Documentul, semnat de ministrul Educatiei, defineste categoriile de programe pentru dezvoltare in cariera didactica a personalului din invatamantul preuniversitar si mentioneaza ca un credit ECTS se cuantifica intr-un numar de 25 de ore de pregatire pentru dobandirea unui set de competente.
Prevederile metodologiei se aplica din anul scolar 2025-2026 si vizeaza: categoriile de programe pentru dezvoltare in cariera didactica, precum si cadrul general, institutional, conceptual si procedural de asigurare a calitatii programelor pentru dezvoltare in cariera didactica.
Formarea continua a personalului didactic 2025: NOUTATI
Evaluarea si validarea rezultatelor participarii personalului didactic la diferite programe de formare in cariera didactica se realizeaza prin Sistemul european de acumulare a creditelor (ECTS). In relatie cu sistemul de acumulare a creditelor ECTS, conditia de formare in cariera didactica, expresie a obligativitatii formarii ca dezvoltare profesionala, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, este de minimum 15 credite ECTS.
Ce inseamna creditele ECTS?
► Un credit ECTS reprezinta volumul de munca necesar pentru acumularea unui set de competente, conform standardelor profesionale pentru profesia didactica, adecvat rolurilor didactice si profilului profesional al cadrului didactic din invatamantul preuniversitar
► Un credit ECTS se cuantifica intr-un numar de 25 de ore de pregatire pentru dobandirea unui set de competente
► Un program se acrediteaza cu un numar intre de credite ECTS, in intervalul 1 si 5 credite ECTS, pentru a facilita recunoasterea automata la nivel european.
Categoriile de programe pentru dezvoltare in cariera didactica sunt:
1. Programe pentru dezvoltare in cariera didactica de specialitate (programe de specialitate) - constituie forme ale dezvoltarii profesionale continue a personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in domeniul de specializare corespunzator functiei didactice ocupate, in domeniul psihopedagogic si metodic pentru evolutia in cariera didactica, respectiv in domeniul management educational.
2. Programe pentru dezvoltare in cariera didactica complementare - denumite programe complementare, constituie forme ale dezvoltarii profesionale continue a personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in domenii complementare specializarii functiei didactice ocupate.
3. Programe pentru dezvoltare in cariera didactica de abilitare functionala - denumite programe de abilitare functionala, constituie forme ale dezvoltarii profesionale continue a personalului didactic din invatamantul preuniversitar, specifice educatiei formale si nonformale, care contribuie la dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor cadrelor didactice in domenii care vizeaza autonomia pedagogica, selfmanagementul, dezvoltarea comportamentelor sociale adecvate si alte domenii conexe domeniului educational.
Conform documentului, activitatile de formare se desfasoara, de regula, in perioada de cursuri din structura anului scolar si sunt planificate astfel incat sa permita:
- desfasurarea, cu prioritate, a activitatilor didactice
- finalizarea activitatilor de formare nu mai tarziu de ora 20.00, indiferent de tipul activitatii si forma de organizare
- organizarea activitatilor de formare cu un numar de maximum 8 ore de formare/zi.
Metodologie-cadru programe pentru dezvoltare in cariera didactica