

OFICIAL: "Butonul rosu" in scoli: cum functioneaza Cutia de sesizari, Formularul online si E-mailul anonim

De Portal Invatamant
la 03 Iun. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL: "Butonul rosu" in scoli: cum functioneaza Cutia de sesizari, Formularul online si E-mailul anonim03Iun.2025

Procedura prin care vor fi semnalate aspecte problematice ce se petrec in unitatile de invatamant, precum agresivitatea, bullying-ul sau consumul de droguri - asa-numitul "Butonul rosu" in scoli - a fost publicata in Monitorul Oficial.

Noua procedura ofera elevilor, parintilor si angajatilor din scoala posibilitatea de a raporta acte de violenta in mod anonim, fara a li se periclita siguranta, intimitatea sau integritatea.

"Nu este practic un buton, dar este mecanismul in care putem semnaliza intr-o maniera anonima aspectele problematice din mediul scolar, de la agresivitate, bullying pana la consumul de droguri. Dar, am pus acolo orice alte comportamente care violeaza regulamentele care exista la nivelul unitatii scolare", a anuntat ministrul Daniel David, in urma cu cateva zile.
 
Conform documentului, sesizarea faptelor de violenta si a suspiciunilor privind consumul de droguri si alte abateri de la normele de buna conduita poate fi facuta anonim, prin urmatoarele cai:
a) cutia fizica de sesizari — amplasata intr-un loc accesibil si vizibil din incinta unitatii de invatamant, destinata colectarii sesizarilor anonime. In acest caz, unitatea de invatamant pune la dispozitia personalului si elevilor formulare de sesizare anonima, conform modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura;
b) formularul electronic — disponibil pe site-ul oficial al unitatii de invatamant, acesta permite transmiterea sesizarilor in mod anonim, prin completarea informatiilor prevazute in anexa la prezenta procedura;
c) adresa de e-mail dedicata — permite transmiterea mesajelor anonime printr-un canal electronic securizat, care nu salveaza adresa de e-mail a persoanei care a formulat sesizarea, la solicitarea acesteia.
 
Persoana care a formulat sesizarea are dreptul de a cere anonimizarea /asigurarea confidentialitatii identitatii.
 
In cazul in care se cunoaste identitatea persoanei care a facut sesizarea, se iau masuri de anonimizare a identitatii acesteia. Singurii care vor sti identitatea acesteia sunt directorul unitatii de invatamant, respectiv persoana /persoanele desemnata/ desemnate de acesta sa aiba acces la cutie si /sau la e-mailul dedicat.
 
Dupa anonimizare, sesizarea se transmite spre solutionare Comisiei de la nivelul scolii pentru prevenirea si combaterea violentei. 
 
Ministerul Educatiei atentioneaza ca orice demers de identificare sau de intimidare a persoanei care sesizeaza va fi considerat abatere disciplinara si va atrage sanctiuni conform legii. De asemenea, orice represalii sau discriminari la care sunt supuse persoanele care semnaleaza fapte de violenta, in cazul in care numele acestora devine cunoscut sau acestea declara in public ca au semnalat faptele respective, sunt considerate abateri disciplinare si vor atrage sanctionarea persoanelor care se fac vinovate conform legii.
 
Mecanismul de sesizare anonima urmeaza sa fie inclus in regulamentul de ordine interioara al unitatilor de invatamant preuniversitar si publicat pe site-ul unitatii de invatamant.
 

Butonul rosu in scoli: procedura anuntata de Ministerul Educatiei


Redam in randurile de mai jos Procedura privind mecanismul de semnalare anonima a faptelor de violenta si a suspiciunilor privind consumul de droguri si alte abateri de la normele de buna conduita in unitatile de invatamant preuniversitar
 
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — (1) Prezenta procedura stabileste mecanismul de semnalare anonima a faptelor de violenta si a suspiciunilor privind consumul de droguri si alte abateri de la normele de buna conduita in unitatile de invatamant preuniversitar, avand ca scop prevenirea si combaterea violentei scolare.
(2) Mecanismul ofera elevilor, parintilor, precum si personalului din unitatile de invatamant posibilitatea de a raporta acte de violenta intr-un mod anonim, fara a li se periclita siguranta, intimitatea sau integritatea.
 
Art. 2. — Mecanismul de semnalare anonima se bazeaza pe urmatoarele principii fundamentale:
a) asigurarea confidentialitatii identitatii persoanei care face sesizarea;
b) protectia drepturilor persoanelor implicate in procesul de raportare;
c) respectarea legislatiei in vigoare privind protectia datelor cu caracter personal;
d) asigurarea unui climat educational sigur, echitabil si fara violenta
 
Modalitati de sesizare
Art. 3. — (1) Sesizarea faptelor de violenta si a suspiciunilor privind consumul de droguri si alte abateri de la normele de buna conduita poate fi facuta anonim, prin utilizarea urmatoarelor modalitati:
a) cutia fizica de sesizari — amplasata intr-un loc accesibil si vizibil din incinta unitatii de invatamant, destinata colectarii sesizarilor anonime. In acest caz, unitatea de invatamant pune la dispozitia personalului si elevilor formulare de sesizare anonima, conform modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura;
b) formularul electronic — disponibil pe site-ul oficial al unitatii de invatamant, acesta permite transmiterea sesizarilor in mod anonim, prin completarea informatiilor prevazute in anexa la prezenta procedura;
c) adresa de e-mail dedicata — permite transmiterea mesajelor anonime printr-un canal electronic securizat, care nu salveaza adresa de e-mail a persoanei care a formulat sesizarea, la solicitarea acesteia.
(2) In cazul in care sesizarea suspiciunilor si a cazurilor de violenta este facuta prin utilizarea modalitatilor prevazute la alin. (1), cu indicarea datelor de identitate, persoana care a formulat-o are dreptul de a cere anonimizarea/asigurarea confidentialitatii identitatii.
 
