Potrivit Ministerului Educatiei, planurile-cadru pentru liceu au fost elaborate avand la baza urmatoarele componente:
1. Trunchiul comun (50%), prevazut in legislatie, asigura competentele de baza (cultura generala) si contribuie la formarea competentelor-cheie (inclusiv la alfabetizarea functionala). Ponderea sa scade de la clasele IX/X (65%) la clasele XI/XII (35%). Reprezinta suport fix pentru cultura generala. Majoritatea disciplinelor/temelor sunt in legatura cu examenul national de bacalaureat (obligatorii/la alegere). Trunchiul comun include 15 discipline la fiecare dintre clasele IX/X (la care se adauga, dupa caz, limba si literatura materna), distribuite in toate cele 7 arii curriculare, respectiv 9 discipline la fiecare dintre clasele a XI/XII (la care se adauga, dupa caz, limba si literatura materna), distribuite in 5 arii curriculare.
2. Curriculumul de specialitate (35%), ca dezvoltare inovativa, asigura competentele de specialitate, generale si specifice, proprii unui profil si unor specializari/calificari profesionale, inlocuind segmentul reprezentat de curriculumul diferentiat, prezent in actualele planuri-cadru in vigoare, aducand si aport la formarea competentelor-cheie. Ponderea sa creste de la clasele IX/X (25%) la clasele XI/XII (45%). Este suport semiflexibil pentru cultura de specialitate si include doua componente: (1) componenta fixa (intre 77-100%, reprezentand 8-13 ore) si (2) componenta flexibila (intre 0-23%, reprezentand 0-3 ore, care pot personaliza specializarea); procentele de 0% si 100% se refera la filierele vocationala si tehnologica, unde curriculumul de specialitate este fix, odata aleasa filiera/specializarea. Unele discipline/teme sunt in legatura cu examenul national de bacalaureat (obligatorii/la alegere).
3. Curriculumul la decizia elevului din oferta scolii (15%) este prevazut in legislatie si inlocuieste segmentul curriculum la decizia scolii, existent in planurile-cadru in vigoare. Contribuie la competentele si atributele absolventului, prin suport flexibil pentru nevoi si interese personale de invatare. Ponderea sa creste de la clasele IX/X (10%, reprezentand 1-3 ore) la clasele XI/XII (20%, reprezentand 5-8 ore). Pentru filiera teoretica, decizia se face flexibil in cadrul specializarilor (pana la nivel de unitate scolara). Pentru filiera teoretica, decizia se face flexibil in cadrul filierei, iar pentru filierele vocationala si tehnologica, decizia se face prin alegerea specializarii/calificarii profesionale (cu o componenta semiflexibila la nivel vocational).