"Degeaba crestem salariile daca nu reevaluam ce ar trebui sa faca un profesor si ce face efectiv in asa fel incat sa reducem odata mormanul de hartii care ascund realitatea si sa crestem valoarea adaugata la clasa. Aceste probleme exista de ani si ani. Se tot discuta, se tot fac planuri, dar pana in clipa de fata nu s-au gasit modalitati eficiente. Cand vorbesc cu dascali dedicati, imi spun ca parca e din ce in ce mai rau. Decat sa se pregateasca pentru clasa, decat sa pregateasca materiale interesante, pregatesc noi, si noi, si noi hartii, statistici, teancuri, si teancuri, vesnice sedinte la care se aduna hartii, in loc sa se creeze noi metode si idei bune pentru scoala", a declarat seful statului, potrivit
presidency.ro.
"Majoritatea dascalilor sunt foarte enervati in ziua de astazi ca merg la scoala, li se cer tot felul de verzi si uscate, prostii peste prostii, in loc sa ii lasi sa isi vada de treaba si de lectii. Deci sistemul in interior trebuie bine organizat. si atunci deja ne apropiem de ceva care poate sa functioneze fiindca niciunui dascal nu ii place sa mearga la scoala si sa aiba impresia ca sistemul isi bate joc de el. El vrea sa fie respectat nu numai in societate, vrea sa aiba si un sistem care il respecta, care il ajuta prin formare continua, care il ajuta punandu-i la dispozitie materiale didactice, posibilitati", a completat Iohannis.
In scoala din Romania exista prea multa birocratie, lipsesc dotarile, iar ceea ce se invata este mult prea teoretic, in dauna activitatilor practice, releva un sondaj comandat de Uniunea Editorilor din Romania.
Solutiile legislative pentru reducerea birocratiei si digitalizarea invatamantului a fost intens dezbatuta, dar nu s-au luat masuri concrete.
Simplificarea administrativa privind organizarea si desfasurarea activitatilor unitatilor de invatamant preuniversitar are ca obiectiv cresterea calitatii actului educational.
In momentul de fata, pregatirea profesorului este uneori mai mare in afara clasei, incercand sa raspunda la tot felul de solicitari care sunt administrative sau birocratice.
BURCA VIOLETA 16 Mai. 2019 08:44:21
Domnule Presedinte,Tot respecul pentru dumnevoastra. vreu sa va aduc la cunostinta ca lucrez la USAMV IASI, la disciplina de Anatomie lucrez cu substante toxice si cadavre si nu beneficiez de nuci un spor de toxicitate din 2010. nustiu daca este corect ca, USAMV CLUJ,USAMV TIMISOARA, USAMV BUCURESTI au spor de toxicitate si noi nu?? Va rog din suflet sa -mi spuneti daca este corect? Am o vechime de 36 de ani, la disciplina de Anatomie am 28 ani. Va multumesc !
Nicolae Capatana 16 Mai. 2019 07:34:30
Presedintele tarii CRITICA, si vorba lui Tanase " ...si cu asta ce-am facut"...! Deci stie ce vorbeste, dar CE FACE??? Probabil studiaza teoria NIMICULUI IN HAOS!!!Profesor 15 Mai. 2019 20:14:22
In conditiile in care etapele de mobilitate,vezi restrangeri de activitate,completari de norma,transferuri se fac prin concurs de dosare si nu de cunostinte,e normal sa avem birocratie.Doar examenul de intrare in sistem evalueaza pregatirea profesorilor.Daca s-ar introduce examene standardizate si pentru acele etape,se pot da exact in ziua concursului national unic,cu pastrarea ordinii etapelor,atunci n-am mai avea birocratie pentru ca ar disparea obiectul muncii,lumea s-ar concentra pe profesionalism, nu pe carierism.Silviu 15 Mai. 2019 19:12:45
Domnule Președinte,Tot respectul pentru dumneavoastră. Chiar așa funcționează lucrurile. Și mai este o problema mare: daca unui dascăl ii este rău antr-o zi și ajunge și la spital,la urgenta....de cine ai sunt acoperite orele??? Daca are sa zicem 3 zile de concediu medical? Copiii răman an urmă cu materia, ceilalți profesori au orele lor an același interval orar, plus că nu poți pune un coleg sa stea de dimineață pană noaptea la școală,că e și el om. Și știm cu toții că după cele 5-6 ore pe zi nu mai ești bun de nimic. Ministerul sa angajeze mai multe resursă umană. Ei doar pretind de la noi sa facem,sa facem și ajungem sa stăm și 10 ore an școală. Este normal? Din cauză că secretara sau administratora au foarte multe de rezolvat, ne pun și pe noi profesorii sa rezolvam. Ministerul Educației sa angajeze urgent resursă umană!!!