Dupa discutiile din 16 octombrie, premierul a anuntat ca Ministerul Educatiei si sindicatele vor cauta
solutii tehnice pentru eliminarea inechitatilor salariale pentru personalul din invatamant, iar "propunerile vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentantii sindicatelor din educatie, la urmatoarea intrevedere".
Ulterior,
FSLI si F.S.E. „SPIRU HARET” au transmis ca la noile discutii de la Guvern vor participa si reprezentantii Ministerului Muncii si Ministerului de Finante,
pentru stabilirea modalitatii de majorare a salariilor personalului didactic, personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din sistemul de invatamant de stat, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023, incepand cu 1 ianuarie 2024.
"Au fost ridicate aceleasi probleme ca si la intalnirea precedenta, respectiv: indeplinirea angajamentelor asumate de Guvern, astfel cum sunt acestea instituite inclusiv prin O.U.G nr. 57/2023 si nr. 58/2023, si modificarea in regim de urgenta a salariilor de baza prevazute pentru functiile didactice de conducere, de indrumare si control si functiile didactice auxiliare de conducere", anunta FSLI si F.S.E. „SPIRU HARET”, intr-un comunicat transmis in teritoriu.
Ligia Deca: "Promisiunea facuta cadrelor didactice trebuie respectata"
Intr-un interviu acordat recent TVR Info, Ligia Deca a declarat nu exclude ca noua lege a salarizarii sa nu fie gata pana la 1 ianuarie 2024 si ca este luata in calcul inclusiv "o alta formula" prin care majorarile salariale pentru profesori sa intre in vigoare incepand cu anul viitor, iar "promisiunea facuta cadrelor didactice sa fie respectata".
Deca a subliniat atunci ca majorarea salariilor din acest an s-a facut pe actuala legislatie, dar pentru anul viitor este nevoie de o noua grila.
"Noi avem un angajament legal si un angajament de principiu al coalitiei. Pentru ca acea majorare sa se acorde avem nevoie de o noua grila salariala in Educatie. Ea nu se poate acorda fara sa stim 50% din ce salariu, conform carei grile va fi pus in aplicare de la 1 ianuarie. Avem nevoie sa vedem in noua lege a salarizarii, sau in alta forma, aceasta noua grila pe baza careia se poate acorda marirea. Avem asigurari de la Ministerul Muncii ca vom avea aceasta baza legala pentru a putea da majoarea si pentru a putea respecta angajamentul politic. (...) Majorarea din luna iunie s-a facut pe legislatia actuala. Avem nevoie de o noua grila. Ca este intr-o noua lege a salarizarii, ca e in alta formula, cred ca e mai putin important. Pentru mine important este ca promisiunea facuta cadrelor didactice sa fie respectata. Tot ce tine de Ministerul Educatiei va fi facut pentru ca promisiunea sa fie respectata si am mare incredere ca politic se va respecta angajamentul", a spus Ligia Deca.
Salariile profesorilor trebuie majorate de la 1 ianuarie 2024
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 prevede ca, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie. Totodata, conform noii OUG, angajatii din educatie vor beneficia ce o crestere salariala de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.”