Anuntul a fost facut de ministrul Sorin Cimpeanu, intr-o interventie la
Digi24, unde a vorbit despre decizia Ministerului Educatiei de a atribui unei entitati private elaborarea testelor pentru
proiectul pilot de evaluare standardizata.
"Elaborarea testelor se face in legatura cu singura entitate din Romania care poseda o platforma de evaluare standardizata, sub coordonarea profesorului Dragos Iliescu, conducatorul Scolii Doctorale de Stiintele Educatiei si Psihologie din Universitatea Bucuresti, o personalitate recunoscuta in sistemul de educatie. Aceasta colaborare se va derula pe parcursul anului 2022, iar in functie de rezultate si de capacitatea ministerului vom dezvolta propria platforma de evaluare standardizata a ministerului. La acest moment, in interesul elevilor, exista o singura platforma educationala care este pusa la dispozitie cu titlu gratuit Ministerului Educatiei. Apreciez si multumesc profesorului Dragos Iliescu si colegilor lui pentru acest sprijin esential acordat sistemului de educatie care, prin Ministerul Educatiei, manifesta o deschidere catre mediul profesionistilor, indiferent de unde vin acestia, privat sau public", a spus Sorin Cimpeanu.
"Va dau un alt exemplu, Ministerul Educatiei, in acelasi tip de colaborare, va incheia un alt acord de parteneriat pentru 2022 pentru ca Evaluarea Nationala si Bacalaureatul in 2 judete pilot din Romania sa se deruleze in aceeasi maniera standardizata si digitalizata. Pentru asta avem nevoie parteneriat cu profesionisti din sistemul de educatiei. Costurile Ministerului Educatiei sunt zero, iar rezultatele acestor teste raman in proprietatea Ministerului Educatiei", a spus Sorin Cimpeanu.
Proiectul pilot de evaluare standardizata, elevii dau testele in format digital
Ordinul de ministru prin care va fi introdusa evaluarea standardizata, in faza de pilotare, la sfarsitul acestui an scolar, a aparut in Monitorul Oficial. Evaluarea se va desfasura in format digital, la nivelul tuturor claselor, mai putin cele din anii terminali, in cate 7 unitati de invatamant din fiecare judet.
Potrivit Ordinului de ministru, Evaluarea standardizata la finalul anului scolar 2021—2022 se organizeaza de catre inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti in perioada 30 mai— 10 iunie pentru elevii claselor I—VII si in perioada 30 mai— 8 iunie pentru elevii claselor IX—XI.
Disciplinele la care se organizeaza evaluarea standardizata la finalul anului scolar 2021—2022 sunt urmatoarele:
a) pentru elevii claselor I—VII, limba romana si matematica;
b) pentru elevii claselor IX—XI, limba romana si, in functie de filiera, profil si specializare, disciplina care se sustine la examenul national de bacalaureat, ca proba obligatorie a profilului, matematica sau istorie
Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplina la care se sustine evaluarea standardizata este de 30 de minute pentru clasele din invatamantul primar, respectiv 60 de minute pentru clasele din invatamantul gimnazial si liceal.
La acest tip de evaluare, elevii nu vor primi note, ci se vor genera rapoarte narative care vor fi analizate de specialistii din stiintele educatiei.