Mai mult, membrii de sindicat, inclusiv cei alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale care lucreaza nemijlocit in unitatile si institutiile de invatamant au dreptul la
zile libere platite/an scolar, pe baza de invoire colegiala, in vederea participarii la actiuni si activitati sindicale, avand obligatia de a-si asigura suplinirea cu personal calificat. Numarul de
zile libere de care beneficiaza acestia se stabilesc prin contractul colectiv de munca incheiat la nivelul unitatilor/institutiilor.
RESPONSABILITATI:
Ale solicitantilor:
-
sa completeze formularul de invoire si sa-l depuna la registratura unitatii cu minim 24 de ore inainte
-
sa analizeze realist/obiectiv daca este imperios necesara invoirea avand in vedere consecintele afectarii procesului de invatamant
-
sa obtina acordul cadrelor didactice suplinitoare
-
sa predea catre cadrele didactice suplinitoare un plan al lectiei pe care aceasta urmeaza sa o efectueze. In planul lectiei trebuie sa fie prevazute cunostintele ce trebuie evaluate, continuturile ce trebuie predate, testele, chestionarele ce vor fi aplicate
-
sa afiseze la avizier formularul de suplinire
-
sa se asigure ca profesorii suplinitori vor intra la ore
Ale serviciului secretariat – registratura
-
sa primeasca formularele de invoire, sa le inregistreze si sa le inainteze la directorul de serviciu
pentru aprobare
-
sa comunice cadrului didactic solicitant rezolutia directiunii
-
sa centralizeze numarul de invoiri ale fiecarui cadru didactic pentru motive personale
Ale directiunii
-
sa analizeze cererea de invoire si sa dea o rezolutie
-
sa se asigure ca procesul de invatamant nu va fi afectat
Cum procedeaza un cadru didactic care are nevoie de invoire?
1) Cadrul didactic care solicita invoirea va identifica cadrele didactice suplinitoare si va cere acordul acestora de a acoperi orele.
2) Cadrele didactice solicitante vor completa formularul de invoire iar cadrele didactice suplinitoare isi vor exprima acordul prin semnarea in formular.
3) Cadrele didactice solicitante vor depune formularul la registratura si vor astepta rezolutia directiunii.
4) Daca rezolutia este favorabila, cadrul didactic solicitant va comunica acest lucru cadrelor didactice suplinitoare care s-au angajat sa sustina orele. Totodata cadrul didactic solicitant va preda catre cadrul didactic suplinitor planurile lectiilor pe care acesta urmeaza sa le sustina precum si toate lamuririle legate de desfasurarea orei (locatie, aparatura, securitatea elevilor si a bunurilor, etc)
5) Dupa intoarcerea la scoala, cadrul didactic invoit va cere feed-back de la cadrul didactic suplinitor cu privire la modul de desfasurare a activitatii didactice
Ce documente sunt necesare:
- formularul de invoire
- centralizator invoiri
- planurile lectiei ce urmeaza sa fie analizate de cadrele didactice suplinitoare
- registrul intrare - iesire
Situatii de urgenta
Sunt denumite situatii de urgenta toate cazurile in care necesitatea absoluta de a absenta de la ore intervine cu cel mult 24 de ore inainte. Aceste situatii vor fi anuntate telefonic directorului/directorului adjunct si/sau serviciului Secretariat, cu propunere de suplinire a orelor.
Cadrele didactice care solicita aceste invoiri sunt obligate sa completeze in cel mai scurt timp de la revenirea la scoala formularul de invoire, urmand aceiasi pasi descrisi anterior.
MODEL CERERE DE INVOIRE PENTRU CADRELE DIDACTICE
Scoala, Oras/Comuna, judetul
Nr………………../…………………………
DOMNULE DIRECTOR,
Subsemnata/ul ………………………………………………………………. cadru didactic la scoala…., solicit invoirea in data de …………..……... pentru un numar de …… ore, care vor fi suplinite de colegii mei dupa cum urmeaza:
Data | Ora Clasa | Disciplina | Profesor | Titlul lectiei | Acord cadru suplinitor didactic suplinitor
Mentionez ca solicit aceasta invoire pentru*………………………………………………...................... si ca in anul scolar 2018 - 2019 nu/am mai beneficiat de un numar de ……. ore de invoire.
Data ………………………………. Semnatura ………………………………
*Rezolvarea unor probleme personale;
*Participarea la cursuri, sesiuni, inspectii
Invoirea este actul prin care un cadru didactic solicita sa fie suplinit la orele de predare invatare sau instruire practica, de catre un alt cadru didactic, motivat de faptul ca trebuie sa rezolve o problema personala sau sa participe la alte activitati impuse de statutul de cadru didactic, in conditiile in care acestea nu pot fi rezolvate (amanate) dupa ore. Cadrul didactic suplinitor, trebuie sa fie, pe cat posibil, de aceeasi specialitate sau specialitate inrudita.
Situatia in care salariatul se afla in invoire colegiala nu trebuie confundata cu situatia in care salariatul nu poate presta activitatea din cauza incapacitatii temporare de munca, dovedita prin certificatul de concediu medical.