Ghidul ANAF pentru profesorii care dau meditatii: ce IMPOZITE au de platit, CAND se platesc si CUM se calculeaza. ATENTIE: este obligatorie casa de marcat!

de Ana Ghiarasim la 29 Apr. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghidul ANAF pentru profesorii care dau meditatii: ce IMPOZITE au de platit, CAND  se platesc si CUM se calculeaza. ATENTIE: este obligatorie casa de marcat!29Apr.2022

Profesorii care dau meditatii vor fi nevoiti sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa depuna o declaratie referitoare impozitul pe venit (Formularul 212), pana la data de 25 mai a fiecarui an, anunta ANAF, care publica un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vine in sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din meditatii, activitati educationale si alte forme de invatamant, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul ANAF.

Inca de la inceputul acestei luni, reprezentantii ANAF au anuntat ca si-au propus verificarea contribuabililor si marirea gradului de conformare fiscala pentru colectarea banilor din bugetul de stat, iar printre persoanele vizate se numara si profesorii care obtin venituri din meditatii. Controalele ANAF la meditatii prezinta riscuri care pot fi evitate si masuri de preventie. Situatia in care se afla un profesor oferind meditatii fara a declara venitul este un real pericol. 
 

Ce prevede Ghidul ANAF pentru profesorii care dau meditatii

 
Acest ghid se adreseaza tuturor persoanelor fizice care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular si care aleg sa isi desfasoare activitatea in mod individual.
 
Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.
 
1. INREGISTRAREA IN REGISTRUL COMERTULUI SI AUTORIZAREA FUNCTIONARII
 
In cazul in care persoanele fizice intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 44/20081 .
 
2. OBLIGATIILE FISCALE DECLARATIVE SI DE PLATA DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPOZITULUI PE VENIT
 
2.1. Depunerea Declaratiei unice
 
Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
In declaratia unica contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual:
- fie pe baza normelor de venit;
- fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
 
In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere,aceasta va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impuner
 
2.2. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si calculul impozitului pe venit
 
In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit.
 
Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea „ Asistenta contribuabili”.
 
Astfel, pentru mai buna intelegere, exemplificam situatia in care o persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2022 si va desfasura aceasta activitate, in mod continuu, pana la finele anului. In acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avuta in vedere norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii.
 
Norma anuala de venit, publicata pe site-ul ANAF, este in cuantum de 27.600 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 2.760 lei (27.600 lei x 10% = 2.760 lei). 
 
Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care s-a desfasurat activitatea respectiva.
 
In cazul in care o persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente (activitati de productie, comert si prestari de servicii) venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
 
In situatia in care persoana fizica desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
 
 
2.2.1. Ajustarea normei anuale de venit
 
Persoana fizica poate ajusta norma anuala de venit prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice asupra normelor anuale de venit. Coeficientii de corectie sunt mentionati in cuprinsul normelor anuale de venit ce sunt publicate pe site-ul ANAF.
 
Exemplu:
O persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2022, activitate ce se va desfasura in mod continuu pana la finele anului. Norma anuala de venit este de 27.600 lei.
 
Contribuabilul este si salariat, cu norma intreaga, caz in care beneficiaza de reducerea normei de venit potrivit coeficientilor de corectie, in cota de 50%. 
 
Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare se va calcula astfel: 27.600 lei x 50% = 13.800 lei (venitul net anual recalculat)
 
Impozitul pe venit aferent se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net annual recalculat, astfel:
13.800 lei x 10% = 1.380 lei (impozit)
 
2.2.2. Inceperea activitatii in cursul lunii decembrie
 
In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, trebuie sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere.
 
2.2.3. Incetarea activitatii/Intreruperea temporara a activitatii
 
In situatia in care contribuabilul inceteaza activitatea in cursul anului, respectiv activitatea se intrerupe temporar, contribuabilul are obligatia ca, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, sa depuna la organul fiscal 

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate si sa recalculeze impozitul pe venit.
 
2.2.4. Realizarea unui venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro
 
In cazul in care venitul net se determina pe baza de norme de venit dar in anul fiscal anterior s-a inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator contribuabilul are obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
 
Cursul de schimb valutar care trebuie utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.3
 
In aceasta situatie contribuabilul completeaza in mod corespunzator si depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
2.2.5.Termenul de plata al impozitului pe venit
 
Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai inclusiv a anului
urmator celui de realizare a venitului.
 
2.2.6. Registrul de evidenta fiscala
 
In cazul in care contribuabilul opteaza pentru determinarea venitului net pe baza de norme de venit, acesta are obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, numai in partea referitoare la venituri si nu are obligatii privind evidenta contabila.
 
2.3. Stabilirea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate si calculul impozitului pe venit
 
In situatia in care contribuabilul a optat pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente, in sistem real, venitul net anual din activitati independente se determina pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
 
2.3.1. Declararea venitului net anual estimat si calculul impozitului pe venit
 
Contribuabilul are obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, si a stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. 
 
Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, pana la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului sau, in cazul in care incep o activitate in cursul anului fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
Impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil.
 
Exemplu:
O persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2022, activitate ce se va desfasura in mod continuu pana la finele anului si opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real.
 
Venitul brut estimat este 30.000 lei, iar cheltuielile deductibile estimate sunt in suma de 10.000 lei. Venitul net anual estimat se determina ca diferenta intre venitul brut estimat si cheltuielile deductibile estimate, respectiv: 30.000 lei - 10.000 lei = 20.000 lei
 
Impozitul pe venit anual estimat aferent se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat, astfel: 20.000 lei x 10% = 2.000 lei (impozit)
 
2.3.2. Inceperea activitatii in cursul lunii decembrie
 
In situatia in care persoana fizica incepe sa desfasoare activitatea in luna decembrie a anului de impunere, aceasta trebuie sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere.
 
2.3.3. Incetarea activitatii/Intreruperea temporara a activitatii
 
In situatia in care persoana fizica inceteaza activitatea in cursul anului, respectiv intrerupe temporar activitatea, acesta depune in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate la organele fiscale competente si recalculeaza impozitul pe venit.
 
2.3.4. Declararea venitului net anual realizat si stabilirea impozitului anual datorat
 
Pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, acesta are obligatia declararii venitului net anual si a stabilirii impozitului anual datorat prin completarea in mod corespunzator a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I - Date privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri. Acest venit se recalculeaza, dupa caz, prin deducerea pierderilor fiscale reportate. Din venitul net anual recalculat se deduce, dupa caz, contributia de asigurari sociale datorata, stabilindu-se astfel venitul net anual impozabil.
 
Impozitul anual datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor demarcat electronice fiscale.
 
2.3.5. Termenul de plata al impozitului pe venit
 
Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
2.3.6. Obligatii din punct de vedere al evidentei contabile
 
Contribuabilul care a optat pentru determinarea venitului net anual pe baza datelor din contabilitate are obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si are obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala.
 
Contribuabilul ale carui venituri sunt determinate in sistem real si care conduce contabilitate in partida simpla10 poate opta pentru conducerea evidentei contabile pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens.
 
3. OBLIGATIILE FISCALE DECLARATIVE SI DE PLATA DIN PUNCT DE VEDERE AL CONTRIBUTIILOR SOCIALE
 
3.1. Contributia de asigurari sociale
 
Pentru veniturile realizate din activitati independente, contribuabilul datoreaza contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
 
3.1.1. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale
 
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din actvitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
 
3.1.2. Cota de calcul al contributiei de asigurari sociale
 
Contributia de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul.
 
Exemplu:
O persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2022, activitatece se va desfasura in mod continuu pana la finele anului, iar venitul net anual determinat in sistem real/norma de venit anual este cel putin egal cu plafonul de 12 salarii minime brute pe tara. 
 
Aceasta datoreaza contributie de asigurari sociale si isi alege baza minima de calcul (in anul 2022, salariul minim brut este de 2550 lei iar baza minima anuala de calcul este 30.600 lei).
 
Contributia de asigurarii sociale aferenta se calculeaza prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul , astfel: 30.600 lei x 25% = 7.650 lei (CAS)
 
3.1.3. Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale
 
Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
 
3.1.4. Persoane exceptate la plata contributiei
 
Contribuabilul nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitatea independenta daca:
- este asigurat in sisteme proprii de asigurari sociale si nu are obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii;
 
- are calitatea de pensionar.
 
3.1.5. Exercitarea optiunii pentru plata contributiei de asigurari sociale
 
Persoana fizica al carei venit nu se incadreaza in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara poate opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
 
3.1.6 Prevederi speciale privind calculul si declararea contributiei de asigurari sociale
 
a) Daca venitul estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, contribuabilul poate modifica contributia datorata rectificand venitul estimat prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, respectiv pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
 
b) In situatia in care contribuabilul estimeaza pentru anul curent un venit net anual din activitati independente si in drepturi de proprietate intelectuala, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, acesta datoreaza contributia de asigurari sociale si are obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale.
 
c) In situatia in care contribuabilul estimeaza pentru anul curent un venit net anual din activitati independente si in drepturi de proprietate intelectuala cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, acesta nu datoreaza contributia de asigurari sociale, cu exceptia situatiei in care a optat pentru plata contributiei. In acest caz contributia platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei, potrivit legii.
 
3.2 Contributia de asigurari sociale de sanatate
 
Pentru veniturile realizate din activitati independente, contribuabilul datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii si venituri din alte sursea caror valoare este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara si au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
 
3.2.1. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate
 
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
 
3.2.2. Cota de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate
 
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul.
 
Exemplu:
O persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2022, activitate ce se va desfasura in mod continuu pana la finele anului, iar venitul net anual determinat in sistem real/norma de venit anual este cel putin egal cu plafonul de 12 salarii minime brute pe tara.
 
Aceasta datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate la baza anuala de calcul (in anul 2022, salariul minim brut este de 2550 lei iar baza anuala de calcul este 30.600 lei).
 
