Secretarul de stat a explicat ca in toate scenariile luate in calcul la Ministerul Educatiei este luata in considerare o greva de cateva zile, nu una de cateva saptamani. In orice caz, elevii nu sunt in pericol sa ramana cu mediile neincheiate, spune acesta.
"Sa nu uitam ca incepand de anul acesta mediile se incheie o singura data pe an. Prin urmare, in luna mai, cand vorbim, avem acumulate note calificative pe intreg anul scolar. Deci, tehnic, daca vorbim incheierea situatiei scolare n-ar trebui sa fie o problema. Evident, asa cu doua-trei saptamani, chiar patru in minus, nu ne gandim inca la un astfel de scenariu. Niciodata n-am luat in considerare o actiune de protest care sa dureze atat. Suntem in continuare deschisi la dialog, stiti foarte bine, chiar daca rezultatul intalnirii de ieri n-a fost cel scontat de catre reprezentantii profesorilor, deschiderea la dialog exista in continuare si eu, unul, sunt optimist ca vom gasi o solutie de comun acord", a spus Sorin Ion.
Sorin Ion a mai spus ca intre 60-70% dintre angajatii din scoli sunt in greva generala in acest moment, insa Ministerul Educatiei nu va publica datele detaliate pe scoli, pentru a evita o eventuala etichetare a acestora. "Oricum, amplitudinea miscarii de protest este una importanta", a spus secretatul de stat.
Ministerul Educatiei ar fi luat decizia de a nu publica date oficiale despre profesorii aflati in greva in cadrul unei sedinte care a avut loc luni dimineata cu inspectorii scolari judeteni. "Nu se fac publice sub nicio forma procentajele sau cifrele cu profesorii care sunt in greva. Ele exista; sunt centralizate la MEd dar nu se comunica presei", se arata in minuta sedintei, potrivit
Educatieprivata.ro.
„Monitorizam greva in toate scolile dar datele referitoare la aceasta le ofera sindicatele, singurele direct raspunzatoare. Vom avea date statistice insa nu le vom da publicitatii. Dupa cum va spuneam, greva este a sindicatelor nu a inspectoratului. Din ratiuni de corectitudine sociala, monitorizam aceasta greva dar nu o popularizam. Nu noi”, a declarat Valentin Bucur, purtatorul de cuvant al ISJ Brasov, confirmand astfel directiva de la Minister.
Alte inspectorate scolare au anuntat situatia din judet. Astfel, potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Harghita, peste 4.500 de angajati din invatamant din acest judet au intrerupt activitatea, luni, si au intrat in greva generala. Aici exista si patru scoli in care niciun angajat nu se afla in greva.
"Dintre cadrele didactice, dupa ce am centralizat datele trimise de catre scoli, (...) avem un procent de aproape 73% la nivelul judetului Harghita. Asta inseamna ca 3.564 de cadre didactice avem in greva incepand de azi", a spus inspectorul scolar general Demeter Levente.
Peste 150.000 de cadre didactice din toata tara refuza sa mai intre la ore, luni, dupa ce sindicatele din Educatie au declansat greva generala pe termen nelimitat. Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de salarizarea personalului din sistem. Pana acum, negocierile purtate cu guvernantii au esuat.
Parintii au fost sfatuiti inca de saptamana trecuta sa isi tina copiii acasa pe timpul grevei generale, pentru a evita situatiile in care nu exista suficiente cadre didactice care sa ii supravegheze. Cu toate acestea, nu toate scolile sunt inchise, anunta liderii de sindicat.
Georgeta Neagu 28 Mai. 2023 14:11:16
Mediile sunt importante sau materia nepredata, ca de învatat,nu se omoara nimeni!