Printre masurile propuse de sindicatele din invatamant se numara reintroducerea exmatricularii, reglementarea detentiei scolare si valorizarea notei la purtare prin includerea ei in formula de calcul pentru media de admitere la liceu.
Va reamintim, Legile Educatiei au fost trimise in dezbatere in Parlament, dupa ce au fost adoptate de Guvern.
Iata propunerile Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) ”Spiru Haret” privind sanctionarea elevilor:
1. Instituirea prin LEGE a sanctiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare si exmatricularea [limitata in timp (3-5 zile) sau definitiva], cu modificarea corespunzatoare a dispozitiilor privind obligativitatea invatamantului.
+ Reglementarea, tot in lege, a altor masuri/„sanctiuni”, similare celor din alte sisteme de invatamant: activitate in folosul unitatii de invatamant sau al comunitatii, „detentia scolara” (prin care se intelege faptul ca elevii stau intr-o sala, dupa ore, sub supravegherea unui cadru didactic, folosind acest timp sa reflecteze asupra faptelor comise etc.) etc.
+ Pentru abateri deosebit de grave – mutarea elevilor in centre de reeducare, ce se impun a fi reinfiintate
+ Valorizarea notei la purtare – in sensul de a fi luata in calcul, in mod obligatoriu, la admiterea la liceu + la media de
bacalaureat
2. Normarea in fiecare unitate de invatamant a cel putin unui post de consilier scolar, fara obligatie de catedra, doar cu atributii si competente clare in privinta elevilor care trec prin dificultati in familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul scolar, care sa poata discuta cu elevii indiferent ca parintii/reprezentantii legali sunt sau nu de acord, la solicitarea invatatorului/dirigintelui.
3. Instituirea, prin lege, a amenzilor platibile de catre parinti/reprezentanti legali pentru faptele copiilor (indiferent ca acestea constau in deteriorari/distrugeri ale bunurilor unitatii sau in jignirea/lovirea/etc. salariatilor acesteia) + cuantumuri amenzi, diferentiate, in raport de gravitatea faptei.
4. Normarea de posturi de paznici ai unitatilor de invatamant (deci nu angajati ai firmelor de paza cu care unitatile administrativ-teritoriale au contract), care sa ii poata controla pe elevi in ghiozdane / rucsacuri / genti, prin sondaj sau in caz de suspiciune privind detinerea de arme albe, petarde sau substante periculoase/psihotrope.
5. Obligativitatea de a instala camere video in toate salile de clasa, holuri si curtea scolii, care sa poata functiona independent de existenta sau nu a acordului parintilor/reprezentantilor legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmarile sa poata fi utilizate atat ca probe in cadrul cercetarii disciplinare, cat si de catre organele abilitate ale statului.
6. Interdictia utilizarii telefoanelor mobile in spatiul scolar, atat in timpul orarului normal, cat si in pauze sau in cadrul activitatilor extrascolare. Telefoanele se inchid la intrarea in unitate si se redeschid la parasirea acesteia. Telefoanele gasite functionand asupra elevilor se confisca si se predau doar parintilor/reprezentantilor legali.
Episoadele recente de agresiune la adresa profesorilor i-au determinat pe membrii asociatiei
VeDem Just sa adopte o reactie ferma cu privire la acest fenomen si sa propuna solutii radicale cu privire la violenta din scoli. "Credem ca situatiile extreme reclama masuri extrem de ferme, iar profesorii si elevii trebuie sa fie in siguranta", se arata in comunicatul celor de la VeDem Just.
Printre solutiile propuse de VeDem Just se numara reintroducerea exmatricularii elevilor in cazul faptelor grave, efectuarea de controale psihologice atat in cazul profesorilor, cat si in cazul elevilor, precum si introducerea controlului corporal in scoli.
Adrian 12 Apr. 2023 06:51:22
Exmatricularea NU poate avea doua consecinte juridice, asa cum apare în paranteza patrata.Exmatricularea poat fi cu drept de înscriere la aceeasi unitate de învatamânt sau la o alta unitate de învatamânt, cu acelasi profil sau profile diferite cu sustinerea unor examene de diferenta,
ELIMINAREA, are ca si consecinta nefrecventare cursurilor unitatii de învatamânt unde este înscris elevul, cu consemnarea absentelor si scaderea notei la purtare în functie de gravitatea faptei care poate fi de nota 6, situatie în care elevul poate promova clasa, daca si media anuala nu este mai mica de 6 sau nota la purtare poate fi sub 6, limita de promovare si atunci consecinta este de situatie de repetentie, elevul pârâsind astfel colectivul de elevi ai clasei si poate chiar corpul profesoral, care a predat la clasa respectiva.