UPDATE: "Concluzia este ca se va emite un act normativ separat, ordonanta separata. Acum mergem la Ministerul Educatiei pentru ca aveam o problema cu functiile de conducere, nu se puteau repara acele entitati", a declarat liderul FSLI, Simion Hancescu, la iesirea de la Palatul Victoria.
Potrivit liderului FSE Spiru Haret, Marius Nistor, "in ordonanta trenulet" publicata de Ministerul Finantelor "nu mai figurau functiile de conducere, figura personalul didactic de predare, figura personalul didactic auxiliar, nedidactic si atat".
"Lucrurile acestea trebuiau corectate si asta facem in momentul de fata", a spus Marius Nistor.
Intrebati despre procentul de majorare salariala, liderii de sindicat au spus ca este vorba despre o medie de 20%, dar au evitat sa dea mai multe detalii.
Stirea initiala
Proiectul de OUG al Ministerului Finantelor prevedea o crestere salariala de 13% pentru profesori, de la 1 ianuarie 2024. Ulterior, incepand cu data de 1 iunie 2024 urma sa se acorde diferenta pana la 20%, conform documentului.
Informatia privind majorarile salariale pentru profesori, in 2024, a fost confirmata si de ministrul Ligia Deca.
"Cea mai mare crestere salariala in invatamant din ultimele decenii! In 2024, salariile profesorilor vor creste cu 20%, astfel: 13% de la 1 ianuarie si 7% de la 1 iunie. Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, in medie, in timp record de 1 an! In plus, vor fi reglate inechitatile salariale in ceea ce priveste personalul de conducere din unitatile de invatamant", a scris Deca, intr-un mesaj postat pe Facebook.
Majorarile salariale pentru profesori se vor aplica la salariul aferent lunii decembrie 2023.
Extras din OUG publicat de Ministerul Finantelor
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul brut al salariilor de baza ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum si ale personalului nedidactic din sistemul national de invatamant se majoreaza in anul 2024 cu 20% in doua transe, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu data de 1 ianuarie 2024 se acorda o majorare cu un procent de 13% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) incepand cu data de 1 iunie 2024 se acorda diferenta pana la 20%.
4,6 miliarde lei pentru salariile majorate ale profesorilor, in 2024
Saptamana trecuta, ministrul Finantelor a anuntat ca a discutat cu deputatii liberali liniile mari ale bugetului de stat pe 2024, mentionand ca sunt cuprinse si cheltuielile cu majorarea salariilor profesorilor. Totodata, acesta a spus ca, referitor la drepturile profesorilor si la ceea ce inseamna cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmeaza "sa se convina asupra mecanismului de ajustare si de indexare sau majorare a salariilor profesorilor in zilele urmatoare si sa avem, din acest punct de vedere, o decizie finala".
Intrebat de cati bani vor fi nevoie pentru majorarea salariilor din educatie, Marcel Bolos a spus ca este vorba de
4,6 miliarde lei.
Sindicatele din invatamant se asteapta insa la o majorare de cel putin 20% la 1 ianuarie 2024. In caz contrar, liderii sindicatelor sunt pregatiti sa reia protestele.
"In timp de pace, te pregatesti si pentru razboi. Daca se va impune acest lucru […vom declansa protestele – nota redactor]”, a spus presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, intr-o declaratie de presa in care anunta ca "salariul unui profesor debutant trebuie sa fie, de la 1 ianuarie 2024, asa cum apare in OUG 57, adica echivalentul salariului mediu brut pe economie”.