

Reformarea profesiei didactice pana in 2030. 4 pasi anuntati in cadrul proiectului "Romania Educata"

De Laura Galescu
la 29 Ian. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reformarea profesiei didactice pana in 2030. 4 pasi anuntati in cadrul proiectului "Romania Educata"29Ian.2020

Pe site-ul proiectului Romania Educata, propus de presedintele Klaus Iohannis, a fost anuntat un document de politici publice, in care este descrisa strategia de reformare a profesiei didactice.

 
 
"Aspiratiile Romaniei de a imbunatati rezultatele procesului educational si de a dezvolta o abordare axata pe competente si centrata pe elevi depind, intr-o mare masura, de cadrele didactice.
 
Imbunatatirea calitatii predarii si a invatarii este deosebit de importanta in Romania, avand in vedere procentul ridicat de elevi care nu indeplinesc standardele de baza in ceea ce priveste alfabetizarea functionala si competentele numerice (OCDE, 2016).
 
Pentru cresterea atractivitatii si a performantei carierei didactice, Proiectul "Romania Educata" a prezentat o serie de obiective si masuri.

Pornind de la acestea, documentul de politica publica, bazat inclusiv pe modele internationale, propune urmatoarele:

Obiectivul 1: Dezvoltarea unor profiluri sau standarde de competente pentru cadrele didactice
 
    • Identificarea de noi profiluri de competente impreuna cu actorii din educatie, in special cu cadrele didactice (exemplu: cunostinte specifice de continut, cunostinte pedagogice, valori profesionale, conduita etica, etc).
    • Stabilirea unor standarde diferentiate in functie de nivel sau de stadiul/profilul carierei.
    • Asigurarea faptului ca formarea initiala, evolutia profesionala si evaluarea cadrelor didactice sunt aliniate la noile standarde.
 
Obiectivul 2: Punerea in aplicare a unui nou sistem de formare initiala a cadrelor didactice, cu accent pe nevoia de a oferi o baza mai solida in ceea ce priveste aptitudinile practice
 
    • Dezvoltarea unor standarde de formare initiala a cadrelor didactice bazata pe noile competente identificate (conform Obiectivului 1).
    • Cresterea duratei stagiilor de practica, in conformitate cu normele europene si cu practicile OCDE. De exemplu, viitorii profesori din invatamantul liceal din Romania beneficiaza de 120 de ore de practica in comparatie cu 1.065 de ore in alte tari europene (Comisia Europeana/EACEA/Eurydice, 2013).
    • Dezvoltarea unor parteneriate solide intre scoli si universitati, inclusiv din perspectiva practicii didactice. Programele de formare initiala trebuie supuse acreditarii, care sa asigure corespondenta intre continuturile programelor si noile standarde de formare.
    • Transformarea definitivatului intr-un examen de licentiere la finalul formarii initiale pentru cariera didactica. Corelarea lui cu standardele profesionale si revizuirea evaluarii pe parcursul perioadei de proba.
 
Obiectivul 3: Dezvoltarea programelor de dezvoltare profesionala continua
 
    • Utilizarea datelor pentru a cartografia nivelul competentelor din sistem, nevoile si directia dezvoltarii profesionale continue a cadrelor didactice. Astfel de date pot proveni, de exemplu, din rezultatele examenelor de definitivat, grad I sau II, precum si alte tipuri de evaluari ale cadrelor didactice (cum este si TALIS). Se recomanda, totodata, un studiu national pentru a diagnostica disparitatea dintre actualele cunostinte si aptitudini ale cadrelor didactice si cele cerute de noile profiluri de competente si de noile programe de formare.
    • Introducerea unor cerinte de acreditare mai specifice pentru programele de formare continua. De exemplu, acreditarea generica a furnizorilor poate fi inlocuita cu o acreditare individuala a programelor, pentru un control mai eficient al calitatii acestora.
    • Autoritatile trebuie sa se asigure ca exista finantari suficiente si adecvate pentru a crea un catalog de programe de dezvoltare profesionala continua relevante, dar si sa faciliteze accesul cadrelor didactice la aceste programe.
    • Incurajarea unei mai bune colaborari intre cadrele didactice din interiorul scolii. Studiile au demonstrat ca dezvoltarea profesionala prin colaborare la nivelul unitatii de invatamant, direct legata de activitatea zilnica la clasa, este printre cele mai eficace. in acest sens, se poate asigura o linie de finantare specifica, la dispozitia fiecarei unitati de invatamant, pentru contractarea unor programe de formare aflate in acord cu specificul comunitatii educationale si derulate in scoala.
    • Conectarea scolilor in grupuri sau retele profesionale, pentru care este necesar un stimulent sau sprijin extern.

Obiectivul 4: Dezvoltarea unui sistem flexibil de management al carierei, pentru a permite trasee diferentiate de cariera si a incuraja atragerea si pastrarea cadrelor didactice talentate.
 
    • Centrarea evaluarilor in vederea promovarii pe dovezi autentice ale activitatii didactice. Din aceasta perspectiva, stimularea cadrelor didactice pentru a-si actualiza practicile in conformitate cu schimbarile programei de invatamant si cu noile tehnici de predare este importanta.
    • Evaluarea profesorilor in baza noilor standarde profesionale si formarea evaluatorilor astfel incat sa poata realiza o apreciere a performantei didactice in conformitate cu noile competente. Evaluatorii ar trebui, de asemenea, sa primeasca consiliere si indrumare privind modul de oferire a unui feedback clar si constructiv.
    • Imbunatatirea mediului profesional asociat carierei didactice in Romania si dezvoltarea de rute alternative de acces pentru profesionisti din afara sectorului educational.
 
La finalul propunerii de politica publica se regaseste o schema a etapelor propuse pentru implementarea masurilor de reformare a carierei didactice”, este mesajul publicat pe site-ul romaniaeducata.eu.
 
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la conferinta "Romania Educata - politici publice si coordonarea surselor de finantare", ca avem nevoie de noi abordari in selectia cadrelor didactice si ca este necesara reducerea inechitatii inca din primii ani petrecuti in sistemul de invatamant. 
Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

romania educatareformare profesie cadre didacticeformare profesori


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//