avea in vedere:
 
– sa prezinti doua trasaturi fizice si/morale ale personajului caracterizat;
 
– sa evidentiezi doua modalitati de caracterizare ale personajului, cu exemple adecvate, selecate din textul citat;
 
– sa respecti structura specifica tipului de text indicat;
 
 
 
REZOLVARE 
 
In fragmentul citat, Tic este personajul principal, in jurul caruia se concentreaza intreaga actiune a textului. El este prezentat atat direct, cat si indirect de catre narator, prin faptele, actiunile, limbajul si comportamentul sau.
 
Tic este un neastamparat si zvapaiat, mereu pus pe sotii si nazdravanii: „de cate ori trecea pe langa mos Timofte, daca nu-si ducea mana la nas pentru a flutura din degete, atunci tragea dupa sine un dulau imaginar, prins de un lant gros, pe care-l intreba chiar in clipa cand trecea prin fata gheretei batranului paznic: – Cutu, cutu, Tingulica, ia spune-mi din coada cat e ceasul?!...”. Glumele lui nevinovate, sotiile pe care le pune mereu la cale, toate acestea ii atrag simpatia celor din jur si, mai ales, afectiunea lui mos Timofte.
 
Tic este o fire inventiva, perseverenta si mereu in cautare de noi provocari: „Se chinuia ca un drac sa-l invete diviziunea timpului si citirea orelor dupa mersul soarelui”. Baiatul nu scapa nicio ocazie sa faca pozne, il imita mereu pe mos Timofte: „Il stramba el, ii imita vocea si stranutul, ii flutura mereu din degete”, dar, in acelasi timp, il iubea cu adevarat pe batran si avea gesturi de mare frumusete si delicatete prin care isi arata afectiunea: „dar cine altul ii strecura in ghereta, pe neobservate, intr-o anumita zi a saptamanii, o portocala invelita frumos in hartie rosie, matasoasa”. Dragostea dintre cei doi este reciproca, dar nedezvaluita: „nici batranul, nici pustiul nu aveau curajul sa-si dea pe fata dragostea pe care in adancul sufletului si-o purtau” si, totodata, reprezinta un mijloc indirect de caracterizare. 
 
Asadar, Tic este un personaj memorabil, reprezentativ pentru categoria pustilor neastamparati, dar cu un suflet mare si capabil de sentimente sincere.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Examenul de Bacalaureat - proba scrisa


Programa pentru Bacalaureat s-a modificat! Mare atentie la noile Teste Rezolvate la Limba Romana, care contin explicatiile detaliate. Testele Rezolvate sunt alcatuite dupa modelul celor date la examen si contin toate cele 3 tipuri de subiecte aflate pe foaia de examen:
  • un text cu cerinte la prima vedere;
  • un text de tip argumentativ;
  • un eseu din materia studiata.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluare nationalacaracterizarea personajuluisubiecte evaluare limba romanaevaluare nationala 2023


x

Lasa un raspuns




Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//