Intr-un mesaj publicat pe pagina oficiala de Facebook, Ministerul Educatiei a transmis ca nu este indiferent la cazurile repetate de violenta care au avut loc in ultima perioada in scolile din Romania si se adreseaza direct elevilor prin campania "#Nusuntetisinguri. Impreuna oprim violenta din scoli".
Ministerul Educatiei, mesaj catre elevi si profesori: "NU sunteti singuri!"
„Nu sunteti singuri” este mesajul pe care il transmitem elevilor care au fost victime ale violentei verbale, fizice sau psihologice, carora trebuie sa le fim alaturi si sa le protejam drepturile.
„Nu sunteti singuri” este mesajul care vrem sa ajunga la elevii care au avut derapaje comportamentale si care au nevoie de consiliere imediata si de monitorizare adecvata, pentru a ne asigura ca au invatat din greseli si ca nu le vor mai repeta.
„Nu sunteti singuri” este mesajul adresat profesorilor, consilierilor scolari si directorilor care au misiunea de a informa elevii despre drepturile si obligatiile pe care le au, despre consecintele faptelor ilegale si sa se asigure ca scolile sunt spatii sigure in care violenta este de netolerat.
#Nusuntetisinguri este deviza pe care invitam sa o preia scolile, mediul ONG, asociatiile de elevi si de parinti care sa realizeze postari si actiuni prin care sa sustina importanta combaterii violentei in mediul scolar.
Dezaprobam orice act de violenta fizica, verbala, psihologica si consideram esential ca elevii care au dat dovada de un comportament violent sa beneficieze de consiliere adecvata, iar familia si scoala sa depuna toate eforturile, astfel incat manifestarile violente sa nu se mai repete.
1. Ministerul Educatiei va populariza, prin intermediul retelelor sociale, o serie de notiuni elementare despre tipurile de violenta, cyberbullying, utilizarea retelelor de socializare, drepturile si obligatiile elevilor, Rolul Centrelor Judetene de Resurse si Asistenta Educationala si al Politiei „Siguranta Scolara” etc.
2. Vineri, 11.11.2022, incepand cu ora 12:00, Ministerul Educatiei a invitat la dezbatere, in sistem videoconferinta, reprezentantii inspectoratelor scolare si ai Centrelor de Resurse si Asistenta Educationala, pentru a discuta urmatoarele puncte:
- propuneri privind imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul prevenirii violentei in mediul scolar;
- propuneri privind imbunatatirea implementarii obiectivelor Planului National Comun de Actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic;
- posibilitati de promovare si de scalare a exemplelor de bune practici la nivelul unitatilor de invatamant/judetului;
- identificarea unitatilor de invatamant cu risc major de producere a actelor de violenta.
De asemenea, luni (14 noiembrie), de la ora 10:00, la Ministerul Educatiei, am invitat partenerii de dialog social, pentru a discuta despre campania demarata.
3. Nu in ultimul rand, impreuna cu MAI, in baza Planului national comun de actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic, vom organiza sesiuni de lucru pentru a stabili un calendar de realizare a urmatoarelor actiuni:
- activitati de prevenire a consumului de droguri;
- activitati pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale;
- la nivelul unitatilor de invatamant gimnazial in care au fost sesizate, in ultimii 5 ani activitati informativ-preventive, consilierea elevilor aflati in situatii de risc, in scopul reglarii comportamentelor dezadaptative;
- instruirea cadrelor didactice, informari adresate Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Condamnam in termenii cei mai fermi actele de violenta din mediul scolar. Este responsabilitatea tuturor factorilor implicati sa intreprinda toate actiunile prevazute in masurile concrete adoptate in ultimii ani in vederea prevenirii si combaterii violentei in scoli, obiectivul in ansamblu fiind crearea unui mediu sigur si armonios in scoli, bazat pe respectarea persoanei, pe nediscriminare, motivarea pentru invatare si asigurarea starii de bine a elevilor.