Potrivit surselor
Edupedu.ro, Ministerul Educatiei calculeaza impactul bugetar pe o crestere de 20% a salariilor din invatamant, asa cum a fost convenita cu sindicatele. Directorii, directorii adjuncti si personalul cu functii de conducere vor primi in plus 1500 de lei, pe langa cei 20%.
Reprezentantii profesorilor au anuntat ca
au solicitat Guvernului un procent de majorare salariala care sa fie in acord cu dispozitiile OUG nr.57 si cu grila de salarizare convenita impreuna cu Ministerul Educatiei inca din vara acestui an. Insa decizia finala va fi luata, tot in aceasta saptamana, dupa o discutie cu premierul Marcel Ciolacu.
Daca majorarea salariala ramane la 20%, salariul profesorului debutant ar ajunge la 3.960 de lei pe luna, mai putin decat salariul mediu net pe anul 2023 promis de Guvern, care ar fi trebuit sa ajunga la 4.330 de lei.
Salariile profesorilor trebuie majorate de la 1 ianuarie 2024
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 prevede ca, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie. Totodata, conform noii OUG, angajatii din educatie vor beneficia ce o crestere salariala de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.”
"Noi ne dorim ca toate angajamentele facute personalului din invatamant sa poata fi respectate pentru a incuraja ca cei mai buni absolventi sa intre in profesie si pentru a incuraja performanta la clasa. Este clar ca, neavand Legea salarizarii unitare, care este gestionata in elaborarea sa de catre Ministerul Muncii, va trebui sa se mearga pe o estimare si de aceea avem aceste discutii in curs cu federatiile sindicale ca, in functie de bugetul de anul viitor, sa putem stabili impreuna cu reprezentantii personalului din invatamant care va fi aceasta crestere", declara ministrul Educatiei, Ligia Deca, in urma cu cateva saptamani.
Robert 05 Dec. 2023 09:13:01
Pentru frustratii din privat. Daca ramâneti în acest sistem privat... aveti motive, va place. Daca nu aveti motive as cita-o pe Angelica ,,DEMISIA,,. Si...apropo...de comentariile celor din privat...stiti vorba aia, ,, nu-i treaba magarului de unde beau oile apa ,,.Hai...sa auzim de bine!
Andrew Brandon 05 Dec. 2023 07:01:00
S-au gasit sa comenteze doi troli!Nu mai puteti de grija altuia, zau!
Nu înteleg cu cât sunteti platiti sa comentati aberatii.
Mai bine intrati în învatamânt, sa traiti pe pielea voastra fel si fel de situatii si sa beneficiati de maririle salariale.
Dar puteti oare? Ce pregatire aveti? Ca din ceea ce ati comentat, din modul cum scrieti si gânditi, nu cred ca ati fi în masura sa intrati în sistem, cu atât mai mult sa comentati daca nu aduceti argumente logice.
Mihai 03 Dec. 2023 12:36:44
Cei din privat pot doar sa se uite ca prostii la dezmatul bugetar in care maresc salariile din pix fara nici un fundament doar la presiunea Sindicatelor. In privat primesti 100-200 lei la 5 ani iar daca nu-ti convine pa !!!! Daca se continua asa , in 2-3 ani bugetarii vor câstiga dublu fata de privati, anormal, absurd si NECONSTITUTIONAL !Rosca Angelica 30 Nov. 2023 13:25:42
De ce sa se majoreze salariile profesorilor? Ce fac în plus? În privat se majoreaza salariul doar atunci când primesti o atributie si o responsabilitate în plus. Si se pune problema daca nu îti convine "demisia". Asa sa fie în toate cazurile nu-ti convine"demisia ". Sa vad atunci care ar demisiona.