Insa reprezentantii parintilor au retineri ca masura propusa de ministrul Sorin Cimpeanu va avea succes.
"Nu ai cum sa te duci in casa unui profesor sa verifici daca face meditatii. ANAF a iesit si a spus ca este nevoie sa fiscalizeze si va spun de ce nu vor sa-si faca firma: in momentul cand iti faci firma si eliberezi o factura este clar ca trebuie sa treci datele copilului, este clar ca face meditatii cu elevul de la clasa", a spus Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, la
Europa FM.
In urma cu cateva zile, Sorin Cimpeanu a explicat ca nu este etic si de bun-simt ca un profesor sa dea meditatii elevilor de la clasa, adaugand ca in acest fel este afectata relevanta notelor. Potrivit lui Cimpeanu, profesorii care vor incalca noua prevedere privind meditatiile vor fi sanctionati.
Comisie nationala pentru verificarea profesorilor care dau meditatii
Ministrul Sorin Cimpeanu a anuntat ca
noile reguli privind meditatiile vor fi introduse prin lege si urmeaza sa fie aplicate incepand cu noul an scolar 2022-2023.
"La modul general, consider ca este un lucru de mare bun-simt. Meditatiile se practica in orice alt stat european. Nu poti sa interzici unui parinte care doreste o pregatire suplimentara pentru propriul copil sa faca acest lucru. Pe de alta parte, vrem sa avem relevanta notelor si vrem sa avem respectarea conditiilor de etica in sistemul de educatie. Relevanta notelor are de suferit atunci cand un profesor face meditatii cu un elev de la clasa pe care apoi il noteaza. Pe de alta parte, in activitatea de predare si evaluare la clasa ii este interzis, dorim sa propunem prin lege, se desfasoare meditatii cu elevii de la clasa avand ca obligatie de diligenta sa depuna eforturi in vederea eliminarii necesitatii pregatirii suplimentare, la modul general, si asta pentru atinge profilul de competente ale absolventilor din ciclul in care preda. Sunt doua aspecte: relevanta notelor si respectarea conditiilor de etica. Ambele se incadreaza in principiul de bun-simt", a spus Sorin Cimpeanu.
Totodata, intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, ministrul a spus ca va fi prevazuta infiintarea unei comisii nationale pentru inspectie scolara, care va avea ca prerogativa verificarea normelor de etica si deontologie profesionala de catre cadrele didactice.
Din comisie vor face parte cadre didactice cu experienta de cel putin 10 ani in inspectie scolara, care "au probat aspecte ce tin de probitatea morala si profesionala" si care vor verifica daca aceasta interdictie se respecta.
Codul Etic al Profesorilor: Meditatiile la clasa sunt interzise
Profesorilor din invatamantul preuniversitar le este deja interzis prin
Codul de etica, aprobat prin ordin de ministru in 2018, sa faca meditatii cu elevii de la clasa, insa putine cadre didactice il respecta.
Potrivit Codului-cadru de etica al personalului didactic din invatamantul preuniversitar, "in relatiile cu beneficiarii directi ai educatiei, personalul didactic are obligatia de a cunoaste, de a respecta si de a aplica norme de conduita (...) prin care se asigura interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie", una dintre prevederi referindu-se la "meditatiile contra cost cu beneficiarii directi ai educatiei de la formatiunile de studiu la care este incadrat".
Profesorii care dau meditatii elevilor, vanati de ANAF
Incepand cu acest an,
profesorii care dau meditatii vor fi nevoiti sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa depuna o declaratie referitoare impozitul pe venit (Formularul 212), pana la data de 25 mai a fiecarui an, anunta ANAF, care publica un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati.
Inca de la inceputul acestei luni, reprezentantii ANAF au anuntat ca si-au propus verificarea contribuabililor si marirea gradului de conformare fiscala pentru colectarea banilor din bugetul de stat, iar printre persoanele vizate se numara si profesorii care obtin venituri din meditatii.
Controalele ANAF la meditatii prezinta riscuri care pot fi evitate si masuri de preventie. Situatia in care se afla un profesor oferind meditatii fara a declara venitul este un real pericol
Ioana 23 Mai. 2022 10:46:05
Daca toate cadrele didactice ar fi obligate prin lege sa petreaca integral cele 40 ore de lucru saptamanal in cadrul SCOLII, si nu partial acasa, poate ca s-ar diminua disponibilitatea lor pentru meditatii... Sau de ce nu se creeaza un mediu online in care parintii sa anunte ce profesori ofera servicii sub forma de meditatii cu elevii de la clasa sau nu - in felul acesta ar ajuta si ANAF-ul in procesul de control.Ioana 23 Mai. 2022 10:29:49
Daca toate cadrele didactice ar fi obligate prin lege sa petreaca integral cele 40 ore de lucru saptamanal in cadrul SCOLII, si nu partial acasa, poate ca s-ar diminua disponibilitatea lor pentru meditatii... Sau de ce nu se creeaza un mediu online in care parintii sa anunte ce profesori ofera servicii sub forma de meditatii cu elevii de la clasa sau nu - in felul acesta ar ajuta si ANAF-ul in procesul de control.