Rezultatele au fost contabilizate dupa examenele medicale de bilant efectuate asupra copiilor de gradinita, de clasa a patra, a opta si a douasprezecea, in total fiind examinati 666.869 de elevi.
Datele arata ca 25,7% dintre copii au o dezvoltare dizarmonica, adica greutatea lor nu are un raport optim cu inaltimea. La oras, elevii aflati in aceasta categorie reprezinta 27,5% din total, in timp ce la tara 17,9% dintre elevi au un raport anormal intre inaltime si greutate. Potrivit raportului Institutului National de Sanatate Publica (INSP), doar in randul elevilor de gradinita, procentul celor mai slabi decat ar trebui in raport cu inaltimea lor este usor mai mare decat al celor prea grasi pentru inaltimea lor.
Din clasa a patra in sus, insa, numarul elevilor cu o greutate peste cea normala este mai mare ca al celor prea slabi pentru inaltimea lor, diferenta marindu-se pe masura ce varsta elevilor creste. Situatia sta putin diferit in mediul rural, unde fetele cu dezvoltare dizarmonica tind sa aiba o greutate peste cea normala, in timp ce baietii cu dezvoltare dizarmonica tind sa fie mai slabi decat ar trebui pentru inaltimea lor. La oras, greutatea in plus predomina atat la fete, cat si la baieti.
La ce riscuri se expun
Datele arata ca 25,31% dintre elevi (aproape 170.000) sufera de o afectiune. Mai exact, 28,1% in mediul urban si 13,8% in mediul rural. Cele mai frecvente afectiuni sunt problemele de vedere, care ating 23,7% dintre elevii romani cu probleme medicale.
10,1% au fost gasiti cu obezitate de cauza neendocrina, in timp ce 8,8% dintre acestia au o deformare dobandita a coloanei vertebrale. Deformarile dobandite ale coloanei vertebrale au o prevalenta care creste odata cu varsta, incepand de la clasa a I-a la clasa a XII-a.
Raportul atrage atentia ca aceste afectiuni trebuie contracarate cu o alimentatie echilibrata si prin adaptarea mobilierului scolar, al ilumintatului si al programlui scolar in asa fel incat sa fie optime pentru elevi.