Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie sunt, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre parinte la cresa/gradinita, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de parinte.
Suma se acorda unui singur parinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui.
In situatia in care desfasoara activitate la mai multi angajatori, parintele are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de plati de la un alt angajator.
Atentie! Suma suportata de angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie este venit neimpozabil si scutit de contributii de asigurari sociale in limita a 1.500 lei/luna pentru fiecare copil, cu conditia sa se incadreze in plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de baza, potrivit
PortalCodulFiscal.ro.
Prin urmare, suma neimpozabila si scutita de contributii sociale (CAS, CASS, CAM) care poate fi acordata de catre societate pentru educatie timpurie este de 1.500 lei/luna/copil (adica, plafonul maxim pentru aceasta categorie de venit), fiind inferioara plafonului neimpozabil de 1.650 lei/luna.
Acte necesare bani pentru cresa si gradinita 2024
Legea nu stabileste documentele justificative care trebuie prezentate de angajati, astfel ca, in primul rand aceasta facilitate trebuie inclusa in regulamentul intern. Documentele ce pot fi prezentate de catre salariat sunt:
- contractul de prestari servicii incheiat intre parti sau adeverinta eliberata de cresa/gradinita,
- certificatul de nastere,
- declaratia pe propria raspundere conform careia nu se deconteaza serviciile si de catre un alt angajator,
- declaratia pe propria raspundere conform careia nu se deconteaza serviciile de catre celalalt parinte,
- documentele care sa dovedeasca prestarea serviciului si achitarea contravalorii acestuia, etc.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele: (...)
3 1. sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil; in sensul prevederilor prezentului punct, conditiile acordarii sumelor pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la art. 76 alin. (4 1) lit. i).
Asadar, suma suportata de angajator pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, adica suma de 1.500 lei/luna/copil este cheltuiala sociala cu deductibilitate limitata in cota de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.