"Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024. Prima componenta de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atat pe componenta de ajustare a acestora cu inflatia de la 1 ianuarie, cat si recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume in buget, lucru pe care l-am mentionat in cadrul sedintei pentru a avea siguranta sursei de finantare pentru aceste tipuri de cheltuieli. Deci, banii pentru ceea ce inseamna atat ajustarea, cat si recalcularea pensiilor au fost cuprinsi in proiectul de buget pentru anul 2024. Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor si la ceea ce inseamna cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat,
urmand ca sa se convina asupra mecanismului de ajustare si de indexare sau majorare a salariilor profesorilor in zilele urmatoare si sa avem, din acest punct de vedere, o decizie finala. Aici discutam de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat si il genereaza revendicarile profesorilor pentru majorarile salariale", a afirmat Bolos, citat de
Agerpres.
Intrebat de cati bani vor fi nevoie pentru majorarea salariilor din educatie, Bolos a spus ca este vorba de 4,6 miliarde lei.
Marcel Bolos a mai precizat ca deficitul pentru anul 2023 va fi, dupa cum a fost estimat, de 5,5% din PIB.
"Sa nu uitati ca noi mai avem un domeniu pe care nu l-am valorificat, este cel al veniturilor nefiscale si domeniul redeventelor este unul la care vom veni cu reglementari in curand, incat sa putem sa avem cat mai multi bani incasati la buget si sa neonoram aceste obligatii", a mai spus ministrul Bolos.
Guvernul va majora salariile profesorilor cu 20%, la 1 ianuarie 2024
Salariile profesorilor ar putea creste cu 20%, de la 1 ianuarie 2024, iar directorii si personalul cu functii de conducere din scoli ar urma sa primeasca in plus 1500 de lei la salariu, pe langa procentul de 20%, potrivit unor surse.
Reprezentantii profesorilor au anuntat ca
au solicitat Guvernului un procent de majorare salariala care sa fie in acord cu dispozitiile OUG nr.57 si cu grila de salarizare convenita impreuna cu Ministerul Educatiei inca din vara acestui an. Insa decizia finala va fi luata, tot in aceasta saptamana, dupa o discutie cu premierul Marcel Ciolacu.
Daca majorarea salariala ramane la 20%, salariul profesorului debutant ar ajunge la 3.960 de lei pe luna, mai putin decat salariul mediu net pe anul 2023 promis de Guvern, care ar fi trebuit sa ajunga la 4.330 de lei.
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 privind salariile profesorilor
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 prevede ca, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie. Totodata, conform noii OUG, angajatii din educatie vor beneficia ce o crestere salariala de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.”