Potrivit metodologiei-cadru, concursul national de Titularizare 2025 consta in proba practica sau inspectie speciala la clasa in profilul postului didactic solicitat si o proba scrisa.
AICI Calendar Titularizare 2025<<
Conform calendarului oficial, Graficul privind sustinerea probelor practice/orale si a inspectiilor speciale la clasa este afisat in data de 23 mai:
"g) afisarea, pe pagina web a inspectoratelor scolare, a:
(i) listei candidatilor inscrisi si a graficului privind sustinerea probelor practice/orale si a inspectiilor speciale la clasa;
(ii) listei cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei inscrise la concursul national care solicita repartizarea pe perioada nedeterminata pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate si a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice;
(iii) listei unitatilor de invatamant in care se organizeaza probele scrise (centrelor de concurs pentru proba scrisa);
(iv) comunicarea centrelor de concurs directiei de resort din cadrul Ministerul Educatiei;
Termen: 23 mai 2025
h) organizarea si desfasurarea probelor practice/orale si a inspectiilor speciale la clasa si solutionarea contestatiilor la aceste probe.
Perioada: 30 mai-27 iunie 2025"
Inspectii la clasa Titularizare 2025 [pe judete]
Inspectii la clasa/
probe practice Judetul Vrancea (atentie, linkuri diferite: faceti click pe inspectii sau probe practice)
► lista in curs de actualizare, pe masura ce sunt publicate listele de inspectoratele scolare!
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI(pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Inspectia speciala la clasa in profilul postului se desfasoara pe durata unei ore de curs si se evalueaza prin note de la 10 la 1. Proba se inregistreaza audio, iar rezultatele la aceasta proba se aduc la cunostinta candidatilor in ziua respectiva.
Probele practice de profil, pentru posturile care sunt conditionate pentru ocupare de proba practica, se evalueaza prin note de la 10 la 1. Si in acest caz, candidatii afla rezultatele obtinute in ziua sustinerii probelor.
Atentie! Nota obtinuta la proba practica in profilul postului sau la inspectia speciala la clasa in profilul postului are o pondere de 25% in media de repartizare.
► Conform Metodologiei, candidatii care nu obtin la inspectia speciala la clasa sau la proba practica minimum nota 5 (cinci) nu pot participa la proba scrisa din 15 iulie 2025.
► Candidatii care nu obtin la inspectia speciala la clasa in profilul postului sau la proba practica in profilul postului minimum nota 7 (sapte) nu pot ocupa posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioada nedeterminata.
► Cadrul didactic care a obtinut cel putin media 8 (opt) la inspectiile la clasa in profilul postului, dar nu mai putin de 7 (sapte) la fiecare dintre acestea, in cadrul examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2025, pe parcursul anului scolar 2024-2025, poate folosi acest rezultat si in cadrul concursului national, sesiunea 2025, pentru angajare pe perioada nedeterminata sau determinata.
► Cadrul didactic care a obtinut cel putin media 5 (cinci) la inspectiile la clasa in profilul postului, in cadrul examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2025, pe parcursul anului scolar 2024-2025, poate folosi acest rezultat si in cadrul concursului national, sesiunea 2025, pentru angajare pe perioada determinata, pentru posturile didactice/catedrele care nu necesita proba practica/orala.
► In situatia in care candidatul opteaza si pentru sustinerea inspectiei speciale la clasa in cadrul concursului national, sesiunea 2025, la media finala a concursului se ia in calcul nota obtinuta la inspectia speciala la clasa in cadrul concursului. Media obtinuta la inspectiile la clasa in profilul postului, in cadrul examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2025, pe parcursul anului scolar 2024-2025, se poate folosi numai pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor in unitatile de invatamant din judetul/municipiul Bucuresti in care candidatul este inscris la examenul national de definitivare in invatamant.
Pentru angajarea pe perioada nedeterminata, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 7 (sapte) atat la proba scrisa, cat si la proba practica /inspectia speciala la clasa in profilul postului sau cel putin media 8 (opt) la inspectiile la clasa in profilul postului in cadrul examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2025, pe parcursul anului scolar 2024-2025, conform alin. (6), iar media de repartizare se calculeaza astfel:
[(nota obtinuta la proba scrisa)*3+(nota obtinuta la proba practica/inspectia speciala la clasa)]/4.
