Precizarea apare in jurnalul informativ "FSLI INFO", lansat pe 4 aprilie 2024.
Potrivit sursei citate, FSLI a solicitat conducerii Ministerului Educatiei sa se implice in aceasta problema si sa atentioneze cele doua ministere ca, pana la aplicarea prevederilor legale mentionate mai sus, decontarea acestor cheltuieli se asigura, din bugetele locale, potrivit H.G. nr. 569/2015.
Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 prevede la art. 139, alin (2), litera d) ca "Finantarea de baza se asigura din bugetul de stat, pentru urmatoarele articole de cheltuieli, in functie de care se calculeaza costul standard per anteprescolar/prescolar/elev, dupa cum urmeaza: (...) d) cheltuieli de transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul".
Totodata, la sectiunea „Dispozitii tranzitorii si finale” din Legea invatamantului preuniversitar este mentionat, la art. 248, alin. 21, ca "Finantarea in baza si in limitele costului standard per elev/prescolar/anteprescolar, potrivit dispozitiilor art. 139 si 140, se aplica incepand cu anul scolar 2024—2025".
De asemenea, Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene stabileste ca "prevederile art. 139 alin. (2) lit. d din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 se amana pana inceputul anului scolar 2025-2026".
Pe de alta parte, conform prevederilor
Hotararii Guvernului nr. 569/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, este in sarcina autoritatilor publice locale sa cuprinda in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor cu efectuarea navetei profesorilor din invatamantul preuniversitar de stat.
Extras din HG nr. 569/2015
"Articolul 2
(1) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a cuprinde in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor cu efectuarea navetei beneficiarilor din invatamantul preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din centrele de resurse si asistenta educationala, care nu dispun de locuinta in localitatea unde este situata unitatea de invatamant la care au postul.
(2) Sumele destinate navetei beneficiarilor prevazuti la alin. (1) se asigura din veniturile proprii ale bugetelor locale si din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.
Articolul 3
(1) Beneficiaza de decontarea cheltuielilor de naveta cadrele didactice si personalul didactic auxiliar, care nu detin locuinta in localitatea unde acestia isi au postul.
(2) Cheltuielile cu efectuarea navetei se deconteaza doar atunci cand distanta ce trebuie parcursa zilnic depaseste limita teritoriala a localitatii in care se gaseste unitatea de invatamant preuniversitar de stat.
Articolul 4
(1) Naveta beneficiarilor poate fi efectuata cu:
a) autovehiculele destinate transportului de persoane detinute/asigurate de catre unitatile de invatamant in masura in care nu este afectat transportul elevilor;
b) autovehiculele/ambarcatiunile destinate transportului de persoane detinute/asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale, in masura in care nu este afectat transportul elevilor;
c) mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizati (transport in comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcatiune);
d) autoturismul/ambarcatiune proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu.
(2) Transportul beneficiarilor cu mijloacele de transport ce apartin unitatii de invatamant sau autoritatii administratiei publice locale se efectueaza gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotarare a autoritatii deliberative, precum si cu respectarea orarului/programului unitatii de invatamant.
(...)"
Nu este pentru prima data cand sindicatele semnaleaza ca exista probleme in anumite judete cu decontarea navetei profesorilor. De altfel, in luna februarie, ministrul Educatiei a cerut sprijinul ministrului Dezvoltarii pentru asigurarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care predau in alta localitate decat cea de domiciliu, conform unui document obtinut de
Edupedu.ro.