

Scolile vor putea instala camere audio-video in clase fara acordul parintilor sau al profesorilor. Anuntul ministrului Educatiei

De Portal Invatamant
la 25 Mar. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scolile vor putea instala camere audio-video in clase fara acordul parintilor sau al profesorilor. Anuntul ministrului Educatiei25Mar.2024

Ministerul Educatiei da scolilor libertatea sa decida instalarea sistemelor de supraveghere audio-video fara consimtamantul cadrelor didactice ori al parintilor elevilor din unitatea de invatamant, in scopul investigarii cazurilor de violenta.

Noua prevedere apare in Ordonanta pentru modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr.198/2023, prezentata de ministrul Ligia Deca intr-o conferinta de presa.
 
"Este important ca in situatiile de violenta sa putem afla adevarul. Am considerat necesara modificarea cadrului legislativ pentru ca scolile sa poata decida instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei si protectiei persoanelor si a bunurilor, precum si ca masura de preventie a actelor de violenta ce pot aparea in spatiul scolar. Prevederea actuala a legii permite scolii supravegherea audio-video doar dupa consultarea cadrelor didactice, a parintilor, elevilor majori", a spus Ligia Deca.
 
Concret, noua reglementare da scolii posibilitatea de a decide necesitatea instalarii unui astfel de sistem de supraveghere fara a mai fi conditionata de acordul parintilor sau al cadrelor didactice. 
 
Ministrul Educatiei a subliniat ca scolile care au instalat un sistem de monitorizare audio-video in salile de clasa isi asuma raspunderea privind gestionarea datelor cu caracter personal. 
 
Totodata, camerele pot fi instalate si in exteriorul cladirilor, pe holuri, in biblioteci, in cantine, internate si in centrele de informare. 
 
"Am incredere ca atat profesorii cat si parintii elevilor vor intelege necesitatea acestei masuri. Aceste inregistrari audio-video vor putea fi folosite numai in scopul investigarii cazurilor de violenta. Scolile NU le vor putea folosi pentru evaluarea cadrelor didactice", a mai explicat Ligia Deca.

Ce prevede Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 cu privire la supravegherea audio-video in salile de clasa


In forma actuala a legii, daca parintii nu sunt de acord, in salile de clasa NU pot fi instalate camere de supraveghere audio-video, potrivit articolului 66, alin (4) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023. Acolo unde ele exista, scolile isi asuma raspunderea publica cu privire la respectarea si punerea in aplicare a prevederilor GDPR.
 
"Art. 66. — (1) In urma consultarii cadrelor didactice, a parintilor sau elevilor majori, unitatea de invatamant preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video in vederea asigurarii pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor

(2) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video cuprind in contractul educational prevazut la art. 14 alin. (4) acordul sau, dupa caz, dezacordul scris al parintilor/reprezentantilor legali pentru supravegherea audiovideo a beneficiarilor primari.
 
(3) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video isi asuma raspunderea publica cu privire la respectarea si punerea in aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), precum si ale Legii nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare, in special in ceea ce priveste modul de stocare, prelucrare si utilizare a datelor cu caracter personal obtinute din inregistrarile camerelor de supraveghere audiovideo instalate in incinta unitatilor de invatamant.
 
(4) Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video in salile de clasa in care majoritatea parintilor isi exprima dezacordul, in scris, in cadrul contractului educational.
 
(5) Prevederile alin. (4) nu se aplica in situatia instalarii camerelor audio-video in exteriorul cladirilor, pe holuri, in sali de mese si sali de festivitati.
 
(6) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audiovideo:
a) asigura functionarea corespunzatoare si continua a sistemelor de supraveghere audio-video pe toata durata desfasurarii activitatilor cu beneficiarii primari;
b) asigura angajarea personalului autorizat in ceea ce priveste modul de organizare si functionare a sistemului de supraveghere audio-video;
c) asigura pastrarea, in conditii de siguranta si confidentialitate, a inregistrarilor audio-video pentru o perioada de 30 de zile, dupa care aceste informatii se sterg sau, dupa caz, se arhiveaza.
 
(7) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video au obligatia de a permite accesul la inregistrari urmatoarelor categorii de persoane:
a) parintelui, tutorelui legal sau elevului major, in baza unei cereri motivate scrise, cu aprobarea directorului unitatii de invatamant;
b) directorului unitatii de invatamant, reprezentatilor DJIP/DMBIP si reprezentantilor Ministerului Educatiei;
c) psihologului/consilierului scolar din unitatea de invatamant, cu acordul parintelui, al tutorelui legal sau al elevului major, cu aprobarea directorului unitatii de invatamant;
d) personalului medical, daca este cazul.
 
(8) Punerea inregistrarilor audio-video la dispozitia persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se face pe baza de cerere scrisa, justificata, adresata directorului unitatii de invatamant. Cererea trebuie sa cuprinda, pe langa justificare, si perioada de timp corespunzatoare inregistrarilor care se solicita.
 
(9) Punerea inregistrarilor audio-video la dispozitia persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se realizeaza in maximum 2 zile de la momentul inregistrarii cererii.
 
Inregistrarile audio-video din incinta si din salile de clasa NU pot fi facute publice
 
(10) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video garanteaza caracterul confidential si privat al inregistrarilor audio-video.
 
(11) Inregistrarile audio-video din incinta si din salile de clasa ale unitatilor de invatamant nu pot fi comercializate si nu pot fi facute publice.
 
(12) Persoanele enumerate la alin. (7) care intra in posesia inregistrarilor audio-video din incinta sau din salile de clasa nu pot publica aceste materiale si nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integritatii fizice sau psihice abeneficiarilor primari, parintilor, tutorilor legali sau personalului angajat in unitatile de invatamant.
 
(13) Incalcarea dreptului la protectia datelor cu caracter personal se sanctioneaza conform legii.
 
(14) Ministerul Educatiei elaboreaza norme specifice privind instalarea camerelor de supraveghere audio-video si poate asigura achizitionarea de sisteme de supraveghere audio-video".
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Matematica de nota 10!


Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

supraveghere video cresaministerul educatieiligia decacamere de supraveghere in scoli


x

Lasa un raspuns




Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//