Pentru angajarea pe perioada determinata, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 (cinci) atat la proba scrisa, cat si la proba practica/inspectia speciala in profilul postului sau cel putin media 5 (cinci) la inspectiile la clasa in profilul postului in cadrul examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2025, pe parcursul anului scolar 2024-2025, conform alin. (6), iar media de repartizare se calculeaza astfel:
Alte precizari referitoare la ocuparea posturilor in unitati de invatamant cu clase speciale de limbi straine cu program intensiv si/sau bilingv, cu profil sportiv sau artistic, clase de elevi cu deficiente, etc
Extras din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic
"Art 67
(10) Pentru ocuparea posturilor de profesor preparator (nevazator) candidatii sustin proba scrisa la disciplina de concurs in concordanta cu specializarea/specializarile inscrisa/inscrise pe diploma/diplome, conform Centralizatorului, dupa programele specifice concursului. Ocuparea posturilor vacante/rezervate de profesor preparator (nevazator), din invatamantul special, se realizeaza in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute, indiferent de disciplina de concurs la care s-a sustinut proba scrisa. Pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate de specialitate de la unitatile de invatamant special pentru deficienti de vedere se pot inscrie la concurs si candidati nevazatori care indeplinesc si conditiile suplimentare prevazute la art. 18 alin. (1) privind stagiul atestat de pregatire teoretica si practica in educatie speciala, avand inscrise pe diploma specializarile corespunzatoare posturilor didactice/catedrelor respective, conform Centralizatorului, dupa programele specifice concursului. Pentru ocuparea catedrelor vacante/rezervate de activitati de pre-profesionalizare, candidatii trebuie sa indeplineasca si conditiile suplimentare prevazute la art. 18 alin. (1) privind stagiul atestat de pregatire teoretica si practica in educatie speciala, iar proba scrisa se sustine la disciplina prevazuta in Centralizator, dupa programele specifice de concurs valabile pentru maistri-instructori/profesori de instruire practica.
(11) Catedrele de pregatire/instruire practica din domeniul„Transporturi/Conducerea autovehiculelor” pot fi ocupate de absolventi ai invatamantului superior/postliceal cu avizul Inspectoratului General al Politiei (IGP)/Autoritatii Rutiere Romane (ARR), avand oricare din specializarile care le confera dreptul de a ocupa catedre de pregatire/instruire practica, in concordanta cu Centralizatorul pentru pregatire si instruire practica. Candidatii care solicita ocuparea unui post de pregatire/instruire practica din domeniul „Transporturi/Conducerea autovehiculelor” sustin proba practica specifica domeniului „Transporturi/Transporturi rutiere” si proba scrisa din programa specifica de concurs pentru „Transporturi (profesori de instruire practica/maistri - instructori)”.
(12) Pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate din invatamantul anteprescolar, prescolar si primar din unitatile de invatamant, clase sau grupe cu predare in limbile minoritatilor nationale, proba scrisa se sustine dupa cum urmeaza:
a) in invatamantul anteprescolar, proba scrisa cu subiecte mixte de limba si literatura materna, in care urmeaza sa se faca predarea, si limba si literatura romana si universala pentru copii, in pondere egala, subiecte mixte de metodica desfasurarii activitatilor instructiv educative in cresa, in limba materna in care urmeaza sa se faca predarea, si metodica desfasurarii activitatilor instructiv-educative in cresa in limba romana, in pondere egala, precum si subiecte de introducere in pedagogie – educatie timpurie si curriculumul pentru educatia timpurie a copiilor sub 3 ani, traduse in limba materna in care urmeaza sa se faca predarea, elaborate pe baza programelor specifice de concurs pentru ocuparea posturilor didactice de predare in invatamantul anteprescolar;
b) in invatamantul prescolar, proba scrisa cu subiecte mixte de limba si literatura materna in care urmeaza sa se faca predarea si limba si
literatura romana si universala pentru copii, in pondere egala, subiecte mixte de metodica predarii activitatilor in limba materna in care urmeaza sa se faca predarea si metodica predarii activitatilor in limba romana in invatamantul prescolar, in pondere egala, precum si subiecte de pedagogie prescolara, traduse in limba materna in care urmeaza sa se faca predarea, elaborate pe baza programelor specifice de concurs pentru ocuparea posturilor didactice de predare in invatamantul prescolar;
c) in invatamantul primar, proba scrisa cu subiecte mixte de limba si literatura materna in care urmeaza sa se faca predarea si limba si
literatura romana si universala pentru copii, in pondere egala, subiecte mixte de metodica predarii limbii si literaturii materne/comunicarii in limba materna in care urmeaza sa se faca predarea, metodica predarii limbii si literaturii romane/comunicarii in limba romana si metodica predarii matematicii/matematicii si explorarii mediului in invatamantul primar, in pondere egala, precum si subiecte de matematica si pedagogie scolara, traduse in limba materna in care urmeaza sa se faca predarea, in pondere egala, elaborate pe baza programelor specifice de concurs pentru ocuparea posturilor didactice de predare in invatamantul primar.
