Luna iunie vine, de regula, cu mai multe zile libere pentru elevi si profesori, oferind momente de relaxare spre finalul anului scolar. Prima este 1 iunie, cand celebram Ziua Copilului. Urmeaza 5 iunie – Ziua Invatatorului, o zi dedicata cadrelor didactice. Spre finalul saptamanii, zilele de 8 si 9 iunie marcheaza Sarbatoarea Rusaliilor. In 2025, doar zilele de 5 si 9 iunie pica in timpul saptamanii, iar celelalte in zile de repaus saptamanal.
5 iunie, zi libera in invatamant
Conform Contractului Colectiv de Munca pentru Invatamant, sunt zile nelucratoare:
- zilele de repaus saptamanal;
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie — Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima, a doua zi si a treia zi de Pasti;
- 1 Mai;
- 1 Iunie;
- 5 Iunie — Ziua Nationala a Invatatorului;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
- 5 Octombrie - Ziua Mondiala a Educatiei;
- 30 Noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 Decembrie;
- 25 si 26 decembrie;
- doua zile lucratoare, pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestor culte;
5 iunie, Ziua Invatatorului
Ziua Invatatorului, instituita prin Legea nr. 289/2007, este marcata, in fiecare an, la data de 5 iunie, care reprezinta data nasterii "fondatorului invatamantului in limba nationala in Tara Romaneasca" - Gheorghe Lazar.
Personalitate complexa, Gheorghe Lazar s-a manifestat ca organizator si conducator de scoala, autor a mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist si scriitor. Din perspectiva actiunilor sale, el este unul dintre intemeietorii culturii romane moderne, scrie
Agerpres.
In mai 2007, 70 de deputati si senatori au depus un proiect legislativ privind instituirea Zilei Invatatorului. Acestia au subliniat, in expunerea de motive, ca "drumul Romaniei in Europa trece, invariabil, prin scoala" si se impune ca invatamantul sa primeasca atentia cuvenita, acesta fiind unul dintre domeniile care "ne mai reprezinta cu onoare in exterior".
Astfel, Ziua invatatorului se doreste a fi un prilej bun de reflectie asupra scolii si a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunostinta fata de dascali, in special a "fondatorului invatamantului in limba nationala in Tara Romaneasca" - Gheorghe Lazar, care s-a nascut la data de 5 iunie.
Vacanta de vara 2025: 21 iunie 2025 - 7 septembrie 2025
Din acest moment, elevii mai au aproximativ cinci saptamani de scoala, pana la vacanta de vara 2025, care incepe oficial la data de 21 iunie 2025 si se incheie pe 7 septembrie 2025.
Exceptie fac elevii din anii terminali, mai exact cei de clasa a VIII-a si a XII-a/ a XIII-a seral, pentru care anul scolar se incheie mai devreme.
- pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, cursurile se incheie la data de 6 iunie 2025;
- pentru clasa a VIII-a, cursurile se incheie la data de 13 iunie 2025;
Pentru clasele din invatamantul liceal - filiera tehnologica si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are o durata de 37 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 27 iunie 2025.
Detalii AICI despre structura anului scolar 2025-2026<<