"Proiectul Romania Educata este un proiect care, ca dezbaterea de astazi, isi doreste mai degraba decat sa raspunda la intrebarea cum sau cate ore in cazul planurilor cadru, sa se aplece intrebarilor mai fundamentale de tipul: de ce sau pentru cine. De aceea, presedintele Romaniei, desi nu are atributii executive in Educatie, (...) poate media in societate dezbaterea intre institutiile statului si ce inseamna societate in ansamblul ei, ne referim la toate categoriile interesate si implicate in Educatie. (...) Ceea ce speram noi este ca, in aceasta prima jumatate de an, sa lansam viziunea, strategia si de la ea sa poata pleca alte lucruri, de exemplu planuri de masuri, (...) eventual legi si asa mai departe", a afirmat Ligia Deca, consilier de stat in cadrul Departamentul educatie si cercetare al Administratiei Prezidentiale.
Ea a precizat ca unul dintre subiectele pe care se concentreaza proiectul "Romania Educata" este gasirea unei arhitecturi eficiente a sistemului de invatamant. Deca mai este de parere ca in Romania se pune mare accent pe numarul de ani de studiu, pe cantitate si nu pe calitate.
"Romania este o tara care pune pret pe tipul de scoala si pe numarul de ani de scoala. Sa ne uitam la vorbirea curenta, colocviala: 'nu are decat opt clase' sau 'are mai putine clase ca trenul'. (...) Stim toate acestea, ar trebui sa vedem daca modul in care asiguram accesul la aceste scoli si modul in care primesc ele resurse si sunt ele gandite din punct de vedere al scopului lor ne asigura obiectivele pe care ni le dorim. (...) in mare, doua lucruri: calitate si echitate.
Ne dorim, copiii sa aiba acces la Educatie de calitate si sa nu fie impiedicati de motive externe lor sa o acceseze. Uitandu-ne la un singur indicator, modul de acces la liceu ne dam seama ca deja avem o problema. Evaluarea nationala, in esenta, se uita sumativ la ce s-a intamplat pana atunci si gradul de predictie cum va performa copilul intr-o forma de educatie sau alta, dupa teoretic sau dupa vocational-profesional, este minimal. (...) Deci, din start, plecam cu o neconcordanta intre scopul si forma unui examen si modul in care este el folosit mai departe", a sustinut Deca, conform Agerpres.
Proiectul "Romania educata" a fost derulat in ultimii doi ani si a implicat principalii actori din educatie in procesul de a identifica fundamentele unei viziuni si strategii pe termen lung pentru Invatamant.
Florea Anca 23 Iul. 2018 16:16:58
Cel care a scris are nevoie el insusi de cateva ore serioase de gramatica si logica, poate e doar o traducere defectuasa...Nicolae Capatana 29 Ian. 2018 12:07:10
Cine vor fi "inteleptii" care vor lucra la acest proiect????? Daca nu se va lua in consideratie triada EDUCATIE - DEZVOLTARE PERSONALA - FORMARE PROFESIONALA nu trebuie sa ne asteptam la mare lucru!!!!