Propunerea legislativa pentru utilizarea vehiculelor scolare destinate transportului public local al elevilor din ciclul invatamantului primar/gimnazial are ca obiect de reglementare stabilirea unor masuri privind utilizarea autovehiculelor scolare destinate transportului public local al elevilor din ciclul invatamantului obligatoriu, in scopul deplasarii la cursuri si la alte activitati cultural/educative, precum si a unor masuri suplimentare adresate participantilor la trafic, transmite
Agerpres.
„Transportul elevilor cu autovehiculele scolare este gratuit, in conditiile hotararii autoritatii deliberative la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale si este asigurat de unitatile administrativ-teritoriale sau unitatile de invatamant, cu autovehiculele aflate in proprietatea acestora sau detinute cu orice alt titlu. Utilizarea autovehiculelor scolare se realizeaza cu respectarea dispozitiilor legale privind circulatia pe drumurile publice si transporturile rutiere. Autovehiculele scolare sunt inscriptionate in mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, in partea frontala, cat si pe lateral cu textul «TRANSPORT SCOLAR», textul avand culoarea neagra pe fond galben. In scopul deplasarii elevilor la cursuri, pentru autovehiculele scolare, unitatea de invatamant transmite primarului: graficul de circulatie, traseul/traseele, locul de imbarcare, numarul de elevi transportati intr-o cursa si numarul de curse efectuate zilnic, pe durata desfasurarii cursurilor anului scolar curent. Numarul elevilor transportati intr-o cursa nu poate depasi numarul locurilor“, se arata in proiectul adoptat de Camera Deputatilor.
Actul normativ mentioneaza ca aceste autovehicule pot fi folosite, pe langa transportul elevilor la cursuri, si in scopul deplasarii elevilor si cadrelor didactice la activitati cultural/educative, de natura sa contribuie la dezvoltarea competentei de invatare si a abilitatilor socio-emotionale. Traseele se pot organiza pentru orice destinatie de pe teritoriul national, atat in timpul anului scolar, cat si in perioada vacantelor.
O alta noutate adusa de proiectul de lege reglementeaza conduita scolarilor in timpul transportului.
„Elevii sunt obligati sa ocupe locurile stabilite in timpul deplasarii, sa aiba un comportament si un limbaj civilizat si sa nu distruga bunurile din respectivul autovehicul. Elevii care nu respecta aceste obligatii pot primi sanctiuni disciplinare, in conformitate cu normele legale in vigoare, respectiv, interzicerea deplasarii cu autovehiculele anterior mentionate, pentru o perioada determinata de timp“, statueaza noul regulament.
Autovehiculele scolare nu pot efectua transportul unor terte persoane, in afara de elevi si profesori, iar raspunderea disciplinara pentru incalcarea acestei prevederi apartine conducatorului autovehiculului si poate conduce, in functie de repetabilitate si gravitate, pana la desfacerea contractului de munca.
Propunerea legislativa a fost respinsa de Senat, dar a fost adoptata cu 239 de voturi „pentru“, zero „impotriva“ si o abtinere de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Prin urmare, legea merge la promulgare.