Termenul de 1 ianuarie 2024 se apropie si Guvernul nu a reusit nici pana acum sa finalizeze Legea salarizarii unitare, care ar fi trebuit sa stabileasca grilele salariale pentru toti angajatii din sistemul bugetar si prin care s-ar aplica Ordonanta nr.57/2023.
Luni, 23 octombrie, premierul i-a chemat la
o noua runda de consultari pe reprezentantii sindicatelor din invatamant. La finalul discutiilor, liderul FSLI, Simion Hancescu, a declarat ca "Legea salarizarii nu se face in 2023" si trebuie gasite solutii pentru Educatie de la 1 ianuarie.
"Legea salarizarii nu se face in 2023, se stie treaba asta, trebuie sa gasim solutii pentru educatie de la 1 ianuarie. Inca nu avem solutii clare. (...) Urmeaza sa discutam concret pentru 1 ianuarie. Trebuie ordonanta sau lege", a spus liderul FSLI.
Ulterior, reprezentantii profesorilor au transmis in teritoriu un comunicat de presa in care au anuntat ca "saptamana viitoare se vor definitiva toate calculele financiare si se va lua o decizie":
"In 23 octombrie 2023, reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative din invatamant au avut o discutie la Palatul Victoria cu reprezentantii Guvernului Romaniei: Prim-ministrul Marcel Ciolacu, Vice-premierul Marian Neacsu, ministrul Educatiei, Ligia Deca, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, seful Cancelariei Prim-Ministrului, AlexandruMihai Ghigiu si secretarii de Stat Daniela Pescaru (Ministerul de Finante) si Gigel Paraschiv (Ministerul Educatiei).
Cele mai importante probleme abordate in cadrul acestei intalniri au fost urmatoarele:
1. Eliminarea inechitatilor salariale pentru cei care ocupa functii de conducere, indrumare si control, functiile didactice auxiliare de conducere si pentru personalul administrativ. Reprezentantii Guvernului Romaniei au agreat ca propunerile rezultate in urma discutiilor avute intre reprezentantii federatiilor sindicale din educatie si Ministerul Educatiei sa se regaseasca intr-un proiect de act normativ, care urmeaza sa fie adoptat in perioada imediat urmatoare.
2. In ceea ce priveste salarizarea in invatamant de la data de 1 ianuarie 2024, chiar daca legea salarizarii nu va fi finalizata si adoptata pana la acea data, angajamentul premierului Marcel Ciolacu este ca se va gasi solutia sa se acorde o majorare salariala, asa cum s-a angajat Guvernul atat prin acte normative, cat si prin declaratii oficiale. Saptamana viitoare se vor definitiva toate calculele financiare si se va lua o decizie, care urmeaza sa fie transpusa intr-un act normativ, avand in vedere ca, fara acesta, nu pot fi cuprinse sumele suplimentare necesare in Legea bugetului de stat pentru anul 2024".
Act normativ pentru eliminarea inechitatilor salariale din Educatie
Si Guvernul a transmis propriile concluzii dupa consultarile cu reprezentantii profesorilor de la Palatul Victoriei. Intr-un comunicat publicat pe
gov.ro, Executivul anunta ca va adopta in perioada imediat urmatoare
un proiect de act normativ prin care vor fi eliminate inechitatile salariale in cazul personalului din scoli care ocupa funcții de conducere, indrumare si control control, functii didactice auxiliare de conducere si pentru personalul administrativ.
"Premierul Marcel Ciolacu a continuat consultarile cu reprezentantii sindicatelor din educatie asupra aspectelor legate de salarizarea din sistemul de invatamant si buna functionare a procesului educational. In cadrul intalnirii de la Palatul Victoria au fost analizate si agreate solutiile legislative pentru eliminarea inechitatilor salariale in cazul personalului de conducere, indrumare si control, atat la categoria personalului didactic, cat si a celui didactic auxiliar.
Propunerile de modificare legislativa elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educatiei in colaborare cu reprezentantii partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmand sa fie promovate legislativ in cel mai scurt timp de catre Guvern.
”Guvernul ramane un interlocutor onest al partenerilor sociali. Impreuna am gasit solutiile pentru eliminarea inechitatilor salariale. Le vom pune in aplicare in cat mai scurt timp. Dialogul nostru ramane deschis pentru a gasi cele mai bune solutii in ceea ce priveste salarizarea, raportate la situatia economica si la angajamentele asumate de Guvern”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a subliniat faptul ca la nivelul Guvernului sunt stabilite masuri clare pentru asigurarea finantarii necesare desfasurarii in bune conditii a procesului de invatamant, platii salariilor cadrelor didactice si personalului auxiliar asa cum au fost majorate prin OUG 57/2023, precum si pentru plata burselor pentru elevi si a decontarii navetei.
Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor din educatie vor continua consultarile atat in ceea ce priveste aspectele legate de salarizarea din acest domeniu, precum si pentru sustinerea proiectelor de investitii derulate prin Programul National de Redresare si Rezilienta, destinate imbunatatirii conditiilor si dotarii unitatilor de invatamant.
La intalnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alaturi de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacsu, ministrul Educatiei, Ligia Deca, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, seful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanti ai Ministerului Finantelor si Ministerului Educatiei.
Din partea sindicatelor din Educatie au participat: Federatia Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar – Simion Hancescu - presedinte si Purcaru George – vicepresedinte; Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret - Marius Nistor – presedinte si Ionel Barbu – secretar general; Federatia Nationala Sindicala Alma Mater - Anton Hadar – presedinte si Alin-Gheorghita Mazare – vicepresedinte".
Salariile profesorilor trebuie majorate de la 1 ianuarie 2024
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 prevede ca, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie. Totodata, conform noii OUG, angajatii din educatie vor beneficia ce o crestere salariala de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.”
Cetatean 26 Oct. 2023 11:04:26
Cred ca Învatamântul românesc plin de pile si relatii , promoveaza incompetenta si prostia ,asa cum pentru media 1,90 se da bursa!!!Competenta si bugetul redus poate fi facut prin contracte anuale de prestari servicii ,încheiate pe an de învatamânt, facute public pentru toate veniturile pe învatator si profesor!!!
Cum poate un " asa zis dascal" sa fie si la scoala prezent si meditatii sau îngrijitori de copii ... sa aiba timp dd toate!!! ?
Este ca la doctorii prezenti si în spital si sa predea la cursuri si sa mearga la job in clinici private !!!?
Dezordine organizata!!!
Ion Ion 25 Oct. 2023 17:27:32
Când o sa întelegeti ca acest guvern ia dar nu da?Mint cu nonsalanta si se prefac ca doar amâna dar nu au nici o intentie sa dea ceva.trebuie înlaturat cât mai repede