Burse scolare 2022: criteriile de acordare au fost publicate in Monitorul Oficial

De Ana Ghiarasim
la 13 Sep. 2022
3 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Burse scolare 2022: criteriile de acordare au fost publicate in Monitorul Oficial13Sep.2022

Criteriile generale de acordare a burselor scolare in invatamantul preuniversitar au fost publicate in Monitorul Oficial. Potrivit documentului, Ministerul Educatiei a eliminat bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a si bursele sociale pentru liceeni din mediul rural care invata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu.

Potrivit Ministerului Educatiei, elevii inscrisi la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal si profesional, beneficiaza lunar de burse de performanta, burse de merit, burse de studiu si burse de ajutor social.
 
Elevii inscrisi la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiaza de burse de performanta si burse de ajutor social.

...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
 <<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>

 
Totodata, de bursa de performanta pot sa beneficieze si elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar particular.
 

Ordin Burse scolare 2022


Acordarea burselor scolare reprezinta atat o forma de stimulare a elevilor care obtin rezultate foarte bune la invatatura, la diferite discipline/domenii de studiu, cat si o forma de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socioeconomic, in vederea participarii la educatie a acestora si a prevenirii abandonului scolar.
 
Bursele se acorda in fiecare an scolar, pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, a examenului national de bacalaureat, a examenului de certificare a calificarii profesionale si pe perioada pregatirii practice. 
 

Criterii generale de acordare a burselor scolare

 

Bursa de performanta 

 
Art. 6. — Bursele de performanta se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat si particular inscrisi la cursurile cu frecventa, in functie de rezultatele la concursurile/competitiile nationale organizate de Ministerul Educatiei sau la competitiile sportive internationale la care
participa loturile nationale ale Romaniei.
 
Art. 7. — (1) Bursele de performanta se acorda elevilor care se incadreaza in cel putin unul dintre cazurile urmatoare:
 
a) au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor scolare nationale organizate de Ministerul Educatiei;
 
b) s-au calificat in loturile de pregatire organizate de Ministerul Educatiei pentru competitiile internationale;
 
c) au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, organizate de Ministerul Educatiei;
 
d) au obtinut locurile I, II sau III la competitiile sportive internationale la care participa loturile nationale ale Romaniei.
 
(2) Lista competitiilor scolare nationale, precum si lista competitiilor/ concursurilor pentru care se acorda bursele de performanta mentionate la alin. (1) lit. a)—c) este aprobata si publicata anual de Ministerul Educatiei.
 
(3) Bursele de performanta obtinute in baza prevederilor alin. (1) se acorda pe perioada anului scolar urmator celui in care s-au obtinut rezultatele. Prin exceptie de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale invatamantului liceal si profesional, bursa de performanta se acorda incepand cu luna urmatoare obtinerii rezultatelor, pana la finalul anului scolar.
(4) Pot primi bursa doar elevii promovati la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul scolar anterior.
 
Art. 8. — Bursele de performanta se acorda elevilor pe baza rezultatelor obtinute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a)—d), atestate prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, de pe documentul doveditor pentru componenta lotului de pregatire sau de pe diplomele obtinute la competitii, la propunerea dirigintelui, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens.
 

Bursa de merit

 
Art. 9. — Bursele de merit se acorda elevilor din clasele a VI-a—a XII-a de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, in functie de rezultatele obtinute la invatatura.
 
Art. 10. — (1) Bursele de merit se acorda elevilor care se incadreaza in cel putin unul dintre cazurile urmatoare:
a) au obtinut media anuala generala de cel putin 9,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate/an in anul scolar anterior, cu exceptia elevilor din clasa a IX-a;
 
b) au obtinut media de admitere in invatamantul liceal sau profesional de cel putin 9,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;
 
c) au obtinut locurile I, II sau III la etapele judetene/zonale in cazul invatamantului vocational de arta ale competitiilor scolare nationale organizate de Ministerul Educatiei;
 
d) au obtinut locurile I, II sau III la etapele judetene ale competitiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, de nivel national, organizate de Ministerul Educatiei.
 
(2) Lista competitiilor scolare nationale, precum si lista competitiilor/concursurilor pentru care se acorda bursele de merit mentionate la alin. (1) lit. c) si d) este aprobata si publicata anual de Ministerul Educatiei.
 
