Parintii au fost sfatuiti inca de saptamana trecuta sa isi tina copiii acasa pe timpul grevei generale, pentru a evita situatiile in care nu exista suficiente cadre didactice care sa ii supravegheze. Cu toate acestea, nu toate scolile sunt inchise, anunta liderii de sindicat.
"Sunt scoli care vor fi 100% in greva si nu are cine sa-i supravegheze. Recomandarea pentru parinti este sa-i tina pe copii acasa, dar scolile nu se inchid. Sa fie foarte clar: nu se pune lacatul pe scoli. Acolo unde sunt profesori negrevisti vor avea grija de copii daca acestia vin la scoala" a declarat, duminica, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria, citat de
Agerpres.
La negocierile de duminica, guvernantii au propus liderilor de sindicate stimulente financiare pentru debutanti si cadrele didactice titulare din unitatile de invatamant aflate in zone defavorizate.
Executivul si-a mentinut totodata angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicarii Legii salarizarii nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.
Aceasta masura care vizeaza cresterea veniturilor, va fi extinsa si pentru celelalte categorii de salariati din Anexa 8.
"Guvernul isi asuma ca Educatia sa continue a fi prioritatea numarul unu in indeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechitatilor din legea salarizarii. In acest sens, va fi asumat un calendar astfel incat, pana la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel incat, la 1 septembrie sa poata fi inaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare", se preciza in comunicat.
...Parintii disponibili se pot implica activ, inclusiv la serviciul pe scoala, in timpul grevei profesorilor, transmite FNP-Edupart<<
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a subliniat ca pentru a stopa o astfel de actiune sindicalistii trebuie sa primeasca din partea Executivului o solutie care sa fie credibila si care sa ofere perspective foarte clare.
"Eu mi-as fi dorit si este dorinta tuturor celor care lucreaza in sistem sa nu fi avut loc aceasta greva generala. Nu ne-am dorit-o, am fost obligati sa ajungem aici. Este un cumul de nemultumiri, iar durata ei va depinde strict de raspunsul pe care il va da Guvernul si bineinteles de dorinta colegilor nostri", a precizat duminica Nistor.
Revendicarile sindicalistilor din Educatie
✅Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
✅ Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
✅ Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
✅ Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
✅Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
✅ Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
✅Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.
Va reamintim, l
a jumatatea lunii aprilie, sindicatele din invatamant au declansat un referendum in unitatile de invatamant din intreaga tara ca profesorii sa decida daca vor intra in greva generala pe 22 mai 2023.