Instalarea camerelor in clase, fara consimtamantul parintilor si profesorilor, denuntata de specialistii in protectia datelor

De Portal Invatamant
la 01 Apr. 2024
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instalarea camerelor in clase, fara consimtamantul parintilor si profesorilor, denuntata de specialistii in protectia datelor01Apr.2024

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) nu este de acord cu propunerea Ministerului Educatiei de a permite scolilor sa instaleze sisteme de supraveghere audio-video in salile de clasa si in alte spatii ale unitatilor de invatamant, fara acordul parintilor sau al cadrelor didactice.

Declaratia a fost facuta de Alina Savoiu, director juridic al ANSPDCP, la postul national de televiziune. Potrivit acesteia, masura propusa de Ministerul Educatiei reprezinta "o prelucrare excesiva de date cu caracter personal". 
 
"Prin aceasta propunere nu sunt consultati parintii, nu sunt justificate cazurile in care este necesara aceasta supraveghere video, nu se stabileste cine de la nivelul unitatii de invatamant ia o asemenea decizie de instituire a camerelor", a spus Alina Savoiu.
 
De cealalta parte, ministrul Educatiei, Ligia Deca, sustine ca prevederile propuse in noua OUG, printre care se numara si cea referitoare la supravegherea audio-video in salile de clasa, "au fost discutate cu specialisti de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor Personale si cu specialisti de la Ministerul Justitiei". 
 
"Tocmai asta am urmarit, sa respectam protectia datelor personale inclusa in Regulamentul GDPR, dar in acelasi timp sa putem permite exclusiv pentru motive de siguranta in spatii publice cum sunt scolile aceasta posibilitate de a verifica ce s-a intamplat", a spus Ligia Deca.
 
Noua reglementare va permite parintilor sa solicite acces la vizualizarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere in baza unei cereri scrise si motivate, ce va fi adresata directorului unitatii de invatamant. In situatia aprobarii cererii, scolile au 2 zile la dispozitie sa arate parintilor imaginile. Atentie, accesul consta DOAR in vizualizarea imaginilor.
 
"Am incredere ca atat profesorii cat si parintii elevilor vor intelege necesitatea acestei masuri. Aceste inregistrari audio-video vor putea fi folosite numai in scopul investigarii cazurilor de violenta. Scolile NU le vor putea folosi pentru evaluarea cadrelor didactice", a explicat Ligia Deca, la prezentarea noii OUG
 

Supraveghere audio-video in scoli, fara acordul parintilor sau al profesorilor

 
Extras din Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si a Legii invatamantului superior nr. 199/2023
 
"ART. I
Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/20243, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(..)
 
Art. 66
 (1) Unitatea de invatamant preuniversitar, raportat la nevoile educationale, socioemotionale, de sanatate fizica si mintala ale beneficiarilor primari, poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video in vederea asigurarii pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, precum si in scopul prevenirii actelor de violenta fizica si/sau psihica care pot aparea in spatiul scolar.
 
(2) Pentru atingerea scopului prevazut la alin. (1), unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video, monitorizeaza audio-video procesul educational derulat in sala de clasa si  isi asuma raspunderea cu privire la respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), precum si ale Legii nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in eea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare, in special in ceea ce priveste modul de stocare, prelucrare a datelor cu caracter personal obtinute din inregistrarile camerelor de supraveghere audio-video, de garantare a securitatii si integritatii inregistrarilor audio-video instalate in incinta unitatilor de invatamant.
 
(3) Camerele audio-video pot fi instalate si in exteriorul cladirilor, pe holuri, in salile de mese, sali de sport si sali de festivitati, camine internate, biblioteci scolare sau centre de documentare si informare.
 
(4) Unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video:
 a) folosesc inregistrarile audio -video numai in scopul investigarii cazurilor de violenta, fizica sau psihica, respectiv a cazurilor ce vizeaza protectia bunurilor si valorilor, care se produc in spatiul scolar;
 b) desemneaza o persoana/persoane cu atributii de monitorizare a functionarii sistemului de supraveghere audio -video;
 c) asigura stocarea si pastrarea, in conditii de siguranta si confidentialitate, a inregistrarilor audiovideo pentru o perioada de 90 de zile, cu exceptia cazurilor temeinic justificate cand aceasta perioada se prelungeste, pana la finalizarea cercetarilor privind sesizarile formulate, dupa care aceste informatii se sterg;
 d) nu pot folosi inregistrarile audio-video in vederea evaluarii profesionale a cadrelor didactice;
 e) asigura functionarea corespunzatoare a sistemelor de supraveghere audio video.
 