Contributia de asigurarii sociale de sanatate aferenta se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul, astfel: 30.600 lei x 10% = 3.600 lei (CASS)
 
3.2.3.Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate
 
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
 
3.2.4. Modalitatea de a opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
 
Contribuabilul care estimeaza pentru anul in curs un venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii si venituri din alte surse a caror valoare cumulata este sub nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara nu datoreaza contributia, dar poate opta pentru plata acesteia astfel:
 
- daca depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la implinirea termenului legal de depunere, respectiv pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul legal prevazut pentru depunerea declaratiei; sau
- daca depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate dupa implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data de 25 mai a anului curent, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, inclusiv luna in care se depune declaratia, respectiv 25 mai a anului urmator.
 
3.2.5. Prevederi speciale privind calculul si declararea contributiei de asigurari sociale de sanatate
 
a) Daca venitul estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, contribuabilul poate modifica contributia datorata rectificand venitul estimat, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, respectiv pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
 
b) In situatia in care contribuabilul a estimat pentru anul curent venituria caror valoare
cumulata este mai mica decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, acesta datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul a 12 salarii minime pe tara si depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
c) In cazul in care contribuabilul estimeaza venituri din activitati independente cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara si realizeaza un venit net anual sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu a avut calitatea de salariat si nu s-a incadrat in categoriile de persoane exceptate16 de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute in Codul fiscal, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
4. TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
 
4.1. Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA
 
Contribuabilii, persoane fizice, care intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii (altele decat cadrele didactice din domeniul invatamantului scolar, preuniversitar si universitar), au obligatia sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor cu ajutorul Jurnalului de vanzari, si al Jurnalului de cumparari si se inregistreaza in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:
a. prin optiune;
b. la depasirea plafonului de scutire de 300.000 lei prevazut in Codul fiscal;
c. in situatia in care efectueaza achizitii intracomunitare, presteaza sau primesc servicii catre/de la persoane impozabile din UE.
 
In vederea inregistrarii in scopuri de TVA, contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual, depun Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere – formular 070 completand in mod corespunzator rubrica “Date privind vectorul fiscal”, sectiunea TVA, sau Declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale – formular 700, dupa caz.
 
In situatia in care se efectueaza achizitii intracomunitare, se presteaza sau se primesc servicii catre/de la persoane impozabile din UE, daca persoana impozabila nu este inregistrata in scopuri de TVA (sau nu opteaza/ nu este obligata pentru aceasta inregistrare), atunci aceasta poate solicita inregistrarea18 prin depunerea Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere – formular 070 (pentru contribuabilii persoane fizice) sau a Declaratieipentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale – formular 700, dupa caz.
 
Pe baza declaratiei de inregistrare, organul fiscal elibereaza certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, care cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA si data de la care contribuabilul devine persoana inregistrata in scopuri de TVA.
 
4.2. Declaratii fiscale
 
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA19 au obligatia sa depuna, la termenele prevazute de lege, urmatoarele declaratii fiscale:
 
A. Decont de taxa pe valoarea adaugata (formularul 300):
a) lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este luna calendaristica;
b) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic; 
c) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul urmator celui pentru care sedepune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioada fiscala semestrul calendaristic;
 
B. Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoane inregistrate in scopuri de TVA (formularul 394) – lunar/trimestrial.
 
Declaratia se depune pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare, declarate pentru depunerea decontului, inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei. In cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie.
 
C. Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formularul 390) – se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile efectuate.
 
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA21, care efectueaza achizitii intracomunitare, presteaza sau primesc servicii catre/de la persoane impozabile din UE, au obligatia sa depuna, la termenele prevazute de lege, urmatoarele declaratii fiscale:
 
A. Decont special de taxa pe valoarea adaugata (formularul 301) - pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor;
 
B. Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formularul 390) – se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile efectuate.
 
In acest sens, poate fi consultat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Calendarul obligatiilor fiscale.
 
4.3. Operatiuni scutite de taxa
 
Meditatiile acordate in particular de cadre didactice din domeniul invatamantului scolar, preuniversitar si universitar reprezinta operatiuni scutite de taxa pe valoare adaugata24
 
5. OBLIGATIA DE A UTILIZA APARATE DE MARCAT ELECTRONICE FISCALE
 
In situatia in care contribuabilul care obtine venituri din activitati independente incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, acesta are obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
 
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
 
Informatii detaliate se pot obtine:
- accesand pagina de Internet, www.anaf.ro;
- telefonic, la Serviciul central de asistenta telefonica a contribuabililor – Call-center, la numarul de
telefon: 031.403.91.60;
- la structurile de asistenta pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat

Teste Rezolvate + Metodologie pentru Titularizare si Definitivat


TITULARIZARE si DEFINITIVAT - atentie la noile modele de TesteMetodologia si Subiectele au fost actualizate:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

meditatiiprofesorianafghid anaf pentru profesori


x

Lasa un raspuns
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//