Ligia Deca, fara solutii clare pentru profesori: Salariile in Educatie vor fi majorate la 1 ianuarie 2024 in baza unei estimari

De Portal Invatamant
la 06 Nov. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ligia Deca, fara solutii clare pentru profesori: Salariile in Educatie vor fi majorate la 1 ianuarie 2024 in baza unei estimari06Nov.2023

Cresterea salariilor profesorilor se va face anul viitor pe baza unei estimari, in lipsa unei Legi a salarizarii unitare, a declarat ministrul Educatiei, Ligia Deca.

Deca a spus ca in acest moment exista discutii intre reprezentantii Guvernului si cei ai angajatilor din sistemul de invatamant pentru identificarea unor modalitati de majorare a salariilor din Educatie, conform celor agreate intre guvernanti si sindicate in urma grevei la finalul anului scolar trecut. 
 
"Acum se discuta, in functie de proiectia de buget pentru anul urmator, care vor fi cresterile posibile. Noi ne dorim ca toate angajamentele facute personalului din invatamant sa poata fi respectate pentru a incuraja ca cei mai buni absolventi sa intre in profesie si pentru a incuraja performanta la clasa. Este clar ca, neavand Legea salarizarii unitare, care este gestionata in elaborarea sa de catre Ministerul Muncii, va trebui sa se mearga pe o estimare si de aceea avem aceste discutii in curs cu federatiile sindicale ca, in functie de bugetul de anul viitor, sa putem stabili impreuna cu reprezentantii personalului din invatamant care va fi aceasta crestere", a spus Ligia Deca, la o sedinta a PNL
 
Ministrul Educatiei a punctat ca se fac eforturi pentru ca asteptarile cadrelor didactice sa fie satisfacute.
 
"PNL isi doreste ca toate promisiunile facute cadrelor didactice si personalului din invatamant sa poata fi tinute. In lipsa Legii salarizarii unitare, facem toate eforturile, impreuna cu reprezentantii profesorilor, sa ajungem in punctul in care si ei sa simta ca asteptarile cadrelor didactice din toata tara sunt satisfacute. Va promit ca Ministerul Educatiei, ca si pana acum, va ramane aproape de cadrele didactice si vom sustine cauza redarii prestigiului si demnitatii in profesia didactica", a adaugat ministrul, potrivit Agerpres.
 
In urma cu doua saptamani, premierul a chemat reprezentantii sindicatelor din invatamant la Guvern pentru discutii privind majorarea salariala promisa cadrelor didactice la 1 ianuarie 2024, in contextul in care nu exista finalizata o Lege a salarizarii unitare. La finalul discutiilor din 23 octombrie, liderul FSLI, Simion Hancescu, a declarat ca "Legea salarizarii nu se face in 2023" si trebuie gasite solutii pentru Educatie de la 1 ianuarie.
 
"Legea salarizarii nu se face in 2023, se stie treaba asta, trebuie sa gasim solutii pentru educatie de la 1 ianuarie. Inca nu avem solutii clare. (...) Urmeaza sa discutam concret pentru 1 ianuarie. Trebuie ordonanta sau lege", a spus liderul FSLI.
 

Ligia Deca: "Promisiunea facuta cadrelor didactice trebuie respectata"

 
Intr-un interviu acordat recent TVR Info, Ligia Deca a declarat nu exclude ca noua lege a salarizarii sa nu fie gata pana la 1 ianuarie 2024 si ca este luata in calcul inclusiv "o alta formula" prin care majorarile salariale pentru profesori sa intre in vigoare incepand cu anul viitor, iar "promisiunea facuta cadrelor didactice sa fie respectata"
 
Deca a subliniat atunci ca majorarea salariilor din acest an s-a facut pe actuala legislatie, dar pentru anul viitor este nevoie de o noua grila.
 
"Noi avem un angajament legal si un angajament de principiu al coalitiei. Pentru ca acea majorare sa se acorde avem nevoie de o noua grila salariala in Educatie. Ea nu se poate acorda fara sa stim 50% din ce salariu, conform carei grile va fi pus in aplicare de la 1 ianuarie. Avem nevoie sa vedem in noua lege a salarizarii, sau in alta forma, aceasta noua grila pe baza careia se poate acorda marirea. Avem asigurari de la Ministerul Muncii ca vom avea aceasta baza legala pentru a putea da majoarea si pentru a putea respecta angajamentul politic. (...) Majorarea din luna iunie s-a facut pe legislatia actuala. Avem nevoie de o noua grila. Ca este intr-o noua lege a salarizarii, ca e in alta formula, cred ca e mai putin important. Pentru mine important este ca promisiunea facuta cadrelor didactice sa fie respectata. Tot ce tine de Ministerul Educatiei va fi facut pentru ca promisiunea sa fie respectata si am mare incredere ca politic se va respecta angajamentul", a spus Ligia Deca.
 

Salariile profesorilor trebuie majorate de la 1 ianuarie 2024

 
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 prevede ca, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie. Totodata, conform noii OUG, angajatii din educatie vor beneficia ce o crestere salariala de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.
 
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.
 
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.”
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

salarii profesorisalarii cadre didacticeligia decasindicate invatamantlegea salarizarii unitare


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//