Crese de stat
Anterior, in august 2021, au mai primit aprobare inca 138 de crese, astfel ca in total urmeaza sa se construiasca 280 de crese in Romania.
"Am aprobat astazi extinderea programului national de constructie de crese cu noi solicitari pentru orase si comune. Astazi, in mod oficial, in Romania functioneaza 395 de crese de stat acreditate. Cu cele aprobate spre finantare astazi, la acestea vor mai adauga 280 in total, ceea ce inseamna un progres semnificativ in acest domeniu. Extinderea semnificativa a retelei de crese in Romania este un deziderat asumat de Ministerul Dezvoltarii, care are ca si scop sprijinirea familiilor tinere si cresterea natalitatii", a declarat ministrul Cseke Attila, intr-o conferinta de presa.
Mai exact, a fost aprobata finantarea pentru 8 crese mari, 20 crese medii si 62 crese mici in mediul rural, dar si pentru 6 crese mari, 13 crese medii si 33 crese mici in orase.
"In cele 280 de crese incluse in Programul national de constructie de crese se creeaza locuri pentru 15.520 de copii. In cele 395 de crese de stat acreditate astazi sunt locuri pentru 22.296 de copii. Deci, cu aceste 15.520 de locuri, vom avea o crestere de aproape 70% locuri disponibile in crese de stat acreditate", a mai precizat Cseke Attila.
Potrivit acestuia, 395 de crese in toata tara inseamna in medie 10 crese pe judet, dar, din pacate, exista judete in care este acreditata doar o cresa de stat - Botosani, Calarasi, Giurgiu si Salaj.
Ministrul a subliniat ca, in cazul comunelor, pentru care au fost mai multe cereri de finantare, au existat doua criterii pentru acordarea finantarii: sa aiba peste 5.000 de locuitori si in ultimii trei ani sa se fi nascut cel putin 100 de copii in respectiva unitate administrativ-teritoriala.
Ministerul Dezvoltarii are alocati, din bugetul national, dar si din fonduri europene, prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), 230 de milioane de euro pentru constructia de crese noi, moderne, cu un consum de energie aproape zero.
"Vom cere supracontractare pentru acest capitol de buget din PNRR, la fel am cerut si pentru Fondul Local si Valul Renovarii. (...) Prin aceasta masura, ne asiguram ca va fi cheltuit fiecare euro si nu vom trimite bani inapoi la Bruxelles", a aratat Cseke Attila.
Beneficiarii pentru care a fost aprobata joi finantarea au la dispozitie 60 de zile pentru a depune documentatia necesara realizarii obiectivelor de investitii. Informatiile necesare intocmirii cererilor de finantare se afla pe
pagina de internet a ministerului si a Companiei Nationale de Investitii.
Cseke Atila a mentionat ca programul national de constructie de crese nu se incheie aici, ci este in continuare deschis pentru toate autoritatile locale care doresc sa-l acceseze.
In ianuarie, legea care vizeaza cresele s-a modificat: vor fi primiti si
copiii de la 0 la 11 luni, nu doar cei de 11 luni-3 ani, cum prevedea legea anterior.
Metodologia de organizare si functionare a creselor o puteti citi
aici.
Cresele ofera servicii integrate de educatie, ingrijire si supraveghere pentru copiii anteprescolari, pe timpul zilei. Numarul insuficient al creselor si al gradinitelor din Romania reprezinta un motiv pentru care unul sau ambii parinti renunta la locul de munca, pentru a avea grija de copii. Mai mult, aceasta situatie atrage si pensionari anticipate ale bunicilor, care aleg sa renunte la lucru pentru a-si creste nepotii.