CAPITOLUL III
Fapte care pot fi semnalate
Art. 4. — Faptele care pot fi semnalate anonim includ, dar nu se limiteaza la:
a) cazurile de violenta intre anteprescolari/prescolari/elevi savarsite in mediul scolar;
b) cazurile de violenta asupra anteprescolarilor/prescolarilor/ elevilor savarsite de membri ai personalului unitatii de invatamant in mediul scolar;
c) cazurile de violenta asupra personalului unitatii de invatamant savarsite de elevi in mediul scolar;
d) suspiciunea de consum de substante psihoactive (droguri);
e) existenta situatiilor de tipul: suspiciune de port sau folosire, fara drept, de obiecte periculoase; suspiciune de implicare in alte infractiuni — furt, talharie;
f) cazurile de suspiciune de violenta comisa asupra copilului in afara mediului scolar
 
CAPITOLUL IV
Procedura de analiza a sesizarilor
Art. 5. — (1) Toate sesizarile anonime care au ca obiect faptele prevazute la art. 4 sunt analizate de catre Comisia pentru prevenirea si combaterea violentei, a faptelor de coruptie si discriminarii in mediul scolar si promovarea interculturalitatii, denumita in continuare CPCV, constituita la nivelul unitatii de invatamant.
(2) CPCV analizeaza sesizarea si investigheaza, in acord cu Procedura privind managementul cazurilor de violenta asupra anteprescolarilor/prescolarilor/elevilor si personalului unitatii de invatamant, precum si al altor situatii corelate in mediul scolar si al suspiciunii de violenta asupra copiilor in afara mediului scolar, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 6.235/2023, cu modificarile ulterioare, pentru a lua masurile necesare/adecvate, cu respectarea principiului confidentialitatii si respectarea datelor personale continute de sesizari.
(3) CPCV intocmeste rapoarte periodice cu privire la masurile adoptate si urmareste modul de implementare a acestora.
(4) In situatiile in care faptele de violenta/suspiciunile semnalate depasesc competentele si atributiile membrilor CPCV, va fi solicitata implicarea altor institutii abilitate, conform legislatiei in vigoare.
 
CAPITOLUL V
Protectia identitatii
Art. 6. — (1) In cazul in care se cunoaste identitatea persoanei care efectueaza sesizarea conform prevederilor art. 3 alin. (2), se iau masuri de anonimizare a identitatii acesteia.
(2) Identitatea persoanei prevazute la alin. (1) este cunoscuta doar de catre directorul unitatii de invatamant, respectiv persoana/persoanele desemnata/desemnate de acesta sa aiba acces la cutie si/sau la e-mailul dedicat.
(3) Ulterior anonimizarii, sesizarea se transmite spre solutionare CPCV. Orice demers de identificare sau de intimidare a persoanei care sesizeaza va fi considerat abatere disciplinara si va atrage sanctiuni conform legii.
(4) Orice represalii sau discriminari la care sunt supuse persoanele care semnaleaza fapte de violenta, in cazul in care numele acestora devine cunoscut sau acestea declara in public ca au semnalat faptele respective, sunt considerate abateri disciplinare si vor atrage sanctionarea persoanelor care se fac vinovate conform legii.
 
CAPITOLUL VI
Dispozitii finale
Art. 7. — (1) Mecanismul de sesizare anonima urmeaza sa fie inclus in regulamentul de ordine interioara al unitatilor de invatamant preuniversitar si publicat pe site-ul unitatii de invatamant.
(2) Fiecare unitate de invatamant se asigura ca orice persoana interesata are acces la modalitatile de sesizare prevazute la art. 3.
(3) Prevederile prezentei proceduri vor fi diseminate periodic, prin diverse mijloace, catre personalul unitatilor de invatamant, catre elevi si familiile acestora.
(4) Informatiile referitoare la modalitatile de sesizare sunt distribuite catre personalul unitatii de invatamant, elevi si familiile acestora periodic, iar elevii vor fi incurajati constant sa leutilizeze atunci cand este cazul.
Art. 8. — Prezenta procedura poate fi revizuita periodic, pentru a se asigura eficienta mecanismului si conformitatea cu legislatia in vigoare.
Art. 9. — Reglementarile interne ale unitatilor de invatamant referitoare la mijloacele de sesizare a faptelor de violenta sunt adaptate pentru a respecta prevederile prezentei proceduri.
 

MODEL FORMULAR de sesizare anonima


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Matematica de nota 10!

Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

butonul rosu in scoliviolenta scolaradaniel davidbullying in scoli


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//