"Toata lumea recunoaste ca nu poate fi inlocuita invatarea clasica. Daca nu este profesorul fata in fata cu elevul, randamentul e undeva la 50%. Si asta nu e numai la noi, ci pe toata planeta, toata lumea recunoaste ca invatarea clasica este singura care trebuie sa ramana si, indiferent unde va ajunge tehnologia, trebuie ca elevii sa vina la scoala, pentru ca nu vor reusi, randamentul e mic. Daca nu interactionezi direct cu elevul, sa-l intrebi daca a inteles sau nu a inteles, va fi complicat sa faci treaba asta la distanta, va fi aproape imposibil", a spus presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, conform
Agerpres.
Scoala online, imposibil de realizat pana la clasa a IV-a
Liderul sindical a subliniat si ca este imposibil de implementat invatamantul online pana la clasa a IV-a.
"Va fi problema cu clasele I-IV, sau clasa pregatitoare si clasele I, II, III, IV, pentru ca nu se poate pune problema invatarii online la acesti copii. Ne gandim ca e vorba de a-i invata primele lucruri legate de scriere, sa-i inveti pe copii liniute sau bastonase e imposibil s-o faci online. Va fi imposibil. Aici nu cred ca are cineva o solutie in acest moment, pentru ca nu cred ca va fi invatare online", a precizat Simion Hancescu.
Scoala online din anul scolar 2020-2021 va trebui sa fie diferita de cea din martie-iunie 2020, deoarece acum va fi vorba mai ales despre predare si nu despre recapitulare.
Presedintele FSLI a apreciat si ca vor fi imposibil de respectat de catre elevi conditiile de distantare fizica impuse de Ministerul Sanatatii, pentru elevii care se vor intoarce la scoala.
"Conditiile de distantare sociala pe care le cere Ministerul Sanatatii nu se pot implementa nicaieri pe aceasta planeta, chiar acolo unde ordinea si disciplina sunt la ele acasa chiar prin genele pe care le au, si ma gandesc acum la copiii din China, Coreea de Sud, Japonia si asa mai departe. Sunt niste reguli foarte stricte si personal nu cred ca pot fi respectate, cu trasee in sala de clasa, cu decalarea recreatiilor, cu venire la scoala in timp diferit a elevilor. Va fi extrem de complicat, pentru ca nu e nici personal suficient pentru a putea gestiona aceasta situatie, sa asigure tot ceea ce cere Ministerul Sanatatii. Ne-ar trebui macar personalul pe care il aveam acum 25 de ani. Nu cred ca vor fi respectate acele reguli pe care le cere Ministerul Sanatatii, adica sa nu se atinga intre ei, sa nu se intalneasca elevii de la o clasa cu elevii de la alta clasa... E putin probabil. Va fi imposibil sa se respecte acele reguli pe care Ministerul Sanatatii le cere. N-avem resurse umane si nu sunt nici resurse financiare, din pacate. si nici elevii nu vor respecta, indiferent de cat ii instruiesti, nu vor respecta ceea ce li se cere, acele culoare, modul de asezare in clasa... O sa apara cu siguranta derapaje", a explicat Simion Hancescu.
Reprezentantul FSLI considera ca inchiderea completa a scolilor si invatarea exclusiv online ar compromite anul scolar care va incepe la toamna.
"Ideal ar fi, daca se intampla o minune, sa poata sa vina toti copiii la scoala, altfel va fi un efort foarte mare si pentru dascali si pentru elevi, chiar in aceasta varianta combinata. Fereasca Dumnezeu sa nu fie nevoiti sa recurga la varianta 100% online, atunci anul viitor scolar ar fi chiar compromis. Pentru ca este imposibil in orice tara din lume sa poti asigura predare in conditii optime pentru toti elevii", a mentionat sursa citata.
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a declarat miercuri ca cel mai probabil scenariu referitor la inceperea anului scolar vizeaza varianta "hibrida", in care, prin rotatie, unii elevi vor merge la scoala, iar altii vor face ore online.