Propunerea ca ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja, sa preia interimar Ministerul Educatiei a ajuns, vineri, la Palatul Cotroceni.
Sorin Cimpeanu si-a anuntat joi seara demisia din functia de ministru al Educatiei.
"Am decis, din proprie initiativa, sa demisionez din functia de ministru al Educatiei. A fost o sansa si o onoare pentru mine sa incep reformarea din temelii a sistemului national de invatamant. Am preluat mandatul de ministru nu pentru ca nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam si una si alta. Am venit intr-un moment extrem de dificil, cu dorinta de a schimba lucrurile in bine. Mi-am inceput mandatul intr-o criza sanitara fara precedent si am luptat pentru ca in toata acea perioada elevii sa mearga la scoala cu prezenta fizica. Am militat in mod constant si am asigurat cadrul legal pentru ca finantarea educatiei sa creasca", a scris Sorin Cimpeanu, pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca a acceptat demisia lui Sorin Cimpeanu din fruntea Ministerului Educatiei.
Vineri dimineata, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru, a anuntat ca portofoliul de la Educatie va fi preluat interimar de Sebastian Burduja.
Anuntul demisiei lui Sorin Cimpeanu vine la cateva zile dupa ce jurnalista Emilia Sercan a publicat dovada unui
plagiat comis de catre acesta in 2006, intr-un curs universitar. Potrivit sursei citate, Sorin Cimpeanu si-ar fi "insusit fraudulos" 13 capitole publicate anterior in mod repetat sub semnatura altor doi profesori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV-B).
Cine il va inlocui pe Sorin Cimpeanu la Ministerul Educatiei
Surse citate de
News.ro sustin ca pentru functia de ministru al Educatiei este luat in calcul numele consilierului prezidential Ligia Deca, acesta fiind printre persoanele care au lucrat la legile Educatiei, au spus sursele. Ligia Deca este consilier prezidential la Departamentul Educatie si Cercetare.
Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Administratiei Prezidentaile, Deca este doctor in stiinte politice, titlu acordat in 2016 de catre Universitatea din Luxemburg si absolventa a unui program postdoctoral la New Europe College. In perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionand procesul de organizare a Conferintei ministrilor educatiei din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012). In perioada 2012-2015, a fost expert in domeniul politicilor publice in cadrul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii si cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timisoara (2014-2015) si SNSPA (2019-2021).
Autoare si coautoare a numeroase articole si studii publicate in reviste de prestigiu din domeniul politicilor educationale, cu o activitate stiintifica ce a vizat subiecte variate, de la internationalizarea educatiei superioare la practicile educationale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, in calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeana etc. In 2014, a fost invitata sa faca parte din Grupul de Experti „Stiinta in educatie” infiintat la initiativa Comisiei Europene. In perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright in Romania.
Ligia Deca a fost numita consilier de stat in 29 iunie 2015, iar in 23 decembrie 2019, a fost numita in functia de consilier prezidential.