Prima sesiune de lucru organizata in contextul campaniei
”Nu sunteti singuri. Impreuna oprim violenta din scoli” a avut loc, luni, la Ministerul Educatiei. In acest context, ministrul Ligia Deca a prezentat principalele obiective ale campaniei.
1. imbunatatirea cadrului legislativ;
2. realizarea unui plan urgent pentru imbunatatirea activitatii Comisiilor pentru prevenirea si eliminarea violentei din cadrul unitatilor de invatamant;
3. derularea de sesiuni de informare si de prevenire la nivelul fiecarei scoli;
Potrivit comunicatului semnat de Ministerul Educatiei, in urma discutiilor, toti cei prezenti au agreat un program al sesiunilor de lucru pentru urmatoarele linii de actiune:
a) Derularea de programe de consiliere adresate elevilor si parintilor, centrate pe constientizarea, informarea si formarea cu privire la dificultatile de adaptare a copiilor la mediul scolar si la diferite aspecte ale violentei scolare;
b) Sprijinirea activitatilor de consiliere individuala si de grup pentru victime, agresori si martori;
c) Organizarea de sesiuni de lucru cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si cu alte institutii sau specialisti cu competente in domeniu, pentru imbunatatirea cadrului legislativ si a programelor de sustinere a victimelor actelor de violenta in familie si in scoli.
d) Modificarea Statutului Elevului, prin completarea listei de obiecte interzise in scoli.
Lista noua in Statutul Elevului cu obiecte interzise in scoala
Este vorba despre modificarea si completarea Articolului 15, punctul ”e” din Statutul Elevului, care prevede ca:
”Elevilor le este interzis:
(...)
e) sa introduca si/sau sa faca uz in perimetrul unitatii de invatamant de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum munitie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin actiunea lor, pot afecta integritatea fizica si psihica a elevilor si a personalului unitatii de invatamant. Elevii nu pot fi deposedati de bunurile personale care nu atenteaza la siguranta personala sau a celorlalte persoane din unitatea de invatamant, in conformitate cu prevederile legale.”
Lista cu obiectele care trebuie adaugate este in lucru, urmand a fi adaugate, de exemplu, brichete, ace, bricege, cutite (si orice tipuri de arme albe), arme cu bile, cu aer comprimat, torte etc.
Ministerul Educatiei, campanie pentru combaterea violentei in scoli
Saptamana trecuta, Ministerul Educatiei a invitat la dezbatere, in sistem videoconferinta, reprezentantii inspectoratelor scolare si ai Centrelor Judetene de Resurse si Asistenta Educationala, pentru a discuta propunerile privind imbunatatirea implementarii obiectivelor Planului National Comun de Actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic, exemplele de bune practici la nivelul unitatilor de invatamant si despre identificarea unitatilor de invatamant cu risc major de producere a actelor de violenta.
La intalnirea de lucru de luni au participat: Cornelia Popa Stavri (secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant), Marius Ovidiu Nistor (presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret“), Iulian Cristache (presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar - FNAP-IP) si Robert Avram (presedintele Consiliului National al Elevilor).
Din partea Ministerului Educatiei, alaturi de ministrul Ligia Deca, au fost prezenti secretarii de stat Sorin Ion si Florian Lixandru, Tania Irimia - director al Directiei Generale Invatamant Preuniversitar, Corina Popa - purtator de cuvant si Gabriela Burungiu - consilier.