Asadar, cum trebuie sa procedeze un diriginte in cazul unui elev care nu a fost prezent la scoala si care, astfel, nu poate fi evaluat in mod obiectiv pe baza comportamentului sau scolar? Poate primi acest elev note la purtare la finalul fiecarui modul?
Intrebarea care sta la baza acestui articol a fost postata pe grupul de Facebook
Grupul Profesorilor din Romania. In continuare, vom reda postarea initiala si cateva dintre cele mai relevante raspunsuri primite de la alte cadre didactice. Apoi, vom clarifica aceste aspecte, comparand informatiile din ROFUIP 2024, reglementarile referitoare la acordarea notei de purtare si modul in care acestea se aplica in cazurile de absenteism.
"Buna dimineata! Las aici cateva intrebari care nu-mi dau pace: Ce nota primeste la purtare, pe modul, un elev care nu a frecventat scoala? Daca nu a frecventat scoala il pot nota? (La orice alta materie nu poti pune nota si absenta in aceeasi ora.) Daca acord nota 10 pe modul, chiar daca nu a frecventat, ce medie ii voi pune la finalul anului scolar daca are peste 400 de absente? Rog colegii care au astfel de cazuri sa-mi spuna cum au procedat".
Raspunsuri:
► Nu se pune calificativ la purtare unui elev care nu a frecventat cursurile!
La finalul anului scolar, aceasta va fi declarat repetent pe baza numarului de absente.
► Eu nu am pus nota elevilor care nu au venit la scoala. Exact ca la orice alta disciplina: daca elevul lipseste, cum sa ii evaluez comportamentul? Media finala la purtare va fi scazuta cu 1 punct pentru fiecare 20 de absente. Nota 5 la purtare inseamna automat repetent.
► Eu citesc si ma crucesc...cine a facut regulamentul acesta cum o fi gandit? Daca un copil nu frecventeaza cursurile,logic ar fi sa nu primeasca absolut nicio nota, la nimic,nici macar la purtare.
► Cititi metodologia! La finalul fiecarui modul, nota la purtare se scade DOAR pentru abateri disciplinare! La final, se face media modulelor, iar din acea medie se scade nota la purtare pentru absente.
>>Am citit metodologia, dar nu spune nimic despre elevii care sunt inscrisi din oficiu ( fiind repetenti) si care nu frecventeza cursurile absolut deloc. In acest caz cum pot eu evalua comportamentul elevului ?
►Suntem in aceeasi situatie. Avem brigada de pe 12 si vom afla. Pana acum am pus 10 deoarece legislatia nu permite scaderea notei la purtare pt absente in timpul anului scolar. O aberatie!
>>Si cum ati notat un elev care nu a fost la scoala? Pe ce data ati pus nota? Nu era mai logic sa treceti absentele?
► Ma aflu in aceeasi situatie, daca nu frecventeaza deloc, adica nu a fost la nici un curs, colegii nu-l cunosc, nu-i putem stabili un punctaj pe comportament. Vi se pare normal sa fie trecut nota 10 la purtare, la fel ca la un elev care este zilnic la scoala si are comportament adecvat?
► Stiu ca nota se pune in ultima zi a modului. Dar cum notez eu un elev pe care nu-l cunosc, nu l-am vazut vreodata la ore?
► E doar un artificiu. Oricum nu va trece din cauza absentelor si media la purtare ii va fi scazuta. Mai ciudat mi se pare ca are 5 note de 10 si media sub 5.
► Ati facut demersurile necesare pentru a vedea de ce nu frecventeaza scoala? Ati fost la DGASPC? Ati luat legatura cu parintii, ati trimis scrisoare parintilor? Il lasati cu situatia neincheiata. Asa zic eu dar mai interesati-va!
► Pe modul se dau note pt comportament. La finalul anului se face media pe cele 5 module, dupa care se da nota pt absente si se face o noua medie finala.
► La elevul cu situatie neincheiata nu se trece nota in catalog, el apare cu nota doar in procesul verbal al Consiliului clasei, iar notele se vor trece la final, dupa sustinerea examenelor de incheiere a situatiei scolare. Eu am discutat cu parintii si am convenit ca e mai bine sa vina la liceu si sa faca o cerere de retragere, decat sa il declaram repetent la finalul anului scolar din cauza absentelor.
► Si la noi a fost discutia asta, avem destui inscrisi la liceu care nu frecventeaza. Dar ni s-a spus ca acum se primesc notele pe comportament, la finalul anului se da pe absente.
Scaderea notei la purtare din cauza absentelor
In cazul in care un elev nu frecventeaza scoala, nota la purtare poate fi afectata semnificativ.
Conform prevederilor in vigoare, la fiecare 20 de absente nemotivate pe parcursul anului scolar, media anuala la purtare se diminueaza cu 1 punct. Astfel, un numar mare de absente nemotivate poate conduce la o nota foarte mica la purtare.
