UPDATE:
"Facem tot ce ne-am asumat in domeniul educatiei pentru a ajuta copiii sa mearga la scoala in conditii cat mai bune si sa oferim tuturor sansa la educatie. Deopotriva, suntem preocupati sa avem cadre didactice motivate, iar in acest sens avem in vedere indreptarea inechitatilor salariale intr-un termen cat mai scurt", a afirmat Marcel Ciolacu, citat intr-un
comunicat al Guvernului.
Totodata, in cadrul consultarilor de la Palatul Victoria, prim-ministrul si reprezentantii sindicatelor au analizat stadiul implementarii programelor din educatie, care ii au drept beneficiari directi pe copiii din invatamantul preuniversitar, precum si pe studenti, cu accent asupra celor destinate combaterii abandonului scolar si sustinerii celor din medii vulnerabile.
De asemenea, au discutat despre proiectele de investitii din domeniul educatiei, destinate imbunatatirii conditiilor de invatamant atat in mediul urban, cat si in mediul rural.
In ceea ce priveste eliminarea inechitatilor salariale pentru personalul din invatamant, din dispozitia premierului, incepand de marti, Ministerul Educatiei si sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea solutiilor tehnice.
"Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanti ai Ministerelor Muncii si Finantelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativa prin a caror aplicare sa fie indreptate inechitatile salariale din educatie. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentantii sindicatelor din educatie, la urmatoarea intrevedere", se mai arata in comunicatul Guvernului.
Noua lege a salarizarii unitare ar trebui sa fie gata la 1 ianuarie 2024
Intr-un interviu acordat recent TVR Info, ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat nu exclude ca
noua lege a salarizarii sa nu fie gata pana la 1 ianuarie 2024 si ca este luata in calcul inclusiv "o alta formula" prin care majorarile salariale pentru profesori sa intre in vigoare incepand cu anul viitor, iar "promisiunea facuta cadrelor didactice sa fie respectata".
Deca a subliniat atunci ca majorarea salariilor din acest an s-a facut pe actuala legislatie, dar pentru anul viitor este nevoie de o noua grila.
"Noi avem un angajament legal si un angajament de principiu al coalitiei. Pentru ca acea majorare sa se acorde avem nevoie de o noua grila salariala in Educatie. Ea nu se poate acorda fara sa stim 50% din ce salariu, conform carei grile va fi pus in aplicare de la 1 ianuarie. Avem nevoie sa vedem in noua lege a salarizarii, sau in alta forma, aceasta noua grila pe baza careia se poate acorda marirea. Avem asigurari de la Ministerul Muncii ca vom avea aceasta baza legala pentru a putea da majoarea si pentru a putea respecta angajamentul politic. (...) Majorarea din luna iunie s-a facut pe legislatia actuala. Avem nevoie de o noua grila. Ca este intr-o noua lege a salarizarii, ca e in alta formula, cred ca e mai putin important. Pentru mine important este ca promisiunea facuta cadrelor didactice sa fie respectata. Tot ce tine de Ministerul Educatiei va fi facut pentru ca promisiunea sa fie respectata si am mare incredere ca politic se va respecta angajamentul", a spus Ligia Deca.
Draftul legii salarizarii ar fi trebuie sa fie gata pe 15 iulie, conform declaratiilor fostului ministru al Muncii, Marius Budai, iar la 1 septembrie proiectul legislativ ar fi trebuit sa treaca de Guvern si sa fie depus in Parlament. Niciun termen nu a fost respectat.
Cu toate acestea, saptamana trecuta, la nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale au avut loc mai multe discutii cu unele sindicate pe tema proiectului noii legi a salarizarii in domeniul bugetar. Noul proiect ar avea ca principiu salarizarea in functie de anumite criterii (studii, experienta, complexitate, creativitate, diversitate, responsabilitate decizionala, conducere, coordonare, supervizare, comunicare, conditii de munca, incompatibilitati si situatii speciale).
Salariile profesorilor trebuie majorate de la 1 ianuarie 2024
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 prevede ca, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie. Totodata, conform noii OUG, angajatii din educatie vor beneficia ce o crestere salariala de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.”