(5) In scopul realizarii activitatilor de prevenire, descoperire, cercetare, urmarire penala si combatere a infractiunilor, de executare a masurilor educative si de siguranta unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video au obligatia de a pune la dispozitia organelor de control si organelor de cercetare penala inregistrarile audio -video.
 
(6) Pentru a preintampina comercializarea sau diseminarea in spatiul public a inregistrarilor efectuate si ca masura de protectie a datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate, accesul la inregistrari se asigura numai prin vizualizarea inregistrarilor. Accesul se face in baza unei cereri scrise, motivate, adresata directorului unitatii de invatamant de catre urmatoarele categorii de persoane:
 a) parintele, tutorele legal sau elevul major, personalul unitatii de invatamant;
 b) reprezentatii DJIP/DMBIP, reprezentantii Ministerului Educatiei si reprezentantii DGASPC;
 c) psihologul/consilierul scolar din unitatea de invatamant, cu acordul parintelui, al tutorelui legal sau al elevului major.
 
(7) Cererea prevazuta la alin. (6) trebuie sa contina, pe langa motivare, si perioada de timp corespunzatoare inregistrarilor care se solicita. In cazul aprobarii cererii, accesul persoanelor enumerate la alin. (6) lit. a) si lit. c) se realizeaza in maximum 2 zile de la momentul aprobarii de catre directorul unitatii de invatamant. 
 
In situatia in care solicitarea este formulata de catre persoanele mentionate la alin (6) lit. b), directorul unitatii de invatamant are obligatia punerii la dispozitie a inregistrarilor imediat.
 
(8) Unitatile de invatamant care au instalat sistem de supraveghere audio-video garanteaza caracterul confidential al inregistrarilor audio-video si iau masuri tehnice si organizatorice adecvate pentru asigurarea securitatii prelucrarii acestora.
 
(9) Incalcarea dreptului la protectia datelor cu caracter personal se sanctioneaza conform legii.
 
(10) In invatamantul preuniversitar, sustinerea evaluarii nationale/ a admiterii la liceu, a examenelor nationale de catre elevi, respectiv a concursurilor/examenelor sustinute de catre cadrele didactice presupune:
 
a) supravegherea audio-video a probelor si a activitatilor specifice din cadrul evaluarii/examenelor nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a/ a XIII-a;
b) supravegherea audio-video a probelor si a activitatilor specifice din cadrul examenului national de definitivare in invatamant/licentiere, respectiv a probelor si a activitatilor specifice concursului national de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, precum si ale concursului pentru ocuparea functiilor de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar.
 
(11) Unitatile administrativ teritoriale sau Ministerul Educatiei pot asigura fonduri pentru achizitionarea de sisteme de supraveghere audio-video de unitatile de invatamant preuniversitar." 
 
In forma actuala a legii, daca parintii nu sunt de acord, in salile de clasa NU pot fi instalate camere de supraveghere audio-video, potrivit articolului 66, alin (4) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023. Acolo unde ele exista, scolile isi asuma raspunderea publica cu privire la respectarea si punerea in aplicare a prevederilor GDPR.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

camere de supraveghere in scoliministerul educatieiautoritatea pentru protectia datelorsupraveghere video cresa


x

Lasa un raspuns




Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

01Apr.2024

Stanciu Anca 01 Apr. 2024 11:53:09

Buna ziua.
Supravegherea audio-video in salile de clasa se face de mai multi ani.
Sunt unitati de învatamânt unde , o data ce copilul este admis, ti se comunica faptul ca exista supraveghere cu respectarea legislatiei în vigoare.
Supraveghere audio-video nu exclude 100% incidentele, dar le diminueaza.
Sunt utile atât de pentru situatii generate de elevi, cât si pentru, eventualele, situatii discutabile in raport de profesori.
Stocarea datelor se face conform legii, iar accesarea înregistrarilor o fac cel mult 3 persoane: director, +/-director adjunct si cel desemnat cu verificarea si întretinerea sistemului si a retelei de internet.
Imaginile , in situatii punctuale, ar putea fi vizionate de parinti.
Ca regula generala un parinte poate face cerere in care solicita verificarea înregistrarilor, din nou, în anumite situatii.
Concluzionând : d-na ,pe care o citati in articol, se afla în necunostinta de cauza.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//