Va prezentam mesajul transmis de catre Inspectoratul Scolar:
"Tinand cont de prevederile ordinului ministrului educatiei nr. 3.864 / 2021 pentru aprobarea metodologiei de acordare a feedbackului pentru activitatea de invatare, predare si evaluare in invatamantul preuniversitar, va transmitem urmatoarele:
Colectarea datelor se va face, de regula, in ultima saptamana de scoala din fiecare semestru. In situatii exceptionale ce tin de contextul actual al pandemiei, colectarea datelor pentru semestrul in curs se poate face si in prima saptamana din semestrul I al anului scolar 2021-2022.
Recomandam ca formularele sa fie completate de catre elevi in format electronic, pe una dintre platformele sau aplicatiile electronice educationale deja existente (Google Docs, Teleskop etc.)
Cadrele didactice au posibilitatea de a imbunatatii formularul cu intrebari relevante pentru conditiile specifice in care isi desfasoara activitatea.
Chestionarul se poate aplica si tradus in limbile minoritatilor nationale.
Amintim ca fisa de feedback si metodologia de acordarea acestuia au fost publicate in Monitorul Oficial pe 8 iunie si intra in vigoare de la data publicarii, potrivit ordinului de ministru nr. 3.864/2021. Prevederile se aplica si pentru acest final de semestru, in document nefiind nicio precizare despre faptul ca s-ar aplica de la inceputul anului scolar viitor sau vreun alt reper temporal. Prin metodologie, profesorii sunt obligati sa colecteze feedback de la elevi despre activitatea de predare-invatare-evaluare, iar elevii pot completa documentul optional.
Pe 20 aprilie secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Radu Szekely scria pe contul sau de Facebook ca „in acest semestru Ministerul va propune implementarea metodologiei doar in scolile care doresc aplicarea chestionarului, urmand ca generalizarea procesului sa aiba loc din anul scolar urmator, tinand cont de feedback-ul rezultat din aceasta pilotare”, anunta inspectoratul, conform
edupedu.ro.
Fisa contine lista cu afirmatii de mai jos, in dreptul carora elevii trebuie sa le noteze de la 1 la 5, unde 1 inseamna dezacord, sau "in foarte mica masura", iar 5 inseamna acord sau "in foarte mare masura".
"In ce masura esti de acord cu urmatoarele afirmatii despre activitate la clasa?"
1. Profesorul explica clar materia
2. Profesorul imi explica modul in care sa invat mai eficient
3. Sarcinile de lucru la clasa sunt interesante
4. Profesorul incurajeaza participarea tuturor elevilor in cadrul orelor
5. Profesorul incurajeaza cooperarea intre elevi
6. Ma simt motivat sa particip la aceasta disciplina
7. Profesorul foloseste tehnologia digitala
8. Profesorul explica modul in care esti evaluat si criteriile de evaluare
9. Profesorul incurajeaza competitivitatea intre elevi
10. Elevii sunt incurajati sa isi exprime ideile si opiniile
11. Atmosfera este placuta in cadrul orelor
12. Ma simt in siguranta si confortabil la aceasta ora
13. Profesorul ia in considerare si respecta Statutul elevului
14. Ritmul de parcurgere a materiei este potrivit pentru mine
15. Profesorul este interesat de starea mea de bine
16. Fac efort mare acasa pentru rezultate bune la aceasta disciplina
In fisa exista si doua enunturi cu raspuns deschis:
"Mi-as dori ca la aceasta disciplina sa…"
"Daca ar fi sa spui profesorului un gând dupa acest semestru, care ar fi acesta?"
La randul lor, profesorii trebuie sa discute cu elevii la inceputul semestrului pentru "intelegerea, corectarea si imbunatatirea aspectelor problematice semnalate de elevi".
In plus, dirigintii "redacteaza un raport general pe clasa/formatiune de studiu care este supus dezbaterii cadrele didactice din Consiliul clasei". Daca doresc, directorii "pot solicita corpulului profesoral rezultatele procesului de analiza a feedbackului, in limita prevederilor Regulamentului de Organizare si Functionare a unitatii".
Tanta Alexandru 19 Iun. 2021 05:24:56
Cred ca se exagereaza.Profesorul poate sa vada din clasa daca elevul a inteles sau nu lectia.Iar ne pierdem in hartii!Vreau sa vad si o initiativa din partea Ministerului privind "starea de bine" a profesorului,atat spiritual cat si material.De vreo 30 de ani nu facem decat sa "tatonam"distrugand un sistem performant candva ,care a dat ?arii si lumii antregi oameni valorosi.