(3) Bursele de merit obtinute in baza prevederilor alin. (1) se acorda pe perioada anului scolar urmator celui in care s-au obtinut rezultatele. Prin exceptie de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale invatamantului liceal si profesional, bursa de merit se acorda incepand cu luna urmatoare obtinerii rezultatelor, pana la finalul anului scolar.
 
(4) Pot primi bursa doar elevii promovati la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul scolar anterior.
 
Art. 11. — Bursele de merit se acorda elevilor pe baza rezultatelor obtinute conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a)—d), atestate prin documente scolare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, de pe diplomele obtinute la competitii, la propunerea dirigintelui, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens.

...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
 <<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>
 

Bursa de studiu

 
 
Art. 12. — Bursele de studiu se acorda elevilor din clasele a V-a—a XII-a de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, in functie de veniturile familiei si de rezultatele obtinute la invatatura.
 
Art. 13. — (1) Bursa de studiu se acorda elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie si care se incadreaza in cel putin unul dintre cazurile urmatoare:
 
a) au obtinut media anuala generala de cel putin 7,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, cu exceptia elevilor din clasele a V-a si a IX-a;
 
b) au obtinut, in clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;
 
c) au obtinut media de admitere in invatamantul liceal sau profesional de cel putin 7,50 si au acumulat cel mult 20 de absente nemotivate in anul scolar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.
 
(2) Pentru obtinerea bursei de studiu, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de studiu, in primele 20 de zile lucratoare ale anului scolar.
 

Bursa de ajutor social

 
Art. 14. — Bursele de ajutor social se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat inscrisi la cursurile cu frecventa, la cerere, in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali.
 
Art. 15. — (1) Bursele de ajutor social se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital, care se incadreaza in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
 
a) elevi proveniti din familii care nu realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. Se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;
 
b) elevi orfani, elevi aflati in intretinerea unui singur parinte (copil pentru care instanta de tutela a hotarat exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, nefiind stabilit modul de indeplinire a obligatiei de intretinere a celuilalt parinte — pensie de intretinere; copil cu tata declarat necunoscut; copil adoptat de o singura persoana) si elevi abandonati de parinti asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv plasamentul/plasamentul de urgenta, acordarea bursei nefiind conditionata de venitul net lunar al familiei;
 
c) elevi care au deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
I. boli si tulburari ale sistemului nervos si ale functiilor mentale globale;
II. boli ale structurilor si functiilor senzoriale;
III. boli ale structurii laringelui si functiilor sale;
IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular si ale functiilor sale;
V. boli ale structurii aparatului respirator si ale functiilor sale;
VI. boli ale structurii sistemului imunitar si ale functiilor sale;
VII. boli ale structurii si functiilor sistemelor digestiv, metabolic si endocrin;
VIII. boli ale structurii functiilor aparatului urinar cu sau fara insuficienta renala cronica (IRC), indiferent de cauza;
IX. boli ale structurii si functiilor aparatului locomotor si corespunzatoare miscarii;
X. boli ale structurii pielii, anexelor si functiilor tegumentului;
XI. boala canceroasa (indiferent de localizare, inclusiv recidivele si metastazele);
XII. boli genetice;
XIII. transplantul de organe, tesuturi si celule, starile posttransplant;
XIV. orice alta boala, tulburare sau afectiune, de exemplu, cronica/genetica/care necesita tratament indelungat pentru cel putin 6 luni sau servicii de abilitare si reabilitare pentru cel putin 6 luni sau ingrijiri paliative si care se inscrie in vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I—XIII este luata in considerare;
 
d) elevii din invatamantul primar si gimnazial din mediul rural, care sunt scolarizati intr-o alta localitate, intrucat nu au posibilitatea sa studieze intr-o unitate de invatamant din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind conditionata de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se intelege comuna/orasul cu subdiviziunile sale administrative.
 
(2) Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) si avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul scolar, respectiv a certificatului de incadrare in grad de handicap, fara a fi conditionata de venitul net lunar al familiei.
 
Art. 16. — (1) Lista elevilor care beneficiaza de bursele de ajutor social obtinute in baza prevederilor art. 15 alin. (1) lit. b)—c) poate fi revizuita lunar, la cererea beneficiarilor, dupa cum urmeaza: se adauga listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada incadrarii in conditiile prevazute.
 
