"M-am temut la un moment dat ca va fi o indrumare din partea profesorilor sa nu se prezinte. Nu a fost cazul, dimpotriva, prezenta este peste asteptari”, a afirmat, luni seara, la Digi 24, ministrul Educatiei, citat de
News.ro.
"Rezultatele le anunt in premiera, au fost de asemenea surprinzatoare si sunt o dovada a faptului ca nu am gresit. O pondere din 31.000 de elevi care au raspuns, fara sa fie obligati sa raspunda – si e vorba de copii de clasa a treia, a cincea si sasea – au apreciat in proportie de 88% pozitiv testarea, pentru ca sunt mai prietenoase si mai deschise. Si inca un aspect: 81% s-au exprimat clar in favoarea acestor evaluari in format digital”, a declarat Sorin Cimpeanu.
Elevii nu primesc note la evaluarea standardizata
In termen de 7 zile elevii, profesorii si parintii copiilor care au participat la evaluarea standardizata vor cunoaste rezultatele testelor. Acestea nu se vor transforma in note si nici nu vor reprezenta ierarhii, ci vor fi folosite de profesori pentru a elabora planuri de invatare individualizata. Rezultatele vor fi folosite, de asemenea, pentru realizarea de statistici in baza carora sa fie luate decizii la nivel de sistem.
Ministrul a raspuns si celor care au reclamat ca testele standardizate nu sunt omologate, el numindu-i pe acestia "habarnisti” si facand trimitere la faptul ca testele nu sunt mijloace de invatare, ci de evaluare. Cimpeanu a spus, in acest context, ca "problema cu alfabetizarea functionala este pe toate planurile”. Cimpeanu a catalogat drept "un subiect fals” cel legat de faptul ca evaluarea standardizata se face folosind teste care nu sunt omologate, aratand ca nici testele PISA nu sunt omologate de Ministerul Educatiei si intrebandu-se retoric, in acest context, daca aceste teste PISA acceptate la nivel european "or fi ilegale”.
Cimpeanu a mai spus ca isi "asuma cu bucurie” ideea ca elevii trebuie sa fie "fericiti in scoala”.
In fiecare judet sunt
sapte scoli incluse in evaluarea standardizata, elevii avand asigurate dispozitive electronice, insa copiii au fost incurajati sa-si foloseasca propriile dispozitive pe care le cunosc, astfel incat sa nu aiba un stres suplimentar.