Somaj dupa liceu. Acte necesare si termenul de depunere pentru ajutorul de somaj

De Portal Invatamant
la 26 Iul. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Somaj dupa liceu. Acte necesare si termenul de depunere pentru ajutorul de somaj26Iul.2023

Absolventii de liceu pot obtine ajutor de somaj timp de 6 luni daca nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca in cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor, indiferent daca au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, reaminteste Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, intr-un comunicat.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca le transmite absolventilor de invatamant din promotia 2023 ca sunt asteptati sa se inregistreze in evidentele institutiei pentru a beneficia de serviciile prevazute de lege cu scopul integrarii pe piata muncii. 
 
In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculeaza din ziua urmatoare datei absolvirii studiilor.

Ca urmare a inregistrarii in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, absolventii pot beneficia de: 
- informare si consiliere profesionala, 
- medierea muncii, 
- cursuri de formare profesionala, 
- prima de insertie pentru absolventii care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni.
 
Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (ISR – 598 lei).
 
De asemenea, persoanele inregistrate in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca pot beneficia de prime de mobilitate, de acestea putand beneficia si absolventii de invatamant.
 
Dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoana in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni.

Conditii indemnizatie de somaj dupa liceu

 
Absolventii institutiilor de invatamant beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc urmatoarele conditii: 
 
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
 
b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
 
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, absolventii prevazuti la lit.a) trebuie sa se inregistreze, in termen de 60 de zile de la data absolvirii, in evidentele AJOFM sau a unui furnizor acreditat, pentru cautarea unui loc de munca.
 

Actele necesare pentru somaj dupa liceu
 

-actul de identitate
 
-actele de studii si de calificare in original
 
-curriculum vitae, intocmit conform modelului comun aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1021/2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae
 
-declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii, ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca, conform modelului prevazut in Anexa nr. 11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea si completarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 85/2002. Documentul este pus la dispozitie de agentia pentru ocuparea fortei de munca sau poate fi accesat aici.
 
Atentie! Indemnizatia de somaj se acorda la cerere, de la data expirarii perioadei de 60 de zile, daca cererea este inregistrata in termen de 10 zile de la acesta data, dar nu mai tarziu de 12 luni. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia este acordata de la data inregistrarii cererii. (Cerere in format editabil)
 
Pentru absolventii scolilor speciale, indemnizatia de somaj se acorda de la data absolvirii, daca cererea este inregistrata in termen de 10 zile de la aceasta data. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia este acordata de la data inregistrarii cererii.
 

 Actele necesare acordarii indemnizatiei de somaj:

 
 -actul de identitate;
 
 -actele de studii si de calificare, in original;
 
 -declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii, ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca, conform modelului prevazut in Anexa nr. 11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea si completarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 85/2002. Documentul este pus la dispozitie de agentia pentru ocuparea fortei de munca sau poate fi accesat aici : Model declaratie (format editabil), Model declaratie (pdf)
 
 -declaratie pe propria raspundere a absolventilor ca, la data solicitarii dreptului, nu au fost admisi sau nu urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii ;
 
 -adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii;
 
Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventi este de 6 luni, iar cuantumul este de 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR).
 

Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, absolventii care:

 
-la data solicitarii dreptului, au fost admisi sau urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii
 
-realizeaza venituri mai mari decat indicatorul social de referinta
 
-indeplinesc conditii de pensionare
 
-la data absolvirii aveau loc de munca
 
-refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca
 
Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legi.
 
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Evaluarea Nationala?


Atentie la modificarile de la Evaluarea Nationala pentru clasa a II-a, a IV-a, a VI-a sau in clasa a VIII-a!

Important: Notele, Evaluarea Nationala, Mediile si Testele NU vor disparea

TREBUIE sa ii ajutam. Este obligatia noastra. Culegerile de Teste la Limba Romana si Matematica vin in ajutorul celor mici.

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

somajabsolventi de liceuajutor de somajindemnizatie de somajanofmajutor de somaj absolventi


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//