

Solutia ministrului Educatiei pentru ghiozdanele prea grele ale elevilor: "Fetita mea e clasa a III-a, stiu cat de greu e"

De Portal Invatamant
la 29 Mai. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutia ministrului Educatiei pentru ghiozdanele prea grele ale elevilor: "Fetita mea e clasa a III-a, stiu cat de greu e"29Mai.2025

Povara ghiozdanelor prea grele ramane o problema importanta, in special pentru elevii din invatamantul primar. In acest context, ministrul Educatiei, Daniel David, a lansat un apel la un efort comun de reorganizare la nivelul scolilor, astfel incat copiii "sa nu mai care de la scoala, acasa, in fiecare zi, toate acele lucruri".

Povara ghiozdanelor ramane o problema importanta, in special pentru elevii din invatamantul primar. In acest context, ministrul Educatiei, Daniel David, a lansat un apel la un efort comun de reorganizare la nivelul scolilor, astfel incat copiii "sa nu mai care de la scoala, acasa, in fiecare zi, toate acele lucruri". 
 
Declaratia ministrului Educatiei a fost facuta la Radio Bucuresti FM, in cadrul unei discutii privind reformele propuse in Raportul de diagnostic al educatiei si cercetarii din Romania - Raportul QX.
 
Daniel David a atras atentia asupra necesitatii de a regandi atat continutul predarii, cat si organizarea logistica din scoli. El a subliniat ca profesorii trebuie sa predea "mai putin, dar mai relevant si mai bine" si, in acelasi timp, scolile sa se organizeze astfel incat sa reduca din incarcatura zilnica pe care o poarta copiii in ghiozdane.
 
"Avand in minte aceasta idee ca trebuie sa predam mai putin, dar mai relevant si mai bine, inclusiv sa reducem, daca vreti, incarcatura, acelui ghiozdan, hai sa ne si gandim daca nu ne putem organiza un pic mai bine. Oare copilul trebuie sa care de la scoala, acasa, in fiecare zi, toate acele lucruri? Nu pot ramane unele la scoala? Nu stiu, intr-un dulap, daca nu exista un dulap pentru fiecare copil, intr-un dulap comun, intr-un loc comun, o eticheta. Trebuie sa fim si creativi, sa vedem ce trebuie dus acasa si ce poate sa ramana la scoala", a declarat ministrul Educatiei. 
 
Ministrul Educatiei a subliniat ca responsabilitatea nu apartine exclusiv ministerului, ci si comunitatii educationale locale – profesori, parinti si elevi – care trebuie sa colaboreze in beneficiul copiiilor. 
 
Daniel David a dat exemplu cazul fiicei sale de clasa a III-a, argumentand: "Mie nu trebuie sa-mi spuneti, fetita mea e clasa a III-a. Eu stiu foarte bine ce greu este un ghiozdan".
 
"Sigur ca avem de implementat ambele strategii si sa lucram la incarcatura mai degraba legata de curriculum, dar si sa ne organizam un pic mai bine, daca se poate. Asta inseamna cat se poate de clar ca unul dintre aspecte tine de minister, celalalt insa tine de propria organizare si de fiecare institutie de invatamant. O buna comunitate educationala in scoala. (…) Mie nu trebuie sa-mi spuneti, fetita mea e clasa a III-a. Eu stiu foarte bine ce greu este un ghiozdan. Uneori cand sunt la Cluj o mai duc si eu la scoala. As vrea ca unitatile scolare, si asta a fost viziunea mea, sa devina mai autonome, sa se nasca comunitati educationale acolo intre profesori, parinti, elevi, sa nu se lupte unii cu altii, sa lucreze impreuna, sa puna resurse impreuna, nu spun de bani, de timp, de interes", a mai spus Daniel David. 
 
Medicii avertizeaza ca un ghiozdan care depaseste 10% din greutatea copilului poate duce la dureri musculare sau la afectarea tranzitorie a sistemului osos. Prin urmare, un copil de 7 ani care are o greutate medie aproximativa de 23 de kilograme poate cara un ghiozdan ce cantareste maximum 2,3 kilograme. In realitate, insa, ghiozdanele elevilor din clasele primare cantaresc adesea intre 4 si 6 kilograme, uneori chiar mai mult, depasind cu mult limita recomandata. 
 
Aceasta suprasolicitare zilnica poate avea efecte negative pe termen lung asupra dezvoltarii coloanei vertebrale, a posturii si a tonusului muscular. Specialistii atrag atentia ca problemele nu sunt doar de ordin fizic: oboseala, disconfortul si stresul asociat pot influenta negativ si randamentul scolar.
 
Important! Chiar daca greutatea ghiozdanului este adecvata copilului, utilizarea incorecta a acestuia poate duce la probleme de postura si dureri de spate. Astfel, se recomanda folosirea ambelor bretele si strangerea lor astfel incat ghiozdanul sa fie lipit de spatele copilului. Daca ghiozdanul se misca in timpul mersului, pe termen lung apar durerile de spate, iar riscul de deformare a coloanei vertebrale creste considerabil.
 
In mai 2024, Ministerul Sanatatii a lansat un proiect de Ordin prin care scolile erau obligate sa ia masuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, fie prin asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, fie prin asigurarea unor spatii pentru activitati de efectuare a temelor dupa ore. Insa proiectul nu se mai gaseste pe site-ul Ministerului Sanatatii.
 
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

ghiozdane greledaniel davidministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//