(2) Elevii care acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna nu primesc bursa de ajutor social pentru luna respectiva.
 
Art. 17. — Pentru obtinerea bursei de ajutor social, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de ajutor social, in primele 20 de zile lucratoare ale anului scolar.
 
Art. 18. — (1) Bursa de ajutor social se poate acorda ocazional, o data pe an, si elevilor de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie nu depasesc 75% din salariul minim net pe economie.
 
(2) Acordarea bursei de ajutor social ocazional se face pe baza documentelor doveditoare prevazute la art. 17.
 
(3) Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie sa fie cel putin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.


...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
 <<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>

 

Bursele sociale se pot cumula cu bursele de performanta, de merit sau de studiu

 
Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanta, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Elevii care au dreptul sa primeasca atat bursa de performanta, cat si bursa de merit sau bursa de studiu trebuie sa opteze pentru una din acestea, putand sa o aleaga pe cea cu valoare mai mare sau acordata pentru o perioada mai mare.
 
Elevii cu cerinte educationale speciale pot obtine bursa de studiu/merit/performanta/ajutor social, indiferent daca beneficiaza si de o masura de protectie sociala.
 
Elevii care beneficiaza de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obtine bursa de studiu/merit/performanta/ daca indeplinesc criteriile prevazute in prezentul ordin.

Bursele de ajutor social se acorda si pe perioada vacantelor scolare. Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa de ajutor social pe perioada vacantei de vara:
a) elevii care nu au promovat anul scolar;
b) elevii care la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la mai mult de o disciplina si au acumulat mai mult 20 de absente nemotivate/an;
c) absolventii invatamantului gimnazial care nu au fost admisi in liceu/invatamant profesional, cursuri cu frecventa, intr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat;
d) elevii care repeta anul scolar din alte motive decat medicale.
 
Elevii care beneficiaza de bursele prevazute la art. 1, transferati de la o unitate de invatamant la alta in timpul anului scolar, vor fi eliminati de pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de invatamant de provenienta si vor fi adaugati pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de invatamant unde s-au transferat, in maximum o luna de la transfer.
 
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocatia complementara pentru copii, cu exceptia burselor scolare si universitare.

 
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bursaburse scolareburse socialeburse de meritburse eleviordin burse scolare 2022burse scolare 2022


x

Lasa un raspuns
Comentarii [3 comentarii]Adauga comentariul tau

16Sep.2022

Stoica Daniela 16 Sep. 2022 16:39:04

Din nou cele mai mari economii la bugetul de stat se fac pe seama copiilor nostri. Domnul ministru al educatiei a uitat ca a modificat în 2021 criteriile de acordare a burselor de merit, de la 8.50 la 9.50. Copiii de clasa a VIII a au primit anul trecut bursele de merit doar pentru primul semestru. Pentru semestrul al doilea urmau sa primeasca acum, în septembrie, sau când se virau aceste sume.
Surpriza din nou. Bursele de merit, care înseamna munca copiilor depusa pentru toate disciplinele studiate în semestrul al doilea al anului scolar 2021-2022 se acorda altfel din nou. Rezultatele peste 9.50 obtinute la evaluarea nationala, admiterea în învatamântul liceal NU ÎNSEAMNA MUNCA DEPUSA ÎN TIMPUL ANULUI LA TOATE DISCIPLINELE. CUM REUSITI, cu ghilimelele de rigoare, sa minimalizat eforturile copiilor de fiecare data?! Economiile la buget se fac altfel, NU ASA. Rectificati aceasta nedreptate. Copiii au învatat si în semestrul al doilea, nu doar în primul.
16Sep.2022

Hora Ana Cristina 16 Sep. 2022 13:06:17

As vrea sa stiu va rog daca prescolarii gradinitabeneficiaza de bursa sociala unic parinte întretinator de familie.
14Sep.2022

Adriana Aureliu 14 Sep. 2022 06:51:41

Ministerul Educatiei o fi avand juristi? Daca nu, de ce nu? Daca da, ei nu stiu ca neplata pensiei alimentare, stabilita prin hotarare jutecatoreasca, este o fapta penala? Se numeste ABANDON DE FAMILIE SI SE PEDEPSESTE CU AMENDA PENALA SAU CU INCHISOARE! Cum sa conditionezi astfel acordarea unei burse, bazandu-te pe nerespectarea unui drept al copilului????
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//