Desi salariile din invatamant sunt la cel mai jos nivel din Uniunea Europeana, desi fiecare cadru didactic mai ales din mediul preuniversitar abia reuseste sa se descurce de la o luna la alta cu salariul pe care il primeste, totusi, acesti oameni si-au pastrat coloana vertebrala si nu au dorit sa se lase "cumparati".
Cei mai multi profesori au inteles ca suma de 150 de euro acordata in prag de alegeri, fara sa fie nevoiti sa dovedeasca modul in care au cheltuit-o, nu reprezinta altceva decat mita. Mita Guvernului care le-a sugerat, printr-un mod mai mult decat evident, ca trebuie sa iasa la vot si a ales in numele lor pe numele cui trebuie sa puna stampila.
"Cum sa-mi dea statul 150 de euro sa votez? Trebuia sa ne dea inainte de inceputul anului scolar, nu inainte de alegerile prezidentiale", a spus unul dintre profesori.
"Banii au fost transmisi intr-un mod umilitor. Ma simt jignit", spune un alt cadru didactic.
"Nu am fost intrebati daca ni-i dorim, am fost pusi in fata faptului implinit, desi este vorba de un program european POSDRU care cred ca are niste reguli stricte. Concluzia mea este ca au fost bani europeni pentru mita electorala", adauga in ca un dascal.
Initiativei cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar i s-a alaturat si cea a profesorilor din mediul universitar, care au refuzat sa primeasca indemnizatia de la Guvern.
"Cei 150 de euro au fost acordati in conditii foarte suspecte, printr-un proiect european despre care nu se stie prea mult. Din ce am inteles de la colegii nostri din Cluj, lor deja li s-au virat banii in cont, fara sa-i mai intrebe nimeni nimic. De asemenea, este suspect si faptul ca acesti bani au fost dati in plina campanie electorala, intre cele doua tururi ale alegerilor.
Din toate acestea rezulta o intentie clara din partea Guvernului de a cumpara voturile, insa, fiind vorba de bani europeni, sigur va urma o ancheta. Totul se aseamana cu gestul lui Gigi Becali de a scoate teancul de bani din buzunar si a arunca banii pe jos, privind cu dispret cum lumea se apleaca sa-i ia", sustine profesorul universitar Radu Gramatovici, de la Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti.
Pentru ca dascalii au refuzat sa primeasca indemnizatiile acordate cu pretextul de "dezvoltare profesionala" si pentru ca se temeau ca vor fi nevoiti sa ii dea candva inapoi, oficialii din Ministerul Educatiei si din Ministerul Fondurilor Europene i-au incuraj sa primeasca banii si i-au asigurat ca nu vor fi nevoiti sa ii inapoieze.
"Resping categoric informatiile conform carora «profesorii ar putea fi obligati sa dea inapoi cei 700 de lei acordati pentru dezvoltarea profesionala». Este o informatie falsa si o incercare de a atrage educatia in campania electorala. Niciun profesor nu va fi obligat sa returneze banii primiti”, a transmis la sfarsitul saptamanii trecute ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Dascal Anonim 18 Nov. 2014 17:58:59
Nu stiu daca trebuie sa facem caz de acea " mita electorala ", de vreme ce banii au o destinatie clara si poate fi considerata o "coincidenta" termenul scadent sau data primirii lor .Nu cred ca cei care au lucrat la acest proiect nu cunosc faptul ca in cabina de vot fiecare este singur cu propria lui optiune si un intelectual nu poate fi asa usor manipulat !Tot asa de bine se poate interpreta ca nu dorim dezvoltare personala pentru a creste calitatea din invatamant , iar aici chiar suntem restrictionati financiar ! Eventual sa aratam acea verticalitate legata de interesul fata de propria noastra pregatire !