"Am preluat un numar important de crese in sistemul de educatie, incepand din luna noiembrie anul trecut. Asta a fost o masura care si-a dovedit succesul pentru ca, plecand de la 22.000 de copii in cresa, am crescut la aproape 40.000 de copii in cresa", a spus ministrul Educatiei.
"E nevoie in continuare de resursa umana. Daca ne gandim doar la cresele care n-au fost inca preluate, sunt 4.000 de angajati, deci 4.000 de posturi care sunt platite de autoritatile locale. Daca maine, conform legii, aceste posturi ar trece in sistemul de educatie, nu mai avem absolut niciun post. De la autoritatile locale pleaca 4.000 de posturi, la Ministerul Educatiei este nevoie de cresterea numarului de posturi", a spus Sorin Cimpeanu.
Cresele, preluate de Ministerul Educatiei de la autoritatile locale
Guvernul a adoptat la sfarsitul anului trecut o ordonanta de urgenta care prevedea trecerea creselor de la autoritatile locale in sistemul de educatie. Ulterior, la inceputul acestui an a fost adoptata si
Metodologia de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara, initiata de Ministerul Educatiei.
Documentul stabileste principiile de organizare si functionare a unitatilor de educatie timpurie anteprescolara,
structura anului scolar pentru aceste unitati, tipurile de servicii oferite, modalitatea de inscriere, transfer, scoatere din evidenta a copiilor in/din unitatile de educatie timpurie anteprescolara, precum si continutul educativ al activitatii de educatie timpurie anteprescolara.
De asemenea, reglementeaza modalitatile de asigurare a resursei umane, relatia unitatilor de educatie timpurie anteprescolara cu parintii si comunitatea, monitorizarea activitatii si finantarea acestor unitati.
Potrivit metodologiei, serviciile de educatie timpurie anteprescolara desemneaza servicii integrate de educatie, ingrijire si supraveghere oferite copiilor anteprescolari, pe timpul zilei, in 4 tipuri de unitati/institutii de educatie timpurie anteprescolara:
a) crese arondate unei unitati de invatamant prescolar cu personalitate juridica, cu program prelungit (cresa este un serviciu public sau privat cu misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de educatie, ingrijire si supraveghere copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani).
b) crese arondate unei unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica care are in componenta nivel prescolar, inclusiv cresele confesionale care solicita arondarea prin decizie a inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti;
c) crese nearondate unei unitati de invatamant pentru care autoritatile administratiei publice locale au calitatea de persoana juridica fondatoare si care devin unitati de invatamant cu personalitate juridica si sunt coordonate metodologic de inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti;
d) centre de zi cu grupe de anteprescolari (centrele de zi nu au statut de unitati de invatamant, ci fac parte din categoria serviciilor sociale fara cazare oferite de furnizorii de servicii sociale acreditati, publici si privati, cu misiunea de a asigura mentinerea, refacerea si dezvoltarea capacitatilor copilului si ale parintilor sai).
Unitatile de educatie anteprescolara pot fi infiintate si organizate in sistem public si privat, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.