Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a explicat, la
TVR Info, ce ce va intampla in momentul in care un profesor corector va introduce o varianta diferita de raspuns decat primul, la itemii de tip grila. In plus, ministrul spune ca, in acest an, toti profesorii corectori se vor afla in centre de evaluare si vor participa la sedinte de instruire, cu subiectele in fata.
"In momentul in care al doilea corector intra pe lucrare si introduce o varianta diferita de raspuns decat primul, acesta primeste o avertizare, daca isi pastreaza punctul de vedere lucrarea se reintoarce la primul corector pentru a reverifica, deci avem acest pas care, cred eu, ar trebui sa ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situatii. Oricum ceea ce ne asigura o siguranta sporita, faptul ca toti corectorii vor fi in centre de evaluare, ei vor participa a sedinte de instruire, cu subiectele in fata, cu baremul in fata", a declarat Ligia Deca.
Mai multi bani pentru profesorii corectori la Evaluarea Nationala si Bacalaureat 2024
Ligia Deca a mai spus ca anul acesta va creste suma cu care vor fi platiti profesorii implicati in desfasurarea examenelor nationale si a dat exemplu suma de 1500 de lei brut pe care a primit-o anul trecut un profesor care a corectat in jur de 100 de lucrari.
"Platforma, cred eu, reduce efortul, nu-l creste. Intr-adevar, este o munca diferita din anumite puncte de vedere. Cert este ca noi am crescut anual sumele alocate corectorilor si supraveghetorilor si in general celor implicati in procesul de evaluare. Ne dorim sa facem acest lucru si in acest an. Ca sa dau un exemplu ilustrativ. Daca anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrari, ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile daca faceau numai asta, iar din punct de vedere al retributiei era undeva la 1.500 lei brut. Deci nu este o suma nesemnificativa, nu este nici o suma foarte mare, dar cred ca este o suma care sa motiveze profesorii care au competente de evaluare sa fie implicati in aceste examene. Evident, un plus fata de motivatie intrinseca", a spus ministrul Educatiei.
Intrebata cate lucrari vor avea profesorii de corectat la examenele nationale, Deca a raspuns ca numarul de lucrari se stabileste in functie de disciplina.
"Sunt mult mai multe la BAC fata de Evaluarea Nationala si in functie de niste bareme pe care noi le stabilim printr-un act normativ. Urmeaza ca acest act normativ sa fie publicat. Calculam inca impactul bugetar in functie de calculul care se face pe volum de munca. O sa facem publice aceste detalii in curand. Ceea ce pot spune cu siguranta este ca va fi o crestere fata de anul trecut", a mai spus Ligia Deca.
Citeste si:
Revolta profesorilor implicati in corectarea lucrarilor de la simularile nationale
Va reamintim,
profesorii implicati in evaluarea lucrarilor de la simularile examenelor nationale s-au revoltat ca au primit un numar mare de lucrari de corectat intr-un timp foarte scurt. Totul pe banii si pe timpul lor liber, pentru ca Ministerul Educatiei nu a prevazut ca participarea la aceste simulari sa fie platita.
Conform procedurii anuntate de Ministerul Educatiei, un profesor evaluator ar fi trebuit sa primeasca la corectat in medie 50 de lucrari la simularile pentru Evaluarea Nationala si Bac 2024. In practica, numarul lucrarilor primite a trecut de 70, in multe dintre situatii. Pe grupurile de Facebook, cadrele didactice si-au exprimat nemultumirile la adresa sistemului de invatamant, ba chiar au aratat ca efortul depus pentru corectarea lucrarilor pe platforma online a fost mai mare decat in cazul corectarii pe hartie.
"Ce este anormal este modul de notare si modul de calcul al mediei unui elev a carui lucrare a fost corectata de 4 corectori care au dat 4 note: 7,60, 4,60, 4,80 si 7,10!! Conform art. 12 din cadrul OME 6156/2023 calculul este: 4,80 + 7,10=11,90:2=5,95 nota finala! Concret ce ar trebui sa inteleaga un elev care are asa mari diferente intre note! A.....si iar elevii sunt de vina ca nu au invatat! Situatia nu este singulara....! Putem intelege ca avem in sistem si elevi care invata si care vor sa fie notati cat mai corect la un examen national!", a scris Dan Ion Ionici, pe Facebook.