"Va mai dura patru ani pana cand vom avea primul examen de admitere, avem timp sa definitivam metodologia, sa o pilotam, ca sa vedem cum ar functiona, sa tragem concluziile de rigoare si, daca este nevoie, sa corectam anumite aspecte. Nu va afecta viata niciunui copil care se afla acum in gimnaziu. (...) Vom avea o pilotare a acestui examen de admitere inainte ca el sa intre in vigoare pentru toti copiii, daca vor opta ei sau daca vor opta liceele pentru a avea acest examen pe profile", a declarat Ligia Deca, la
Digi24.
Ministrul a explicat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca liceele pentru a organiza concurs de admitere pentru 60% dintre locuri.
"Exista doua conditii mari in propunerea legislativa: liceul sa demonstreze concurenta in anii anteriori, pe profilul pe care va scoate lucrurile la concurs, si sa-si doreasca acest lucru, adica trebuie sa existe o optiune a liceului in acest sens. Ceea ce proiectul de lege stipuleaza este ca intai se da
Evaluare Nationala, toata lumea da Evaluare Nationala la matematica, limba romana si limba materna, daca este cazul. Nu se schimba nimic in ceea ce priveste evaluarea nationala. Dupa care, pentru cei care intra in clasa a V-a in anul scolar de dupa adoptarea legii, ei vor putea sa dea si un examen de admitere la profilul pe care il doresc, daca liceul pentru care opteaza organizeaza acest concurs de admitere. Acest concurs de admitere nu se organizeaza pe toate locurile de pe profilul respectiv, chiar daca este un profil foarte cautat: pe 60% dintre locuri, 40% ramanand in repartizare computerizata, iar din aceasta proportie de 40%, 10% dintre locuri se acorda preferential pentru copiii cu cerinte educationale speciale si pentru copiii de etnie roma. Practic avem posibilitea ca, daca copiii simt ca au inclinatie spre un anumit profil si doresc examen de admitere sa o faca, si exista sansa, daca isi doresc, sa mearga cu nota de la Evaluarea Nationala in repartizarea computerizata", a spus Ligia Deca.
Intrebata daca nu cumva admiterea la liceu ii va obliga pe parinti sa investeasca in meditatiile copiilor, Ligia Deca a spus ca elevii care vor sa dea admitere separata vor putea beneficia de pregatire suplimentara prin programul „Scoala dupa scoala”.
"Nu cred ca pregatirea trebuie sa inceapa din clasa a V-a. Cred ca exista suficient timp si cred ca, prin programul „Scoala dupa scoala”, putem organiza pregatiri pentru toti copiii, in asa fel incat sa aprofundeze materiile sau disciplinele la care vor dori ulterior sa dea examen de admitere. Chiar as vrea sa fac o precizare aici. Exista aceasta supozitie ca un copil nu poate intra la ce liceu sau la profil doreste decat daca se pregateste suplimentar, cu resurse private. Ne dorim ca prin noul pachet de legi ale educatiei sa acordam exact aceasta aplecare personalizata asupra potentialului fiecarui copil, in asa fel incat sa adecvam si ceea ce se preda la clasa, si ceea ce putem predea suplimentar prin programul Scoala dupa scoala sau prin alte programe, de exemplu, cel de excelenta, in asa fel incat sa aiba tot ce are nevoie in scoala, pentru a ajunge la profilul dorit", a mai spus Ligia Deca.
Prevederea care introduce admiterea separata la liceu, din Legile Educatiei,
ii nemultumeste pe social-democrati, care au anuntat deja ca "PSD nu va accepta o formula care restrange drastic accesul copiilor la educatie de calitate".