IMPORTANT! In cazul elevilor care acumuleaza absente la cel putin 75% din numarul de ore de curs prevazut intr-un an scolar, directorul scolii are obligatia sa anunte serviciile de asistenta sociala si sa ia masuri de prevenire a abandonului scolar.
Iata cele mai importante prevederi din ROFUIP 2024 cu privire la nota la purtare:
1. Articolul 107
(7) La finalul fiecarui interval de cursuri din structura anului scolar, se acorda cate o nota/un calificativ la purtare, luand in considerare comportamentul elevului.
- Conform acestui articol, comportamentul elevului este evaluat pe parcursul intregului an scolar, avand in vedere comportamentul general al elevului, relatiile cu colegii, cu cadrele didactice si cu personalul unitatii de invatamant. La final de modul, elevul primeste o nota/un calificativ la purtare, care reflecta acest comportament.
2. Articolul 108
(2) La sfarsitul fiecarui interval de cursuri, invatatorul /institutorul /profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul diriginte consulta consiliul clasei pentru acordarea notei la purtare pentru intervalul respectiv, prin care este evaluat comportamentul elevului, precum si respectarea de catre acesta a reglementarilor adoptate de unitatea de invatamant.
3. Articolul 109
(1) La fiecare disciplina de studiu/modul, inclusiv la purtare se incheie anual o singura medie, calculata prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat numar intreg. La o diferenta de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului. Media, respectiv calificativul la purtare rezultat la finalul anului scolar ca medie a notelor acordate pentru fiecare interval de invatare, luand in considerare comportamentul elevului, se diminueaza in mod corespunzator cu unul sau mai multe puncte, in cazul beneficiarilor primari care au inregistrat un numar de absente nemotivate, in conformitate cu prevederile prezentului Regulament – cadru, precum si cu prevederile Statutului elevului.
- Asadar, la fiecare sfarsit de modul de invatare se acorda o nota la purtare prin care se evalueaza comportamentul elevului si respectarea regulamentului unitatii de invatamant. La finalul anului scolar, elevilor li se calculeaza media notelor obtinute la purtare. Apoi, media rezultata se diminueaza in mod corespunzator, cu cate un punct pentru fiecare 20 de absente nemotivate/an scolar. In cazul elevilor din invatamantul primar, unde exista calificative, calificativul anual la purtare se scade, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.
Statutul Elevului 2024, publicat in Monitorul Oficial Partea I, nr. 795 din 12.VIII.2024, prevede ca media anuala la purtare va fi scazuta cu cate un punct la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/modul de specialitate.
"ART. 28
(1) Pentru toti elevii din invatamantul primar, la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nemotivate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu va fi scazut calificativul anual la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.
(2) Pentru toti elevii din invatamantul gimnazial si liceal, la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/un modul de specialitate va fi scazuta media anuala la purtare cu cate un punct.
(3) Elevii care au media la purtare mai mica decat 8 in anul scolar anterior nu pot fi admisi in unitatile de invatamant cu profil militar, teologic si pedagogic".
Cate absente motivate de parinti poate avea un elev, intr-un an scolar
De asemenea, tot ROFUIP stabileste ca: "In limita a 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 20% din numarul orelor alocate unei discipline, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului /institutorului/profesorului pentru invatamantul primar /profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii de invatamant". - ART. 94, alin (5).
Prin exceptie, pentru elevele gravide si elevii parinti absentele pot fi motivate pentru un numar de ore de curs, in limita a 100 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 40% din numarul orelor alocate unei discipline - ART. 94, alin (6).
Notele la purtare pentru fiecare elev sunt stabilite de Consiliul clasei, la propunerea profesorului diriginte.
ROFUIP 2024 - "ART. 108 (2) La sfarsitul fiecarui interval de cursuri, invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar /profesorul diriginte consulta consiliul clasei pentru acordarea notei la purtare pentru intervalul respectiv, prin care este evaluat comportamentul elevului, precum si respectarea de catre acesta a reglementarilor adoptate de unitatea de invatamant".
si
ROFUIP 2024 - "ART. 115 (1) Sunt declarati promovati elevii care, la sfarsitul anului scolar, obtin la fiecare disciplina de studiu/modul cel putin media anuala 5/calificativul „Suficient”, iar la purtare, media anuala 6/calificativul „Suficient”.
Tot aici este important de semnalat Articolul 95 din ROFUIP care arata, la alin (4), ca "Directorul unitatii de invatamant are obligatia sa anunte serviciile de asistenta sociala (SPAS/DAS) si sa contribuie la stabilirea unor masuri de prevenire a abandonului scolar, in cazul beneficiarilor primari care inregistreaza absente la cel putin 75% din numarul de ore de curs prevazut intrun an scolar la disciplinele/modulele respective".