Daniel David, la "Ora Guvernului": Readucem elementele de cultura nationala, dupa 20 de ani, in scoala

De Portal Invatamant
la 26 Feb. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daniel David, la "Ora Guvernului": Readucem elementele de cultura nationala, dupa 20 de ani, in scoala26Feb.2025

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David, a participat, miercuri, in plenul Senatului, la dezbaterea "Ora Guvernului", ca urmare a invitatiei grupului de senatori AUR. Reamintim ca parlamentarii au solicitat ministrului Educatiei sa explice "lipsa materiilor Geografie si Istorie din planurile-cadru pentru liceu".

Principalele declaratii facute in Senat de ministrul Educatiei:
 
- eu cred ca oamenii inteligenti ajung la concluzii proaste daca pornesc de la premise de proaste, dar tot oamenii inteligenti ajung la concluzii bune daca pornesc de la permise bune. Eu vreau sa va spun – si va rog sa se noteze acest lucru – acest ministru, acest ordin de ministru va fi cel care va readuce elementele de cultura nationala dupa 20 de ani in scoala, pentru ca poate ca nu stiti dar Istoria Romanilor sau a Romaniei, Geografia Romaniei, Gramatica Limbii romane nu exista la nivel de liceu.

- modelul pe care noi il avem in acest moment in liceu este un model care de 20 de ani nu produce rezultate bune. Nivelul de analfabetism functional este prea mare. Intra copii creativi, inteligenti si ies oameni cu un nivel prea mare de analfabetism functional. Modelul pe care il avem acum este un model care nu mai poate continua.

- despre consumul de droguri: va propun sa avem o dezbatere separata. Va spun ce am facut pana acum. Suntem in discutii cu Ministerul de Interne. Actiunea trebuie sa fie foarte dura. Asa cum am scos fast-food-urile din jurul scolilor asa trebuie sa scoatem si dealerii din jurul scolilor. In acelasi timp, facem pregatire cu profesorii pentru a fi capabili sa detecteze primele semne ale consumului de droguri. Facem acelasi lucru si cu parintii. Si cu Ministerul Sanatatii. E un lucru foarte important. Dupa ce ai vazut ca apar astfel de probleme, noi nu avem inca servicii bazate pe dovezi. Si nu avem acces. Copiii nu au acces la astfel de servicii si ele trebuie operationalizate.

- despre orele de Educatie fizica si sport: sportul ramane in trunchiul comun obligatoriu pentru toti. De la Matematica-informatica pana la ospatar si coregrafie. Este drept, o ora. In acelasi timp, in curriculumul la decizia elevului din oferta scolii putem introduce in oferta sporturi de echipa si pot sa fie mai multe ore care vin peste numarul mentionat, de o ora.

- despre dascalii agresori - am implementat o serie de mecanisme legate de bullying, ce trebuie sa facem: sa ii incurajam pe elevii care se simt amenintati sa semnaleze aceste probleme. Mecanismele exista. 

- planurile-cadru reprezinta doar inceputul. Pasul urmator tine de continuturi, de programa. Dupa ce avem materiile vine intrebarea ce punem in acele programe si acolo va fi fundamental ce manuale avem pe baza acelor programe. pentru ca manualele nu sunt atractive. si cum ne invatam profesorii sa aiba modele moderne de predare, astfel incat elevii sa nu se plictiseasca la scoala.
 
- legat de inspectorate: articolul din lege a fost prorogat pana in toamna. Pana la urma, legea a fost aprobata tot de Parlament. Aici va trebui sa discutam daca dorim sa mai prorogam acel articol, astfel incat sa functionam in structura actuala, sau sa venim cu o reorganizare a inspectoratelor. In luna mai, dupa ce voi termina diagnosticul sistemului de educatie si cercetare, voi avea acele 10, 12 politici publice pe care le voi propune, intre care avem si acea politica referitoare la inspectorate. Sa ne hotaram ce vrem!

