In acest sens, la Senat a fost depusa o propunere legislativa pentru completarea Legii nr.35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, precum si pentru modificarea si completarea altui act normativ.
"Reglementarea unui cadru care sa permita adoptarea unor masuri mai ferme pentru a asigura protectia si securitatea tuturor celor care isi desfasoara activitatea sau care se afla in incinta gradinitelor, scolilor si liceelor devine, asadar, o necesitate, cu atat mai mult ca exista studii ce arata ca exista o corelatie intre nivelul de siguranta pe care il simte un elev si bunastarea si sanatatea mintala a acestuia, respectiv rezultatele sale scolare", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Initiatorii proiectului de lege amintesc faptul ca in sistemul legislativ romanesc, cadrul normativ privind siguranta in unitatile de invatamant este reprezentat de Legea nr. 35/2007. La Articolul 1 al acestui act normativ se arata ca siguranta se realizeaza sub coordonarea prefectului, fiind in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a inspectoratelor judetene de politie sau de jandarmerie si a unitatilor scolare.
Initiativa legislativa propune completarea Legii nr. 35/2007, prin reglementarea unor masuri concrete ce pot fi luate pentru sporirea sigurantei in gradinite, scoli si licee. Mai exact, este vorba despre posibilitatea de a instala sisteme de detectare a substantelor, armelor, explozibililor sau a oricarui alt obiect care poate provoca o vatamare.
Citeste si:
Propuneri pentru sanctionarea elevilor: Detentia scolara, interzicerea telefoanelor si exmatricularea. Nota la purtare, luata in calcul la BAC si admiterea la liceu
De asemenea, proiectul prevede obligatia de a monta acele sisteme de detectare atat in situatia in care au fost inregistrate minimum trei sesizari privind savarsirea unor fapte care sa aduca atingere sigurantei sociale, cat si in cazul in care, in respectiva unitate de invatamant a fost comisa o fapta din categoria infractiunilor contra integritatii corporale sau sanatatii contra libertatii, contra libertatii si integritatii sexuale sau cand exista riscul producerii unei fapte de acest tip.
Adoptarea unor asemenea masuri va fi stabilita de catre consiliul profesoral, printr-un raport care va fi transmis catre Inspectoratul de Politie Judetean, care va decide masura efectiva care va fi implementata.
Propunerea legislativa vine si in completarea Legii nr. 155/2010 a Politiei Locale, prin stipularea expresa a faptului ca ordinea publica din interiorul scolilor va fi asigurata de un efectiv de politisti din cadrul Biroului de Siguranta Scolara in functie de numarul elevilor inscrisi in respectiva unitate de invatamant.
Proiect de lege pentru modificarea legislatiei privind siguranta scolara