Parintii si elevii sunt revoltati de lipsa produselor de igiena in scoli, mai ales in contextul raspandirii gripei in randul elevilor. Ministrul Educatiei declara, insa, ca responsabilitatea ca in fiecare scoala sa existe macar sapun la toatele este a directorului, a profesorilor si a autoritatilor locale.
"Inspectorul scolar de la Bucuresti, inspectorul scolar general, doamna profesor Neacsu, cand ne-a raportat situatia, cu asta a inceput: in toate scolile avem apa si sapun. Cred ca responsabilitatea e a directorului de scoala, a profesorilor de acolo, a autoritatilor locale", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la un post tv.
Potrivit ministrului, sapunul in scoli intra in responsabilitatea fiecarui judet si a fiecarei scoli. De asemenea, aceasta apeleaza la parinti in ideea de a nu-si trimite copiii la scoala daca nu sunt sanatosi.
"In primul rand, solicitarea noastra se adreseaza in primul rand parintilor. Copilul pleaca dimineata de acasa, parintele il poate vedea daca este perfect sanatos, il duce la scoala, daca da semne ca ceva e in neregula, se duce la doctor. E primul triaj, cel de acasa, pe care-l face parintele.
Apoi ne asiguram ca in fiecare dimineata din aceasta saptamana si la pranz, pentru ca avem scoli care functioneaza in doua schimburi, trebuie sa facem triajul la scoala. (...) Sigur, scoala ii trimite la doctor pe cei care nu se afla in starea de sanatate corespunzatoare, raman la copiii sanatosi. Igiena aceasta intima, sa te speli pe maini, sa folosesti apa si sapunul, sunt primele lucruri pe care un parinte il invata pe copil", a mai spus Andronescu.
Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului gripal, este printre principalele masuri pe care ar trebui sa le ia elevii si profesorii. Totusi, multe scoli nu le pun acestora la dispozitie sapun, nemaivorbind de cele care au toalete in curte si nu au apa curenta.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri dimineata, ca
e declarata epidemie de gripa, deoarece au fost inregistrate trei saptamani epidemice consecutiv.
Scolile nu se inchid, dar inspectoratele scolare pot lua decizia suspendarii cursurilor in scolile sau clasele unde absenteismul depaseste 20%, a declarat ministrul Sorina Pintea.
Comentarii [3 comentarii]Adauga comentariul tau
Joanne 31 Ian. 2019 20:03:14
Cam multe intra in responsabilitatea directorului si a cadrelor didactice. Prea multe! Nu putem fi responsabili de orice se intampla in sistemul de invatamant. Dar de cat de mult ne dati sa muncim peste program cine e responsabil? Se imbolnavesc secretari, contabili , profesori, de la cat de mult de munca este. Aveti pretentia sa se predea exemplar, in conditiile in care sistemul este unul supra aglomerat, tot personalul si asa putin se ocupa de x situatii. Si tot personalul este de vina si este responsabil pentru tot. Iar de la profesori pretindeti an de an sa dea examene de titularizare, in conditiile in care posturile se scot cum se scot, si responsabilitatea si stresul sunt maxime. Sa va fie rusine!Auri 30 Ian. 2019 15:19:30
Produsele pentru igiena lipsesc cu desavarsire, chiar si apa abia curge la robinete... si asta la scoala cu profil german!!!Mirică Carmen 30 Ian. 2019 14:39:20
Din păcate şcoala asigură doar apa restul sunt asigurate de părințisăpun, şervețele umede etc.. Doamna Andronescu să se informeze mai bine anainte să deschidă gura.