Ce ramane dupa mandatul lui Sorin Cimpeanu la Ministerul Educatiei: 10 schimbari majore

De Portal Invatamant
la 30 Sep. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce ramane dupa mandatul lui Sorin Cimpeanu la Ministerul Educatiei: 10 schimbari majore30Sep.2022

Demisia lui Sorin Cimpeanu din fruntea Ministerului Educatiei nu afecteaza cu nimic, cel putin deocamdata, modificarile aduse pana acum sistemului de invatamant.

In acest articol ne propunem sa facem o trecere in revista a celor mai importante schimbari din Educatie, cu impact deosebit asupra elevilor si profesorilor, din mandatul lui Sorin Cimpeanu la Ministerul Educatiei.
 
1. Preluarea creselor de la administratiile locale la Ministerul Educatiei. 
 
Guvernul a adoptat la sfarsitul anului trecut o ordonanta de urgenta care prevedea trecerea creselor de la autoritatile locale in sistemul de educatie. Ulterior, la inceputul acestui an a fost adoptata si Metodologia de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara, initiata de Ministerul Educatiei. 
 
Documentul stabileste principiile de organizare si functionare a unitatilor de educatie timpurie anteprescolara, structura anului scolar pentru aceste unitati, tipurile de servicii oferite, modalitatea de inscriere, transfer, scoatere din evidenta a copiilor in/din unitatile de educatie timpurie anteprescolara, precum si continutul educativ al activitatii de educatie timpurie anteprescolara.

In acest moment, educatia timpurie (0 - 6 ani) este formata din nivelul anteprescolar (0 - 3 ani) si invatamantul prescolar (3 - 6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa ​mijlocie si grupa mare. Educatia timpurie anteprescolara se poate desfasura in crese, gradinite si in centre de zi, de stat sau private, dupa acelasi continut educativ si dupa aceleasi standarde nationale.
 
2. Modificarea structurii anului scolar, prin renuntarea la semestre si introducerea modulelor de invatare, alternate cu vacantele scolare.

Noua structura a anului scolar 2022-2023 este impartita in cinci module de invatare, alternate cu cinci vacante. In total, anul scolar 2022-2023 are o durata de 36 de saptamani.
 
3. Renuntarea la obligativitatea tezelor semestriale.
 
4. Modificari la incheierea situatiei scolare, in sensul ca la fiecare disciplina de studiu se incheie anual o singura medie.
 
5. Numarul minim de note la o disciplina sa fie egal cu N+3, unde N este numarul de ore alocat saptamanal disciplinei.
 
 
Potrivit Ministerului Educatiei, elevii inscrisi la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal si profesional, beneficiaza lunar de burse de performanta, burse de merit, burse de studiu si burse de ajutor social.
 
Elevii inscrisi la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiaza de burse de performanta si burse de ajutor social.
 
Totodata, de bursa de performanta pot sa beneficieze si elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar particular.
 
Conform noilor modificari, au fost eliminate bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a si bursele sociale pentru liceeni din mediul rural care invata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu.
 
7. Introducerea Catalogului Electronic in scoli-pilot.

Catalogul electronic este folosit in 742 de scoli din tara, in anul scolar 2022-2023, potrivit unui anunt facut de Ministerul Educatiei. Potrivit noului ROFUIP, intrat in vigoare de la 1 septembrie, catalogul electronic este introdus in scoli cu obligativitatea tiparirii, inregistrarii si arhivarii acestuia la sfarsitul anului scolar prin intermediul Secretariatului
 
Unitatile de invatamant de stat care folosesc catalogul electronic asigura din bugetul propriu sau din fonduri proprii, dupa caz, achizitionarea programelor/serviciilor de catalog electronic, fiind interzisa solicitarea achitarii acestor servicii de catre elevi sau reprezentantii legali ai acestora.
 
 
9. Extinderea invatamantului dual la nivel universitar.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, aprobata de Guvern, da posibilitatea universitatilor de a infiinta societati comerciale, respectiv scutire de impozit la salariu pentru angajatii implicati in indrumarea directa a invatarii.
 

10. Majorarea cuantumului pentru premiile elevilor olimpici si scolile din care provin.

Astfel, Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, ajung pana la 20.000 de lei, in cazul elevilor care obtin premiul I/ medalie de aur cu punctaj absolut la etapa internationala a competitiilor scolare, categoria I, desfasurate la nivel mondial.
 
Noutatea face ca si scoala unde frecventeaza elevul/elevii premiat sa primeasca aceeasi suma de bani. 
 

Sorin Cimpeanu, demisie anuntata pe Facebook


Sorin Cimpeanu si-a anuntat joi seara demisia din functia de ministru al Educatiei.
 
"Am decis, din proprie initiativa, sa demisionez din functia de ministru al Educatiei. A fost o sansa si o onoare pentru mine sa incep reformarea din temelii a sistemului national de invatamant. Am preluat mandatul de ministru nu pentru ca nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam si una si alta. Am venit intr-un moment extrem de dificil, cu dorinta de a schimba lucrurile in bine. Mi-am inceput mandatul intr-o criza sanitara fara precedent si am luptat pentru ca in toata acea perioada elevii sa mearga la scoala cu prezenta fizica. Am militat in mod constant si am asigurat cadrul legal pentru ca finantarea educatiei sa creasca", a scris Sorin Cimpeanu, pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca a acceptat demisia lui Sorin Cimpeanu din fruntea Ministerului Educatiei. In locul lui Cimpeanu a fost numit, interimar, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja.

Cine il va inlocui pe Sorin Cimpeanu la Ministerul Educatiei


Surse citate de News.ro sustin ca pentru functia de ministru al Educatiei este luat in calcul numele consilierului prezidential Ligia Deca, acesta fiind printre persoanele care au lucrat la legile Educatiei, au spus sursele. Ligia Deca este consilier prezidential la Departamentul Educatie si Cercetare. 
 
Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Administratiei Prezidentaile, Deca este doctor in stiinte politice, titlu acordat in 2016 de catre Universitatea din Luxemburg si absolventa a unui program postdoctoral la New Europe College. In perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionand procesul de organizare a Conferintei ministrilor educatiei din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012). In perioada 2012-2015, a fost expert in domeniul politicilor publice in cadrul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii si cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timisoara (2014-2015) si SNSPA (2019-2021).
 
Autoare si coautoare a numeroase articole si studii publicate in reviste de prestigiu din domeniul politicilor educationale, cu o activitate stiintifica ce a vizat subiecte variate, de la internationalizarea educatiei superioare la practicile educationale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, in calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeana etc. In 2014, a fost invitata sa faca parte din Grupul de Experti „Stiinta in educatie” infiintat la initiativa Comisiei Europene. In perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright in Romania.
 
Ligia Deca a fost numita consilier de stat in 29 iunie 2015, iar in 23 decembrie 2019, a fost numita in functia de consilier prezidential.



Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

schimbari educatiesorin cimpeanudemisie sorin cimpeanuministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//