- Cum cred ca trebuie sa arate absolventul de liceu? Bun specialist, bun cetatean - care pentru mine inseamna un roman protector al democratiei, si in acelasi timp un om echilibrat si multumit de propria viata. Asa cred ca trebuie sa arate un absolvent de liceu. 
 
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David, participat la dezbaterea de miercuri din plenul Senatului, la invitatia grupului parlamentar AUR, pe tema proiectelor planurilor-cadru pentru liceu.

Proiectele pentru planurile-cadru pentru liceu se afla in consultare publica pana la data de 6 martie 2025. Potrivit Ministerului Educatiei, la elaborarea acestor proiecte s-a avut in vedere ca, prin disciplinele obligatorii sau optionale propuse, sa se ofere cadrul de dezvoltare a tuturor competentelor-cheie prevazute de Profilul de formare al absolventului, componenta reglatoare a curriculumului.

In spatiul public au existat numeroase reactii la proiectele planurilor-cadru pentru liceu, asa cum au fost ele publicate de Ministerul Educatiei. Opiniile sunt impartite, unii sustinand necesitatea impunerii anumitor discipline in toti anii de studiu, prin trunchiul comun, in timp ce altii pledeaza pentru o personalizare a curriculei, in functie de profil si specializare, in clasele a XI-a si a XII-a. 

Potrivit Ministerului Educatiei, planurile-cadru pentru liceu au fost elaborate avand la baza urmatoarele componente: 
 
1. Trunchiul comun (50%), prevazut in legislatie, asigura competentele de baza (cultura generala) si contribuie la formarea competentelor-cheie (inclusiv la alfabetizarea functionala). Ponderea sa scade de la clasele IX/X (65%) la clasele XI/XII (35%). Reprezinta suport fix pentru cultura generala. Majoritatea disciplinelor/temelor sunt in legatura cu examenul national de bacalaureat (obligatorii/la alegere). Trunchiul comun include 15 discipline la fiecare dintre clasele IX/X (la care se adauga, dupa caz, limba si literatura materna), distribuite in toate cele 7 arii curriculare, respectiv 9 discipline la fiecare dintre clasele a XI/XII (la care se adauga, dupa caz, limba si literatura materna), distribuite in 5 arii curriculare.
 
2. Curriculumul de specialitate (35%), ca dezvoltare inovativa, asigura competentele de specialitate, generale si specifice, proprii unui profil si unor specializari/calificari profesionale, inlocuind segmentul reprezentat de curriculumul diferentiat, prezent in actualele planuri-cadru in vigoare, aducand si aport la formarea competentelor-cheie. Ponderea sa creste de la clasele IX/X (25%) la clasele XI/XII (45%). Este suport semiflexibil pentru cultura de specialitate si include doua componente: (1) componenta fixa (intre 77-100%, reprezentand 8-13 ore) si (2) componenta flexibila (intre 0-23%, reprezentand 0-3 ore, care pot personaliza specializarea); procentele de 0% si 100% se refera la filierele vocationala si tehnologica, unde curriculumul de specialitate este fix, odata aleasa filiera/specializarea. Unele discipline/teme sunt in legatura cu examenul national de bacalaureat (obligatorii/la alegere).
 
3. Curriculumul la decizia elevului din oferta scolii (15%) este prevazut in legislatie si inlocuieste segmentul curriculum la decizia scolii, existent in planurile-cadru in vigoare. Contribuie la competentele si atributele absolventului, prin suport flexibil pentru nevoi si interese personale de invatare. Ponderea sa creste de la clasele IX/X (10%, reprezentand 1-3 ore) la clasele XI/XII (20%, reprezentand 5-8 ore). Pentru filiera teoretica, decizia se face flexibil in cadrul specializarilor (pana la nivel de unitate scolara). Pentru filiera teoretica, decizia se face flexibil in cadrul filierei, iar pentru filierele vocationala si tehnologica, decizia se face prin alegerea specializarii/calificarii profesionale (cu o componenta semiflexibila la nivel vocational).
 
Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

daniel davidministerul educatieiplanuri-cadru pentru liceuistoria romanieigeografia romaniei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//