"Peste 85% dintre locurile de munca ale anului 2030 nu au fost inca inventate, conform Institutului pentru Viitor (IFTF). Cum poate educatia sa pregateasca copiii pentru meserii care inca nu exista? Ce scoli am putea sa le oferim copiilor pentru a le asigura succesul in viitor?
Cata vreme nimeni nu stie ce ne rezerva viitorul, raspunsul este pur si simplu codificat in "metodologia invata sa inveti". Daca le dezvoltam copiilor abilitatile si dragostea de a invata si de a dobandi cunostinte, ei vor fi pregatiti sa faca fata oricaror provocari si sa navigheze cu incredere intr-o lume a transformarilor profunde si rapide", a declarat Yann Bidan, director general al Scolii Canadiene Maple Bear Europa Centrala si de Est.
Scoala Canadiana Maple Bear cauta parteneri pentru a infiinta scoli in Romania. "Maple Bear este in masura sa includa reglementarile locale in materie de educatie, oferind programe curriculare locale integrate, pe langa programul si metodologia canadiana. Astfel, deschidem mai multe optiuni educationale pentru elevii Maple Bear de la nivel local si international", a adaugat Yann Bidan.
In Romania, Maple Bear intentioneaza sa deschida 10 unitati scolare pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial, luand in calcul posibilitatea de a se extinde si in zona invatamantului liceal.
Sistemul de invatamant canadian se caracterizeaza prin: abordarea "Invata sa inveti" in locul unui simplu transfer de informatii care pot deveni rapid depasite sau irelevante; investitia consistenta in cadrele didactice si in formarea profesionala, care reprezinta fundamentul intregului sistem; o metodologie de predare care nu lasa pe nimeni in urma (peste 30% dintre elevii canadieni au ambii parinti nascuti intr-o alta tara. Copiii familiilor de imigranti nou-sositi sunt integrati suficient de repede pentru a avea performante la fel de bune cu cele ale colegii lor, intr-o perioada scurta de timp).
In clasamentul PISA, Canada ocupa locul sase, depasind toate tarile vorbitoare de limba engleza din lume (Regatul Unit care ocupa locul 23 sau SUA, de pe locul 31) si se situeaza inaintea liderilor economici si educationali din Europa (Franta de pe locul 25 sau Germania, de pe locul 13). In cadrul ultimei evaluari PISA, Romania ocupa locul 48.
Nelu 27 Ian. 2019 21:36:30
Discriminare penibila in ceea ce priveste o masa calda, cat despre stilul canadian de abordare a educatiei...noi suntem la ani lumina de asa ceva...gandire, creativitate...calaii din scoli mutileaza sufletul si caracterul copiilor cu pretentii si aere absurde de profesori decrepiti, roboti.Constantinescu Gabriela 06 Dec. 2018 11:01:50
Cele trei deziderate centrale ale acetui nou mod de a face educatie, respectiv creativitate, colaborare si gandire critica, sunt prevazute deja in modelul educational romanesc, insa cred ca nu le includem suficient in parcursul educativ de la clasa. La toate materiile, aspectul colaborarii intre elevi este avut in vedere cand activitatile se desfasoara prin proiecte scolare. Materiile umaniste ar puncta cu usurinta si aspectul gandirii critice, pentru ca prin analiza operei literare, de exemplu, se are in vedere exact acest obiectiv. Metode de predare de tip dezbatere, masa rotunda, proces literar ajuta in aceasta directie. Referitor la creativitate, este un aspect delicat si pentru asta cred ca ar trebui sa facem eforturi suplimentare toti profesorii, in spiritul materiei predate de fiecare. In toate lucrurile pe care le-am scris, faptul ca x sau y din inspectorate sunt de la partidul x sau y, nu are nicio relevanta. Plus ca e foarte posibil ca aceste inspectorate sa-si piarda pozitia pe care o au in momentul de fata, iar inspectorii sa revina la ceea ce sunt de fapt, adica profesori.Nico Popi 04 Dec. 2018 00:55:36
DEGEABA !!! ABUREALA !! VA FI TOT membra de partid inspector EDUCATIV la mijlocire. Cate scoli ortodoxe sunt in Capitala ? UNA, pe strada Virgiliu, fara sediu ! Nu aduce nici morala, nici cultura crestina. Cunosc 10 profesori polivalenti artistic si educativ. NU GASESC NICIO APRECIERE-angajare DE LA DIRECTORII SCOLARI sau la INSPECTORATE, chiar daca profesorii au vechime si grade didactice si MULT TALENT. Ei pot face ce fac canadienii, dar ii umbresc pe mai marii care nu stiu o poezie !!!. Waldorf a moralizat cu ceva lumea ??? Deci, in acest context rosu, doamnele Lopes si Mursa AU DREPTATE !!!Lopes Pompilia 30 Nov. 2018 20:06:51
Profesori care sa sustina aceasta reforma profesionala sunt, intrebarea mea: vor fi ei acceptati, sau aplicam sistemul dosariadelor ca si pt gradatiile de merit?!Mursa Liliana 30 Nov. 2018 15:27:25
Perfect de acord cu noul model si necesitatea unei alte abordari pt.provocarile viitorului, problema e alta. Cei care lucreaza si care vor lucra in sistem sunt capabili de o reforma personala si profesionala???