(13) Candidatii care sustin probe scrise conform alin. (12) sunt repartizati, in baza rezultatelor obtinute la concurs, pentru angajare pe perioada determinata/nedeterminata, numai pe posturi didactice vacante/rezervate in invatamantul anteprescolar, prescolar sau primar, dupa caz, in unitati de invatamant, clase sau grupe cu predare in limbile minoritatilor nationale sau, pe perioada determinata, pentru predarea orelor de limba materna pentru minoritatile nationale normate la clasele de nivel primar cu predare in limba romana.
(14) Candidatii care solicita ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate in unitati de invatamant avand clase
speciale de limbi straine cu program intensiv si/sau bilingv, clase cu profil sportiv sau artistic (corepetitie, muzica, arta actorului, coregrafie, arte plastice, arte decorative, arte ambientale, arhitectura si design), clase/grupe de elevi cu deficiente de auz, clase/grupe de elevi cu deficiente de vedere, precum si ocuparea de catedre vacante/rezervate de informatica, de tehnologia informatiei si a comunicatiilor, de instruire practica sau de activitati de pre-profesionalizare, posturi didactice/catedre vacante/rezervate din cluburi scolare sportive sau din palatele si cluburile copiilor, sustin o proba practica in profilul postului didactic/catedrei solicitat(e). Rezultatul probei practice in profilul postului se evalueaza prin note de la 10 la 1 conform anexelor nr. 4 si 6-12. Aceste probe se inregistreaza audio-video. Probele practice la care participa si elevi se inregistreaza numai audio.
(15) Candidatii care solicita ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate la clase/grupe cu predare in limbile
minoritatilor nationale sustin o proba orala de competente lingvistice de specialitate pentru limba minoritatii in care urmeaza sa se faca predarea. Fac exceptie cadrele didactice titulare pe posturi didactice/catedre similare, candidatii care sustin proba scrisa specifica pentru ocuparea unui post in invatamantul primar, prescolar sau anteprescolar cu predare in limba minoritatii in care urmeaza sa se faca predarea, candidatii care au finalizat cu diploma studii universitare cu specializarea in limba minoritatii in care urmeaza sa se faca predarea, precum si candidatii care au efectuat studiile in limba minoritatii in care urmeaza sa se faca predarea. Rezultatul probei orale de competente lingvistice de specialitate pentru limba minoritatii se consemneaza prin „admis” sau „respins”. Aceasta proba se inregistreaza audio-video. Proba se desfasoara conform anexei nr. 4.
(16) Candidatii care au efectuat studiile in Romania in limbile minoritatilor nationale sau in alte tari si solicita ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate la clase/grupe cu predare in limba romana sustin o proba orala de competente lingvistice de specialitate pentru limba romana in care urmeaza sa se faca predarea. Fac exceptie candidatii pe a caror diploma de studii este inscrisa specializarea „Limba romana” sau „Limba si literatura romana”, candidatii care au efectuat studiile in alte state in limba romana si candidatii care sustin proba scrisa specifica pentru ocuparea unui post in invatamantul primar sau prescolar cu predare in limba romana ori a unei catedre de limba si literatura romana. Rezultatul probei orale de competente lingvistice de specialitate pentru limba romana se consemneaza prin calificative „Admis/Respins”. Aceasta proba se inregistreaza audio-video. Proba se desfasoara conform anexei nr. 4.
(17) Concomitent cu afisarea listei candidatilor inscrisi si a graficului privind sustinerea probelor practice/orale si a inspectiilor speciale la clasa, ISJ/ISMB publica si lista unitatilor de invatamant in care se organizeaza probele scrise.
(18) Inspectiile speciale la clasa se sustin in limba in care candidatii si-au efectuat studiile. Inspectiile speciale la clasa se pot sustine si in limba in care urmeaza sa se faca predarea, dupa promovarea probei de competente lingvistice de specialitate pentru limba respectiva.
(19) Inspectiile speciale la clasa/probele practice/orale din cadrul concursului national se pot organiza si in sistem online. Procedura specifica de organizare si desfasurare a acestor probe se elaboreaza de comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului.
(20) Inspectiile speciale la clasa si probele practice/orale eliminatorii in profilul postului, promovate de candidati in cadrul concursului national, raman valabile in etapele ulterioare ale mobilitatii personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar, precum si pentru concursurile care se desfasoara pe parcursul anului scolar 2025-2026